KO JE IGOR BOŽOVIĆ UHAPŠENI PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA? U spuškom zatvoru jednom škaljarcu prosuo vrelo ulje po licu
Ilustracija, Foto: Printscreen/Mup.gov.rs

jezivo

KO JE IGOR BOŽOVIĆ UHAPŠENI PRIPADNIK KAVAČKOG KLANA? U spuškom zatvoru jednom škaljarcu prosuo vrelo ulje po licu

Božović se sumnjičio da je sa Kotoraninom Slobodanom Kašćelanom organizivao kriminalnu grupu "Kavački klan"

Objavljeno: 16:30h

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima je tragala crnogorska policija, a kako crnogorski mediji prenose u pitanju su Igor Božović i njegov sin Vladimir.

Podsetimo, Igor Božović, jedan od organizatora kavačke kriminalne grupe, jedne od najozloglašenijih u regionu, 2017. godine pušten je iz spuškog zatvora u kome je izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju. Božović je međutim poznat kao "desna ruka" Slobodana Kašćelana, vođe ozloglašenih "kavača".

U optužnici u ovom predmetu, Božović se sumnjičio da je sa Kotoraninom Slobodanom Kašćelanom organizivao kriminalnu grupu "Kavački klan" koja je dilovala drogu, reketirala, prala novac, zelenašila... Spisak njihovih zločina je dug.

Prema operativnim podacima policije, Kašćelan i Božović označeni su kao vođe kavačkog klana, koji od 2014. ratuje sa suprostavljenim škaljarskim klanom. U ratu ova dva klana ubijeno je na desetine ljudi i svako malo dođe do nove likvidacije...

Optužnice protiv 15 pripadnika klana

Veće podgoričkog Višeg suda potvrdilo je optužnicu SDT-a protiv Božovića, Kašćelana i još 13 osoba. Optužnicom im je stavljeno na teret davanje mita, prodaja droge, nedozvoljeno držanje oružja, zelenaštvo, pranje novca, teško delo protiv opšte sigurnosti...

Osim njih dvojice optužnica je podignuta i protiv Božovićevog sina Vladimira, Davora Prelevića, Miloša Radonjića, Siniše Vlahovića, Aleksandra i Igora Đurišića, Đerđa Camaja, Stefana Brnovića, Aleksandre Bigdanović, Nikole i Igora Andrića, Tripa Moškova i Gorana Ljubatovića.

Među uhapšenima bio i pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je prvobitno tužiocima priznao da je odavao poverljive službene informacije članovima kavačkog klana, ali je to odbio da potvrdi u Višem sudu.

U policijskoj akciji u septembru 2016 godine, međutim, nisu uhapšeni svi optuženi pripadnici kavačkog klana, pa su za njima raspisane poternice. U bekstvu su Kašćelan, Vladimir Božović, Prelević, Vlahović i Đurišići.

Prisluškivani razgovori otkrili Božovićevu ulogu u klanu

Da je Igor Božović i u vreme dok je služio zatvorsku kaznu imao značajnu ulogu u kavačkom klanu otkriveno je u prisluškivanim razgovorima. Upravo na ovim razgovorima zasnovana je i optužnica Specijalnog tužilaštva.

Tokom svakog slobodnog vikenda Božović je bio na telefonskoj vezi sa Kašćelanom, a posebno su interesantna dva razgovora koja je vodio sa kasnije uhapšenim saradnikom Sinišom Vlahovićem.

U jednom razgovoru, Božović Vlahoviću kaže da je kod kuće i da je do njega došlo da su "našli tamo neko oružje" i uz psovku pita da li je to istina. U drugom razgovoru, Božović kaže Vlahoviću da su "on i Slobo bili kod načelnika u policiju."

Vrelo ulje po licu

Zbog svog uticaja u kavačkom klanu, Božović "nije imao mira" ni u vreme robijanja u Spužu, gde se takođe među zatvorenicima vodio rat dva zavađena kotorska klana.

Zbog toga ga je u julu prošle godine u zatvorskom hodniku, po licu i rukama, vrelim uljem polio drugi zatvorenik, Jovan Jovanović. inače blizak suparničkom škaljarskom klanu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.