BELIVUK JE TRAŽIO POMOĆ OD ĐINĐIĆA! Reakcija tadašnjeg premijera govori o tome kakav je čovek bio
Veljko Belivuk/Zoran Đinđić, Foto: Zorana Jevtić/Profimedia

težak život

BELIVUK JE TRAŽIO POMOĆ OD ĐINĐIĆA! Reakcija tadašnjeg premijera govori o tome kakav je čovek bio

Nekoliko sagovornika medija kaže da je ostalo nejasno ko je tog 13. februara 1995. godine zaista aktivirao "kašikaru"

Objavljeno:

Nesreća u kojoj su pre 26 godina stradali Nebojša (34) i Branka Belivuk (31) i Mirjana Mladenović (55), majka, otac i baba Veljka Belivuka (36), poznatijeg kao Velja Nevolja, prema nezvaničnim informacijama, dogodila se zbog nerešenih imovinskih pitanja!

Tada su Belivuk i njegov mlađi brat ostali siročad, a brigu o njima preuzeo je rođak.

Veljko Belivuk i njegov mlađi brat su u stanu u Grčića Milenka živeli od rođenja. To je stan koji je 1984. godine njihov deda po ocu Ilija dobio, kao privremeno rešenje, od Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, po osnovu raseljavanja zbog rušenja porodične kuće. Godinu dana kasnije, Ilija je na osnovu rang-liste od svoje firme dobio još jedan stan, u koji se preselio i kasnije ga otkupio.

U prvom stanu ostao je njegov sin Nebojša, iako zakonski više nije imao pravo na to. U međuvremenu, Direkcija je pokrenula sudski spor za poništavanje ugovora o privremenoj dodeli stana. Spor je okončan presudom Vrhovnog suda, kojom je tuženi Ilija, odnosno njegov sin Nebojša, obavezan da isprazni stan, što ovaj nije učinio.

Deset godina posle, 13. februara 1995, Nebojša je navodno aktivirao bombu "kašikaru".

Posle porodične tragedije 1995, starateljstvo nad Belivukom i bratom preuzeo je Centar za socijalni rad, a oni su i dalje nastavili da žive u istom stanu, iz koje je grad hteo da ih iseli.

- Prema članu 19 Zakona o stambenim odnosima, porodica Belivuk stan je koristila bez osnova, a po članu 17 istog zakona, ne mogu se istom licu dodeliti dva stana, niti oni imaju pravo da otkupe oba. Opština je razmatrala mogućnost, ali nije nađen pravni osnov po kojem bi bilo moguće dodeliti stan maloletnoj deci čiji je staralac član porodice koji je već jedan stan dobio - objasnili su tada u Opštini Rakovica.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđićfoto: Profimedia

Porodica Belivuk se obraćala za pomoć i Ministarstvu za socijalna pitanja, kao i Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića.

Oba državna organa pozitivno su odgovorila, tražeći od opština Vračar i Rakovica da "postupak iseljenja obustave dok se pravno ne reguliše pitanje prava na korišćenje stana ili, eventualno, deci ne obezbedi drugi adekvatni stambeni prostor", što govori o tome koliki je čovek bio u najtežim situacijama građana.

Nadležni u Centru za socijalni rad Opštine Vračar tada su rekli da su oni organ starateljstva i da Opština Rakovica postupa nehumano,"grubo vršeći psihički pritisak na decu".

- Umesto da pomogne u zbrinjavanju dečaka, Opštini se žuri da ih iseli. Država je po svim zakonima na strani dece, a Opština Rakovica se uporno oglušuje čak i o zahtev Kabineta premijera Đinđića za obustavu iseljenja. Opština se tako stavila iznad države - rekli su tada iz Centra za socijalni rad opštine Vračar.

Posle višegodišnjeg sporenja, stan u soliteru u Grčića Milenka dobio je, kako Objektiv ekskluzivno saznaje, novog vlasnika, osobu poznatu javnosti iz muzičkih krugova.

NEKO TREĆI JE BACIO BOMBU

Nekoliko sagovornika medija kaže da je ostalo nejasno ko je tog 13. februara 1995. godine zaista aktivirao "kašikaru" u stanu na vrhu jednog od solitera u Ulici Grčića Milenka. Kao krivac za tragediju koja je razorila porodicu Belivuk označen je Nebojša, za koga, međutim, oni koji ga se i dalje sećaju imaju lepe reči.

- Njegova supruga Branka i on su bili mlad i lep par. Oboje ih se sećam kao pristojnih ljudi, njega pogotovo. Nije se dogodilo da se sretnemo a da se ne javimo jedni drugima. Još tada nije bilo jasno šta se dogodilo, da li je možda neko treći ubacio bombu u njihov stan. Prosto mi je neverovatno da je Nebojša uradio tako nešto. Mada, nikad se ne zna… - rekla je jedna od stanarki solitera.

NAHRANILA SAM DECU

Upitana šta se to dešavalo pre dve i po decenije, žena je samo suvo odgovorila da više ne zna. Seća se, međutim, da je detonacija bila toliko jaka da je ulazna vrata od stana kroz hodnik izbacila na suprotnu stranu zgrade.

- Strašno je bilo. Videli su raskomadana tela svojih roditelja. Izneti su ovuda u ćebadima - kaže žena i rukom pokazuje stazu koja vodi od ulaza ka ulici.

Druga sagovornica kaže da od celog tog događaja pamti samo da je decu primila kod sebe, "nahranila, obukla im čarapice", a šta se dalje dešavalo, posle toliko godina se ne seća. Ne seća se, kaže, ni ko je i kada decu od nje odveo.

- Nebojšini tast i tašta bili su u gostima kad se to dogodilo, oni nisu živeli ovde. Na mestu su ostali mrtvi on, Branka i njena majka, tast je bio teško povređen, sećam se da je iznet na nosilima, a deca, njih dvoje, ostali su nepovređeni jer su bili u drugoj sobi kad je došlo do eksplozije - prisetila se vremešna stanarka.

Od prve sagovornice se saznalo da je po decu došao stric, Nebojšin brat, koji ih je, navodno, odveo kod sebe.

PRIMALAC NEPOZNAT

Mediji su juče posetili Gandijevu ulicu, u kojoj Belivuk ima zvanično prijavljeno prebivalište. Međutim, vrata stana u kojem je navodno živeo niko nije otvarao.

Jedna od stanarki je rekla da je Velju Nevolju povremeno viđala u kraju.

- U našem kraju ima dosta Partizanovih navijača, nisam sigurna da je živeo ovde, ali verovatno ima neke veze sa ovim krajem. Na zidovima zgrade ima dosta grafita VB Partizan, a svi Zvezdini grafiti su precrtani -rekla je sagovornica medija.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.