POKRETANJE FINANSIJSKE ISTRAGE: Aca Bosanac ispitan o tokovima kriminalnih poslova Belivuka i njegove ekipe
Aleksandar Kajmaković, Foto: MUP Printscreen

ISTRAGA

POKRETANJE FINANSIJSKE ISTRAGE: Aca Bosanac ispitan o tokovima kriminalnih poslova Belivuka i njegove ekipe

Prema do sada objavljenim informacijama u okviru ovog predistražnog postupka ispitan je beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković poznat i kao Aca Bosanac, koji drži brojne restorane i klubove u Beogradu

Objavljeno:

Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je danas da paralelno sa istragom protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, vodi i predistražni postupak u kome se ispituju finansijki tokovi kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović objašnjava da je reč o fazi pre formalnog pokretanja finansijske istrage u kojoj se prikupljaju neophodni podaci.

- Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal za prikupljanje obaveštenja, Jedinica za finansijske israge Ministarstva unutrašnjih poslova obavlja informativne razgovore sa osobama za koje de veruje da poseduju informacije koje bi koristile ispitivanju finansijskih tokova kriminalnih poslova okrivljenih - precizirao je Stefanović.

U okviru ovog postupka, kako je dodao, pomenuta Jedinica MUP-a obavlja i druge neophodne radnje, sastavlja izveštaj i podnosi ga tužiocu koji finansijsku istragu pokreće protiv vlasnika imovine kada postoje osnovi sumnje da poseduje znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela.

Prema do sada objavljenim informacijama u okviru ovog predistražnog postupka ispitan je beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković poznat i kao Aca Bosanac, koji drži brojne restorane i klubove u Beogradu.

Očekuje se ispitivanje i drugih osoba iz sveta ugostiteljstva, građevine, ali i fudbala, jer se Belivukova grupa krila iza navijčke grupe "Patizan".

Prema Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, u finansijskoj istrazi prikupljaju se dokazi o imovini, zakonitim prihodima, načinu i troškovima života okrivljenog, ali i okrivljenog saradnika ili ostavioca, kao i dokazi o imovini koju je nasledio njohov pravni sledbenik, odnosno dokazi o imovini i naknadi za koju je imovina preneta na treće lice.

Aleksandar Kajmaković, Aca Bosanac
foto: MUP Printscreen

Stefanović je ukazao da kada postoji verovatnoća da bi kasnije oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela bilo otežano ili onemogućeno, javni tužilac onda podnosi zahtev za njeno privremeno imovine.

Okrivljeni ima pravo da u roku od 15 dana sudu dostaviti odgovor na zahtev tužioca uz dokaze o načinu sticanja imovine.

U zavisnosti od faze postupka o zahtevu odlučuje sudija za prethodni postupak u fazi tužilačke istrage, odnosno predsednik suskog veća pred kojim se održava glavni pretres.

- Ako postoji verovatnoća da će vlasnik raspolagati imovinom proisteklom iz krivičnog dela pre nego što sud odluči o zahtevu za privremeno oduzimanje, u tom slučaju javni tužilac donosi naredbu o zabrani raspolaganja imovinom i o privremenom oduzimanju pokretne imovine - naglasio je Stefanović.

Zahtev za trajno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela, javni tužilac podnosi u roku od šest meseci od dana dostavljanja pravnosnažne presude kojom je utvrđeno da je učinjeno krivično delo.

O privremeno oduzetoj imovini bilo da su u pitanju nekretnine, pokretne stvari ili gotov novac, stara se Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ministarstva pravde.

Najpoznatiji slučajevi trajno oduzete imovine tiču se nekretnina pripadnika zemunskog klana, dok je od Darka Šarića i pripadnika njegove grupe privremeno oduzeto niz nekretnina, stanova, hotela, zemljišta, vozila i pokretnih stvari.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.