ZVICER NESTAO SA LICA ZEMLJE! U toku potraga za vođom kavačkog klana
Radoje Zvicer, Foto: Privatna arhiva

akcija policije

ZVICER NESTAO SA LICA ZEMLJE! U toku potraga za vođom kavačkog klana

Izvori bliski istrazi navode da su u ovoj velikoj akciji učestvovale kriminalistička policija Holandije

Objavljeno:

Crnogorski istražitelji su zajedno sa kolegama iz evropskih zemalja došli do operativnih saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili i finansirali navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić.

U toku je opsežna potraga za lociranjem mesta gde se krije Radoje Zvicer.

Likvidacija Šakovića sprečena je u martu, kad su inspektori uspeli da identifikuju osumnjičene pripadnike te kriminalne organizacije i uhvate ih pre nego što su pokušali likvidaciju.

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih vlasti, holandske vlasti obavestile su crnogorske kolege da se priprema težak zločin i tako inicirale akciju kojom je spašen Šaković.

HOLANDSKA VEZA

Više operativaca iz nekoliko zemalja bezbednosnih službi bilo je uključeno u razotkrivanje delovanja distribucije kokaina na prostoru skandinavskih zemalja. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do kavčana i detaljnog plana likvidacije Šakovića. O tome su obavestili crnogorske istražitelje, dostavili saznanja o sumnjivim licima i uputili ih da isprate i provere dokaznu građu sa kojom su raspolagali.

Izvori bliski istrazi navode da su u ovoj velikoj akciji učestvovale kriminalistička policija Holandije, službe bezbednosti Belgije, nacionalna kriminalistička policija Velike Britanije i crnogorski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

Inspektori su nesumnjivo utvrdili da iza pripremanja ubistva Šakovića stoji više osoba, a kao članove su uhapsili srpske državljane Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Nikolu Mirića (35) iz Beograda i državljane Crne Gore Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41) i Sašu Stanišića.

UHVAĆENI U ZASEDI

Članovi grupe su prema nalogu vođe kavačkog klana i njegovog saradnika bili spremni da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića kad izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Istražitelji su pronašli snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina. Na periferiji je trebalo da ih čeka motor kojim su nameravali da pobegnu do kombija. U kombi su planirali da ubace motor i tako prikriju tragove.

Holandske vlasti raspolagale su saznanjima da je nekoliko bezbednosno interesantnih osoba iz Srbije ušlo u Crnu Goru. Zahvaljujući saznanjima tamošnje policije, inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim su ubice nameravale da pobegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze. Svi članovi grupe koji su planirali ubistvo Šakovića poznati su domaćim i srpskim istražiteljima i bliski su kavačkom klanu. META

Šaković je inače poznat kao višestruki povratnik, a sa bratom Markom osuđen je zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića 2005. godine. Pominjan je u okviru istrage ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nikada ga nije zvanično teretilo za taj zločin.

Milić Šaković je ranjen 8. septembra 2017. godine ispred lokala „Auto Zeta“. Tada je ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović. Operativna saznanja policije ukazuju da je Nedović bio slučajna žrtva, a da je ključna meta bio Šaković.

On je u policijskom dosijeu poznat i po nedozvoljenom držanju oružja, nasilničkom ponašanju i iznudi.

Šaković je bio osuđen na godinu zatvora jer su sa prijateljem Darkom Lakovićem 2010. pokušali da nelegalno pribave korist iz magacina firme LJupčeta Videvskog, odnosno da oduzmu piće vrednosti oko 12.000 eura. Na teret im je stavljeno krivično delo iznuda. Samo godinu kasnije, osuđen je na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

Istražitelji su više meseci proveravali poreklo imovine Šakovića i na kraju obustavili finansijsku istragu protiv njega. Kuća u kojoj živi u Zagoriču ima visoke bedeme. Oko kuće postavljene su nadzorne kamere, a Šakovića čuva i privatno obezbeđenje.

ŠEF KAVAČKOG KLANA NA NEPOZNATOJ LOKACIJI

Samo 18 dana nakon što je razotkrivena kriminalna grupa koja je planirala ubistvo Milića Šakovića, crnogorska policija je pretresla kuću Radoja Zvicera u Kotoru.

Tada inspektori nisu zatekli Zvicera u kući a, kako sumnjaju istražitelji, napustio je Crnu Goru. Prilikom pretresa oduzeto je više predmeta.

– Policija će nastaviti pojačane aktivnosti usmerene prema kriminalnim grupama u cilju suzbijanja i sprečavanja organizovanog kriminala na teritoriji naše države – naveli su tada iz Uprave policije na Tviteru.

Radoje Zvicer izbegao je smrt krajem maja 2020. godine kada je teško ranjen u Kijevu. Napadači su ubrzo uhapšeni i označeni kao članovi škaljarskog klana.

Podsetimo, sinoć je uhapšen jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

(Espreso/Pobjeda)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.