KUJOVO UBISTVO DO DANAS NIJE RASVETLJENO! Bio je jedini svedok Đinđićevog ubistva, NJEGOVO lice nije smeo da vidi!
Zoran Đinđić/Kujo Kriještorac, Foto: Foto: Profimedia/Printscreen

duhovi prošlosti

KUJOVO UBISTVO DO DANAS NIJE RASVETLJENO! Bio je jedini svedok Đinđićevog ubistva, NJEGOVO lice nije smeo da vidi!

Kuješterac je ispričao da je u martu 2003. stalno prolazio Gepratovom ulicom, zbog renoviranja pekare u Balkanskoj, ali da je tih dana u toj ulici "bila nekako čudna atmosfera"

Objavljeno: 10:19h

Prošlo je 17 godina od kada je Kujo Kriještorac, vlasnik beogradskih pekara i prodavnica ubijen sa deset hitaca na pragu svoje kuće u Žarkovu prvog marta 2004. godine.

Ni posle toliko godina od smrti čoveka koji se našao u Admirala Geparda u trenutku kada izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zoran Đinđića ubica nije pronađen, a u prvu verziju ove likvidacije retko ko je poverovao.

Naime, Kriještorac koji je na dan ubistva premijera Zorana Đinđića u Gepratovoj ulici video, a zatim u policiji na fotografiji prepoznao optuženog Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, nije sačekao da o tome svedoči na glavnom pretresu.

ŠTA JE KRIJEŠTORAC ISPRIČAO U ISTRAZI

Kujo Kriještorac ispričao je kako je Vladu Budalu viđao dva-tri dana, ali i neposredno pred atentat, u Ulici admirala Geprata ispred broja 14, odakle je pucano na premijera.

Kuješterac je ispričao da je u martu 2003. stalno prolazio Gepratovom ulicom, zbog renoviranja pekare u Balkanskoj, ali da je tih dana u toj ulici "bila nekako čudna atmosfera".

"Dan-dva pre atentata, hteo sam da se parkiran ispred zgrade na broju 14, ali mi to nije dozvolio mladić, crne kose i u crnim pantalonama, visine 180 cm, rekavši da sklonim kombi jer se tu izvode neki radovi. Video sam tada i neke radnike sa telefonskim kablovima", rekao je tada on i dodao:

"Na dan atentata, 12. marta, hteo sam opet, oko 11.50, da se parkiram kod istog ulaza, ali taj isti mladić mi je opet rekao da se sklonim. Dok sam odlazio prema Ulici kneza Miloša, video sam u ulici crveni "opel" sa sva četiri upaljena migavca. Kasnije, kada je objavljena slika Vladimira Milisavljevića na TV, prepoznao sam u njemu mladića iz Gepratove."

DVE VERZIJE LIKVIDACIJE

Kriještorac je likvidiran 1. a već 9. marta Sekretarijat unutrašnjih poslova u Beogradu saopštava ono što su mnogi već znali - ubijeni Kriještorac trebalo je da bude jedan od svedoka na suđenju za ubistvo premijera Đinđića.

Portparol SUP Dragana Kajganić tada u u razgovoru za B92 navodi, da prema saznanjima policije, ubistvo Kriještorca nije u vezi sa eventualnim svedočenjem.

Motiv je, prema tumačenju policije, naplata reketa. Portparol beogradske policije je još rekla i to da postoji pisani iskaz ubijenog svedoka i da on nije od velike važnosti za tok sudskog postupka.

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović, je za razliku od policije, rekao da je iskaz ubijenog svedoka dragocen i da može imati dalekosežnije posledice, koje se odnose na zastrašivanje ostalih svedoka.

“Taj svedok je značajan, jer je on neke izvršioce preopznao, na primer Vladu Budalu, ispred zgrade iz koje je pucano na premijera Đinđića, a i još neke je prepoznao. Znači, taj iskaz svedoka je dragocen. Ako to ima ikakve veze sa ovim suđenjem, onda je to zastrašivanje drugih svedoka. Ja nisam siguran da to ima veze jedno s drugim”, kazao je tada Danilović.

KAKO JE UBIJEN

Podsetimo, tog 1. marta 2004. godine negde oko 23 časa nepoznati napadač je na Kriještorca ispalio desetak hitaca kroz prozorsko staklo kombija koji je uparkiravao u dvorište svoje kuće u naselju Žarkovo.

Kriještorac je ubijen gotovo na kućnom pragu, uoči svedočenja na kojem je trebalo da potvrdi raniji iskaz da je u trenutku atentata na premijera ispred zgrade u Ulici admirala Geprata iz koje je pucano prepoznao „zemunca“ Vladimira Milisavljevića.

Trebalo bi istaći da je nakon zločina policija saopštila da je, kao vlasnik poznatog lanca prodavnica, on zapravo bio žrtva reketaša i da njegova smrt nema veze sa suđenjem.

- Policajci su nam posle njegove smrti pozvonili na vrata i kratko rekli: „Ubili su ga reketaši“. To je priča u koju niko nije poverovao - ispričala je svojevremeno za medije supruga ubijenog Vera Kriještorac.

Zoran Đinđić, Pokušaj atentata
foto: Printscreen Youtube, Profimedia

Inače mediji su u to vreme pisali da je pre Kriještorac pre nego što je ubijen, dobijao pretnje i anonimne telefonske pozive, kao i da je nekoliko sedmica pre ubistva pretučen pred kućnim pragom.

Novo poglavlje ovog slučaja se otovorilo nakon ranjavanja i hapšenja pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića u Zagrebu.

Naime, kako je tada pisao Blic, Kalinić je imenovao Luku Bojovića kao osobu koja je naručila i organizovala ubistvo Kuje Kriještorca ali i priznao da je po njegovom nalogu učestvovao u atentatima na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka.

Ovu izjavu Kalinić je, kako saznaje list, dao srpskim policajcima, koji su ga nedavno posetili u zagrebačkoj bolnici „Sestara milosrdnica“.

- Kriještorac je na dan ubistva premijera Đinđića, osim Milisavljevića, video još jednu osobu. Policiji je rekao da je u pitanju osoba svetle kose, međutim ubijen je pre nego što je na osnovu toga u sudu mogao da prepozna nekog od prisutnih optuženih - izjavila je jednom prilikom Maja Kovačević, tadašnji portparol Specijalnog suda, koja je nekoliko dana posle likvidacije Kriještorca prva u medijima i objavila informaciju o ubistvu.

S druge strane postoje nezvanične informacije da posle izručenja Srbiji, Kalinić više nije želeo da govori o ovom slučaju, pa se u istrazi nije odmaklo dalje od pretkrivičnog postupka, bez imena osumnjičenog.

Ubistvo svedoka Kuje Kriještorca do današnjeg dana zvanično nije rasvetljeno, kao ni motivi tog zločina.

Bonus video:

(Espreso/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.