HRKALOVIĆ OBEZBEDILA DA ŽANDARMERIJA ČUVA BELIVUKOVU EKIPU? Bivša funkcionerka pravi ličnu vojsku!
Dijana Hrkalović, Foto: Zorana Jevtić

neverovatno

HRKALOVIĆ OBEZBEDILA DA ŽANDARMERIJA ČUVA BELIVUKOVU EKIPU? Bivša funkcionerka pravi ličnu vojsku!

Tokom 2019. počela je da kruži priča o fantomskim spiskovima na kojima se nalazilo oko 80 "nepodobnih" pripadnika beogradskog odreda Žandarmerije.

Objavljeno:

Određeni navijači Partizana, odnosno pripadnici grupe Prncipi pod vođtvom Veljka Belivuka navodno su u posnednjih nekoliko dana imali zaštitu Žandarmerije na južnoj tribini, ali i van nje, i to, kako tvrde upućeni, zahvaljujući Dijani Hrkalović, nekadašnjoj državnoj sekretarki u MUP.

Kako za Kurir objašnjava dobro obavešten izvor, bivša funkcionerka MUP pokušala je da od pojedinih pripadnika Žandarmerije napravi svoju privatnu vojsku, a jedan od zadataka im je svojevremeno bio da na tribinama čuvaju Principe.

Kadrirala

- Hrkalovićeva je preko jednog tadašnjeg visokopozicioniranog pripadnika Žandarmerije navodno kadrirala u ovoj specijalnoj jedinici policije i na bitne pozicije u njoj postavljala podobne ljude kako bi kontrolisala njihov rad, ali i obezbedila da Belivuk i njegovi navijači budu van radara policije - kaže izvor Kurira. Podsetimo, Hrkalovićeva, koja u MUP ne radi od juna 2019, navodno je bila bliska s Belivukom i njegovom kriminalnom grupom, a neretko se moglo čuti da im je pružala svesrdnu pomoć.

Prevremene penzije

- Sve je počelo 2018, kada je najpre doneto rešenje o prevremenom penzionisanju, gde su u penziju mogli svi sa 45 godina starosti i 15 godina staža u posebnim i specijalnim jedinicama. Neki žandarmi su se dobrovoljno prijavili za penziju, a na neke je vršen pritisak da je bolje da odu, inače će biti raspoređeni na lošija radna mesta - priča izvor i kaže da je ovo bila uvertira u ono što je usledilo.

Tokom 2019. počela je da kruži priča o fantomskim spiskovima na kojima se nalazilo oko 80 "nepodobnih" pripadnika beogradskog odreda Žandarmerije.

- Namera je bila da se oni sklone s pozicije, a da na njihovo mesto dođu poslušnici, koji bi potom munjevito napredovali - kaže sagovornik.

Izvor Kurira ističe i da je bilo jasno da Žandarmerija, zahvaljujući novim čelnicima, toleriše navijačku grupu Principi.

- Žandarmerija obezbeđuje skupove na stadionu, ali može obezbeđivati i putne pravce. Tokom utakmica, žandarmi su stajali na južnoj tribini i sprečavali da navijačke grupe koje su u sukobu s Principima dođu do njih. Oni su njih maltene obezbeđivali, niko nije mogao da im priđe, dok su oni, s druge strane, neometano provocirali suparnike. Takođe, protiv ove navijačke grupe ni tokom utakmica, ali ni van stadiona gotovo nikada nisu preduzimane mere. Pored toga, i neke akcije policije usmerene ka Principima dešavale su se sa zakašnjenjem, namerno. To se dešavalo u vreme kada je Belivuk bio u kućnom zatvoru - dodaje izvor:

- Belivukovoj grupi je tako omogućeno da ojača poziciju, zavlada tribinom i druge navijačke frakcije drži pod kontrolom. Zahvaljujući tim leđima Principi su vedrili i oblačili i u navijačkom i u kriminalnom svetu.

Ubistva i otmice

Podsetimo, Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, uhapšen je 4. februara zbog sumnje da je pod plaštom navijačke grupe Principi formirao kriminalnu grupu koja se sumnjiči za više otmica i ubistava, kao i reketiranje, pranje para i trgovinu drogom. Grupa se sumnjiči da je žrtve mučila, sakatila i mlela u industrijskoj mašini za mlevenje mesa.

Šta znači biti vladar tribine

Vođe navijača kontrolišu tržište droge

Poznavaoci prilika objašnjavaju da je prevlast na tribini navijačima važna jer im nudi mogućnosti za različite kriminalne aktivnosti.

- Onaj ko ima kontrolu nad tribinom preuzima na neki način i prevlast u podzemlju. Navijači počinju s prodajom navijačkih rekvizita, ali brzo napreduju preko obezbeđenja klubova i reketiranja do trgovine drogom i kontrolisanja tog tržišta - objašnjava sagovornik.

Ministar o subotnjim neredima

Naći ćemo nalogodavce

Ministar policije Aleksandar Vulin sastao se juče sa načelnikom UKP Bogdanom Pušićem, šefom beogradske policije Veselinom Milićem, načelnikom SBPOK Ninoslavom Cmolićem i ostalim rukovodiocima beogradske policije povodom subotnjeg nasilja huligana u Beton hali. Vulin je naglasio da nasilje ne sme više da se ponovi i najavio veće angažovanje policajaca na ulicama prestonice.

- Događaji iz Beton hale ne predstavljaju nikakav obračun navijača, već divljanje huligana - rekao je Vulin i naglasio da će policija rasvetliti incident i naći nalogodavce i organizatore.

Ljudi za obezbeđenje

Žandarmi pratili i snimali ljude

Prema rečima izvora, Dijana Hrkalović je iz Žandarmerije uzela 15 ljudi:

- Ovo je svima upalo u oči, jer u slučaju narušene bezbednosti tako visokog državnog službenika postupa jedinica koja je napravljena za to. Žandarmi koji su odvedeni navodno su radili kao ispomoć UKP, a neki od njih su pričali da su za Dijanu obavljali privatne poslove. Navodno, oni su po gradu pratili i snimali određene ljude.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.