IŠLI SU DO KRAJA, KORISTILI SU SILU I POHAPSILI SU NAS: Aktivisti Krova nakon prisilnog iseljenja Lalovića (VIDEO)
Aktivisti "Krova nad glavom", hapšenje, Foto: Emilija Jovanović, Printscreen/Krov nad glavom

pale i prekršajne prijave

IŠLI SU DO KRAJA, KORISTILI SU SILU I POHAPSILI SU NAS: Aktivisti Krova nakon prisilnog iseljenja Lalovića (VIDEO)

- Unutra smo bili 3h, dosta je sve trajalo. Mi nismo nikoga dotakli od službenika, ne znam šta je prekršaj, i šta smo to uradili, ostaje nam da vidimo, rekao je jedan od aktivista "Krova"

Objavljeno: 12:20h

Juče oko 15h policijske snage u uniformi i civilu, uz prisustvo vojne policije, iselile su porodicu Lalović iz jedinog doma u Vespučijevoj 24.

Tom prilikom privedeno je petoro aktivista koji su završili u policijskoj stanici Novi Beograd. Prinudnom iseljenju, inače petnaestom pokušaju po redu, prisustvovale su ekipa hitne pomoći i vatrogasci.

- Privođenje aktivista koji su pružali podršku porodici je još jedan u nizu pritisaka koje trpe aktivisti Krova. Cilj ovih pritisaka je kriminalizacija solidarnosti, kao što smo više puta ponovili, naveli su aktivisti ove organizacije.

Nakon što ih je policija izbacila iz zgrade, jedan aktivista Združene akcije Krov nad glavom koji je snimao policiju i iseljenje napadnut je od strane nekoliko momaka.

- Uprkos tome što se to dešavalo ispred policijaca, oni nisu reagovali da spreče incident, rekli su Aktivisti „Krova nad glavom“.

Snimak napada nalazi se na linku (20. minut):

Snimak policije koja privodi aktiviste:

Pukovnik Lalović, kako je najavljivao tokom ranijih dolazaka izvršitelja i policije na vrata, pokušao je da se ubije. Pripadnici policije i Hitne pomoći su ga sprečili u tome.

Aktivisti su pusteni nakon pretresa, oko 3h sata iščekivanja i podignutih prekršajnih prijava.

- Ovo je 15. put da imamo dodira u ovom slučaju sa izvršiteljkom, ali nikada nije bila ovako brutalna. Prvi put je bio i javni tužioc na licu mesta, a prvi put se desilo i da policija pokuša upad u stan pre nego što izvršiteljka dođe. To se desilo da bi se sprečila podrška, oni postave kordon i niko ne može da uđe. Videlo se da su bili rešeni, i da su imali jasnu naredbu da idu do kraja, rekao je Ivan Zlatić iz uzdruženja "Krov nad glavom".

Danilo iz Združene akcije "Krov nad glavom" je objasnio kako je policija postupala prema njima nakon privođenja.

- Policija u stanici je odradila svoj posao. Pretresli su nas, uzeli lična dokumenta i protiv nas će biti pokreute prekršajne prijave. Unutra smo bili 3h, dosta je sve trajalo. Mi nismo nikoga dotakli od službenika, ne znam šta je prekršaj, i šta smo to uradili, ostaje nam da vidimo, naveo je Danilo.

Ivan je prvi put uhapšen od kad je postao jedan od aktivista "Krova nad glavom" dok drugim aktivistima ovo nije toliko strano.

- Vrlo nepriatan osećaj, mi smo samo stajali tamo, a oni su nas pokupili. Osećaj nemoći, ona sila, to je jako loš osećaj, rekao je Ivan.

Podsećamo, jake policijske snage praćene policijom u civilu, vatrogascima, i zamenicom izvršitelja juče su u 12h nenajavljeno došli u Vespučijevu ulicu 24 na Bežanijskoj kosi kako bi prisilno iselili porodicu Lalović. To su nakon par sati i uradili tako što su provalili u stan.

Pukovnik Lalović je tada uzeo konopac jer nije želeo živ da izađe. Nakon nekog vremena, policija ga je "skinula sa omče" i on je odveden ambulantnim kolima na VMA gde se i sada nalazi.

Podsećamo, pukovnik Gojko Lalović bio je zaposlen u Upravi za stambene poslove, kao zamenik predsednika Više stambene komisije, a zatim u trajanju od 12 meseci i zastupnik predsednika više stambene komisije. Radeći svoj posao po zakonu i u skladu sa propisima, nije mogao ni da nasluti šta ga čeka. Naredba o prestanku službe doneta je preko noći iako je ispunjavao sve uslove za radno mesto. Radno mesto nije ukinuto,a on nije proglašen viškom.

Sporni momenat bio je kada je pukovnik Lalović primetio samovolju ministra vojnog (tada P. Davinića), koji mimo Ustava, zakona, opštih akata i pravilnika o dodeli stanova vrši odabir stanova i izbor lica kojima će te stanove dodeliti bez redosleda – rang liste.

(Slučaj naređenja da se dodeli stan po rešenju Up-1 br 474-6/05 27.7.2005. godine – stan službeni, trosoban, lice iz druge grupe, ne pripada mu ni ta kategorija stana, ni prvenstvo o izuzimanju molbe za dodelu stana, ali po naređenju ministra SVE je 27.7.2005. urađeno i stan dodeljen.)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.