TUGA, PREMINUO VLADIMIR-VLADA REVOLUCIJA: Učestvovao je u odbrani stanova, nijedan PROTEST u životu nije PROPUSTIO!
Vladimir Mijanović-Vlada Revolucija, Foto: Facebook / Čuvari/ke vatre

veliki čovek

TUGA, PREMINUO VLADIMIR-VLADA REVOLUCIJA: Učestvovao je u odbrani stanova, nijedan PROTEST u životu nije PROPUSTIO!

Angažovao se i oko gorućih ekoloških pitanja, učestvovao u nizu akcija od kojih su javnosti najpoznatije sprečavanje seče borića na Petlovom brdu, platana u Bulevaru Revolucije i odbrana parkića na Banovom brdu

Objavljeno: 15:44h

Preminuo je Vladimir Mijanović-Vlada Revolucija (1946-2021). Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu protiv američkog rata protiv Vijetnama, održanog u Beogradu davne 1966 godine. Dve godine kasnije bio je jedan od lidera čuvene studentske pobune. Nakon toga bio je meta progona i osvete tadašnjih vlasti, bio je hapšen, dva puta osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne, uskraćeno mu je pravo na rad, proglašen je za disidenta i rušitelja ustavnog poretka, hapšena mu je čak i supruga, profesorka po zanimanju... 1986 godine odlazi u Sjedinjene države gde ostaje narednih 20 godina. Tamo se bavio zanatskim poslovima. Upućeniji u taj period Vladinog života kažu da ni tamo nije mogao da miruje i da je bio aktivan u protestima na kojima se tražilo ukidanje smrtnih kazni.

Preminuo je Vladimir Mijanović-Vlada Revolucija (1946-2021). Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu protiv...

Posted by Čuvari/ke vatre on Четвртак, 06. мај 2021.

Pre 15 godina vratio se u Beograd i od tada je učestvovao u gotovo svim protestima i akcijama u kojima su se branila ljudska prava. Posebno je bio aktivan na sprečavanju nasilnih deložacija.

Angažovao se i oko gorućih ekoloških pitanja, učestvovao u nizu akcija od kojih su javnosti najpoznatije sprečavanje seče borića na Petlovom brdu, platana u Bulevaru Revolucije i odbrana parkića na Banovom brdu.

Vlada je bio autor i tvorac serije transparenata kojima su bili obojeni svi važniji protesti i koji su tim skupovima zapravo davali narativ, smisao i poruku. Ti transparenti postali su poznati i van granica naše zemlje pa je pre nekoliko godina tim povodom održana prigodna izložba u Francuskoj. Moto svih socijal-demokrata u svetu glasi "borba traje". Vladimir je govorio da revolucija nema početak, niti kraj, već da je revolucija večiti proces. On je svoju, u raznim sistemima i režimima, vodio punih 55 godina.

55 godina borbe za ljudska prava, 55 godina čuvanja vatre osnovne pravde, 55 godina neodustajanja.

- Svima nam je bio oslonac, uzor i učitelj. Naš zadatak je da preuzmemo plamen koji je on održavao čak i kada su svi drugi odustajali, stoji na Fejsbuk profilu "Čuvari/ke vatre". Sahrana će se, po želji porodice, održati u najužem krugu familije, prijatelja i saboraca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.