DOBRILA PETROVIĆ PO 2. PUT OSTALA BEZ STANA: Pod stare dane nema KROV NAD GLAVOM, stari vlasnik nekretninu PRODAO!
Dobrila Petrović, Foto: Filip Plavčić

dokle više?

DOBRILA PETROVIĆ PO 2. PUT OSTALA BEZ STANA: Pod stare dane nema KROV NAD GLAVOM, stari vlasnik nekretninu PRODAO!

- Sada čekam ponovo odluku Apelacionog suda po nalogu Ustavnog suda da se vratim u stan iz koga sam izbačena. Kako sud odugovlači sa odlukom, moj stan je ponuđen na prodaju, rekla je Dobrila za Espreso...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

U beogradskoj opštini Vračar u Njegoševoj ulici broj 65 odigrala se prava drama, i to 2017. godine u oktobru. Tada je penzionerka Dobrila Petrović zajedno sa ćerkom i dvoje maloletnih unuka izbačena iz stana. Da stvar bude gora, u pitanju je stan u kome njena porodica živi od 1945. godine!

Dobrila Petrović je sa jednom od dve ćerke i dva unučeta živela u stanu u kome je njen pokojni suprug imao status zaštićenog stanara. Suprug je 1992. sklopio ugovor o zakupu u kome je Dobrila bila član domaćinstva.

Dobrilina unuka
Dobrilina unukafoto: Filip Plavčić

Posle smrti supruga 2006- te, ona je 2007. godine sudski tražila i dobila novi ugovor o zakupu ali se vlasnik žalio i Apelacioni sud je vratio postupak Prvom Osnovnom sudu. U ponovljenom postupku sud je odlučio da Dobrila Petrović ni članovi njene porodice nemaju status zaštićenog stanara jer je član domaćinstva postala tek 1977. udajom za pokojnog supruga.

- Sada čekam ponovo odluku Apelacionog suda po nalogu Ustavnog suda da se vratim u stan iz koga sam izbačena. Kako sud odugovlaci sa odlukom, moj stan je ponuđen na prodaju, rekla je Dobrila za Espreso.

Dobrila Petrović
foto: Espreso.co.rs

Naime, sa stupanjem na snagu Zakona o Stambenim odnosima iz 1973. na stanovima u privatnoj svojini se od tada više nije moglo sticati stanarsko pravo. Apelacioni sud je to potvrdio i na osnovu toga je vlasnik tražio njeno iseljenje. Dobrila nije htela da postupi po presudi tako da je vlasnik morao da je tuži za izvršenje presude i tek iz trećeg pokušaja uspeo da je iseli.

2007. godine, Dobrila se obraćala Opštini Vračar dok je još DS bio na vlasti da reši njen stambeni problem međutim, oni su odbii da se umešaju u parnicu kojom je dokazivala da ima status zakupca na neodređeno vreme.

Dobrilina ćerka Snežana
Dobrilina ćerka Snežanafoto: Espreso.co.rs

Dobrila je na nad stanom imala stanarsko pravo, a sada se ponovo našla u problemu jer je stan u koji je trebalo da se vrati prema odluci Ustavnog suda, vlasnik prodao.

- Iako je Ustavni sud ukinuo 2019. godine presudu kojom je Dobrila izbačena na ulicu, predratni vlasnik stana ne može da prihvati realnost sudske presude. Umesto toga, on dolazi do ideje kako da odloži sva moguća konačna pozitivna rešenja. Dok Dobrila čeka na preinačenje presude, vlasnik stana prodaje ga kao useljiv, čime je Dobrilinoj porodici otežao povratak, koji je neminovan – objavili su na svom sajtu organizacije Združena akcija „Krov nad glavom“ i Udruženje zaštićenih stanara.

Dobrila Petrović
foto: Espreso

Kako navode iz "Krova", „takav potez je kratkog veka“, jer će kupoprodajni ugovor biti podložan obaranju na sudu. Takođe ističu da se Dobrila našla u ovakvoj situaciji zato što Apelacioni sud još nije preinačio presudu, a po nalogu Ustavnog suda iz 2019. USS je tada ocenio da je njeno pravo na dom, iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, jače od prava na uživanje privatne svojine naslednika predratnog vlasnika.

Dobrila Petrović
foto: Filip Plavčić

- Porodica Petrović više od godinu dana čeka povratak u svoj dom, izlaže se dodatnim troškovima kirije i prinudnog iseljenja koji je dodatno iscrpljuju – kažu iz "Krova".

Takođe navode da Zakon o izvršenju i obezbeđenju neće ispuniti obećanje efikasne pravde za sve, što Dobrilin slučaj, kako kažu, pokazuje. Naime, izvršiteljka je pre četiri godine „brzo izbacila porodicu Petrović na ulicu, a sada, kada je i formalno pravda na Dobrilinoj strani, te efikasnosti nema i sporost sudova ponovo ide jačem na ruku“. Zbog toga ova organizacija traži da se uvede moratorijum izvršenja nad jedinim domom.

Dobrila Petrović
foto: Espreso

Iz Udruženja zaštićenih stanara, pak, postavljaju pitanje dokle će trajati borba do istrebljenja između stanara i vlasnika, čak i kada su sudske pobede, kao u ovom slučaju, čiste kao sunce.

Dobrila Petrović
foto: Filip Plavčić

- Nadamo se da će država uskoro doneti i finalno održivo rešenje za sve nosioce stanarskih prava kroz predstojeću izmenu Zakona o stanovanju, da bi se konačno rešio ovaj višedecenijski problem. Vlasnici stanova će morati da prihvate snagu prava na dom, kao i da je ono jače od njihovog prava na imovinu. Inicijativa nosilaca stanarskih prava je dobila epilog u podršci Zaštitnika građana za izmenu Zakona o stanovanju, koja je predviđena za prvu polovinu ove godine, rekli su iz ovog udruženja.

Bonus video:

09:02

Baka i unuk žive u baraci kod groblja


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.