JESMO LI NEŠTO NAUČILI IZ KIKINE SMRTI? Kratko pamćenje interneta: Jednu žrtvu ispratili pa odmah prešli na sledeću
Kristina Kika Đukić, Foto: Instagram

sramno

JESMO LI NEŠTO NAUČILI IZ KIKINE SMRTI? Kratko pamćenje interneta: Jednu žrtvu ispratili pa odmah prešli na sledeću

Nasilje na internetu je kontinuirano i nisu ga proživljavali samo Kika, niti sada Anja, niti Prase, i kako se čini ne nazire mu se kraj sve do onog momenta dok ne naučimo sebe, a potom i decu da žive sa svojim negativnim mišljenjem o drugim ljudima ili još bolje, potrudimo se da upoznamo i sagledamo i drugu stranu pre nego što otvorimo fotografiju nasmejanog lica i započnemo pisanje komentara

Objavljeno: 16:37h

Devetog decembra javnost u Srbiji je potresla vest da je preminula mlada jutjuberka Kristina Đukić. Sumnja da je reč o, navodnom, samoubistvu otvorila je veliku, tešku i mučnu temu nasilja na internetu, što je navođeno kao mogući uzrok, budući da je Kristina, poznatija kao Kika, upravo bila žrtva ovog vida maltretiranja od početka svoje Jutjub karijere.

"To je bilo normalno, jer je javna ličnost", reći će neki, "takav joj je bio posao", nadovezuju se drugi, "moderan problem", konstatuju treći. Ne, uopšte nije normalno, u opisu ničijeg posla ne stoji da treba da trpi uvrede, maltretiranja, osude i čita najgnusnije, jezive poruke o sebi i poslednje, svakako da problem nije moderan, budući da samo Fejsbuk postoji već 17 godina.

Četvrta, reklo bi se najgora grupa, dala nam je uvid u nov fenomen o kojem se poslednjih dana raspravlja - nekrobuling, odnosno nasilje ispoljeno nad osobom koja je preminula. Tako su se na Kikinim profilima i posle smrti našli sablasni komentari, na račun njenog izgleda, ali i zahtev da je "slikaju mrtvu", mahom pisani od strane dece, koji u punom sjaju pokazuju odsustvo saosećanja i vaspitanja.

Ali, kako je jedna od karakteristika interneta "kratko pamćenje" pojedinci su već ustremili svoje tastature, pronašli krivca, doneli presudu i presudili. Na njihovoj meti, razume se najpre se našla sukobljena strana iz prošlosti - Baka Prase, a potom i njegova "saučesnica", odnosno devojka Anja Blagojević.

"Stoko jedna nedoj*****, dabogda živa izgorela sa onim što ga nazivaš dečkom, na šta ono liči. Izgledate kao da vas je nosorog uje*** p**** vam materina retardirana, i vama i ovim debilima što vas prate. Ne zna se ko je pametniji od vas majku ti j**** dok ti otac gleda, bolje bi ti bilo da su te u polje ko strašilo držali", samo je jedan od komentara koji je pomenuta devojka objavila, napisan u jeku ovog tragičnog događaja uz reči: "Ova osoba i ostale koje pišu slične poruke se "bore" protiv sajber bulinga, a rade to isto. Dokle ćete svi biti licemerni?".

1 / 7 Foto: Instagram

Sa druge strane, Baka Prase je dan posle objavljivanja Kikine smrti saslušan u Odeljenju za visokotehnološki kriminal i, za mnoge logičan, nameće se zaključak da će čitavu dramu razrešiti institucije, a Kikina borba sa bulingom poslužiti za nauk i njemu i svakome ko planira da iznese svoj negativni sud o drugom i na taj način možda upropasti dan, karijeru ili život.

Ali nije tako, na njihovim i profilima ljudi koje je ovaj događaj podstakao da otkriju šta su sve ružno čitali o sebi i da odgovore šta se stvarno dešavalo daleko od očiju javnosti na svojim društvenim mrežama, u televizijskim gostovanjima i intervjuima, i dalje se komentar za komentarom nižu uvrede, uvrede, uvrede kao dokaz da ništa nismo naučili iz ove surove lekcije.

Čitava dva dana internetu je bilo dovoljno da se zgražava, a onda odabere novu žrtvu i svom silinom nastavi tamo gde je stao. Nasilje na internetu je kontinuirano i nisu ga proživljavali samo Kika, niti sada Anja, niti Prase, i kako se čini ne nazire mu se kraj sve do onog momenta dok ne naučimo sebe, a potom i decu da žive sa svojim negativnim mišljenjem o drugim ljudima ili još bolje, potrudimo se da upoznamo i sagledamo i drugu stranu pre nego što otvorimo fotografiju nasmejanog lica i započnemo pisanje komentara.

Ako pomišljate na samoubistvo ili imate takve misli, SOS linija klinike "Laza Lazarević" je 011/7777-000. Broj Centra "Srce" za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.