SUDIJA JAKŠIĆ OSUĐEN NA 2 GODINE ZATVORA: Završio iza rešetaka zbog zloupotrebe položaja!
Ilustracija, Foto: MUP

PRAVDA JEDNAKA ZA SVE

SUDIJA JAKŠIĆ OSUĐEN NA 2 GODINE ZATVORA: Završio iza rešetaka zbog zloupotrebe položaja!

Referenti iz tadašnjeg Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Dragan Gavrilović i Blagoje Čurović su pravosnažno oslobođeni optužbi za pomaganje Jakšiću zbog nedostatka dokaza

Objavljeno: 15:02h

Novom trećestepenom presudom Apelacionog suda u Beogradu nekadašnji član Visokog saveta sudstva sudija Blagoje Jakšić osuđen je na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, kako u presudi piše "u leto 2000. ili 2001. godine" dok je bio predsednik suda u Kosovskoj Mitrovici.

Ova odluka je usledila nakon što su prethodna pravosnažna presuda Apelacionog suda iz 2017. godine i presuda Vrhovnog kasacionog suda od 2. marta 2018. poništene u odnosu na Jakšića odlukom Ustavnog suda Srbije nakon usvojene ustavne žalbe, pa je presuda vraćena Apelacionom sudu u tom delu na ponovno odlučivanje, prenosi Tanjug.

Jakšić je u više navrata bio oslobađan optužbi prvostepenim presudama Specijalnog suda, dok je drugostepenim odlukama Apelacinog suda osuđivan.

Poništenom drugostepenom presudom iz 2017. godine bio je osuđen na tri godine zatvora.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da je nakon održanog pretresa 1. oktobra 2021. godine doneo trećestepenu presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu, u pogledu činjeničnog opisa dela i u delu odluke o krivičnoj sankciji.

Tako je Jakšića zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja osudio na dve godine godine zatvora.

U ovom slučaju 2017. godine pravosnažno su osuđeni Ljubomir Biševac na tri godine zatvora i Milorad Laketić na dve godine zatvora, a naloženo je i da se Biševcu oduzime imovinska korist pribavljena krivičnim delom od 20 miliona dinara, pa je obavezan da taj iznos uplati u državni budžet.

Referenti iz tadašnjeg Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Dragan Gavrilović i Blagoje Čurović su pravosnažno oslobođeni optužbi za pomaganje Jakšiću zbog nedostatka dokaza.

Prema trećestepenoj odluci Apelacionog suda Jakšić je osuđen jer je neutvrđenog dana u leto 2000. ili 2001. godine, kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, svom prijatelju, osuđenom Biševcu, pribavio imovinsku korist tako što je omogućio overu fiktivnog ugovora o kupoprodaji od 30. decembra 1997. godine.

Ugovor je sačinjen izmedu preduzeća „L“ iz Kosovske Mitrovice, kao prodavca, čiji je direktor bio osuđen Laketić, i SUR „B“ iz Kosovske Mitrovice, u vlasništvu

Biševca, kao kupca, a njime je preneto pravo svojine na objektu u Kosovskoj Mitrovici, površine 324 m2, okr. Ljubomiru Biševcu.

Jakšić je, kako se navodi u presudi , znao da Biševac za lokal neće platiti nikakvu cenu, a koja navedenim ugovorom nije ni određena.

Detaljno obraloženje odluke objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Sudija Jakšić bio je uhapšen 23. seprembra 2011. godine u vreme dok je bio član Visokog saveta sudstva i bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine.

U pritvoru je proveo pet i po meseci do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra.

Do hapšenja je radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.