NAJTRAŽENIJI BEGUNAC BIĆE IZRUČEN SRBIJI U APRILU! U Beogradu se čeka još od 2006. godine zbog hladnokrvnog ubistva
Ilustracija, Foto: Profimedia

konačna odluka

NAJTRAŽENIJI BEGUNAC BIĆE IZRUČEN SRBIJI U APRILU! U Beogradu se čeka još od 2006. godine zbog hladnokrvnog ubistva

U januaru 2020. Magistarski sud u Kejptaunu je zaključio da su ispunjeni uslovi za Gavrićevo izručenje Srbiji, a on se na tu odluku žalio

Objavljeno: 16:34h

Konačna odluka Magistarskog suda u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici o izručenju Srbiji jednog od najtraženijih begunaca Dobrosava Gavrića očekuje se u aprilu, prenose lokalni južnoafrički mediji.

Srbija je tražila izručenje Gavića, jer je u Beogradu 2006. godine osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana 2000-te, a od 2006. je u bekstvu od pravosudnih organa naše zemlje.

U Južnoaftičkoj je 2011. godine uhapšen po poternici Srbije, nakon što je ranjen u jednom mafijaškom obračunu.

U januaru 2020. Magistarski sud u Kejptaunu je zaključio da su ispunjeni uslovi za Gavrićevo izručenje Srbiji, a on se na tu odluku žalio.

U oktobru je zatražio i puštanje iz pritvora uz jemstvo, podseća južnoafrički "Dailymaverick".

Gavrić je krajem prošle godine podneo i drugi zahtev za azilu JAR, što je za Tanjug u novembru potvrdio njegov beogradski advokat Veljko Delibašić, ali lokalni mediji za sada ne javljaju odluku o tom zahtevu.

Dobrosav Gavrić
Dobrosav Gavrićfoto: Printscreen / Kurir TV

Fokusirani su na odluku Magistarskog suda kojom je u januaru odbijen Gavrićev zahtev za puštanje iz pritvora uz jemstvo.

U odluci suda od 14. januara navodi se da nema novih činjenica koje bi umanjile rizik od njegovog bekstva i izbegavanja izručenja Srbiji pa bi, kako navodi južnoafrički sud, "bilo bi pogrešno prihvatiti podnosioca zahteva za kauciju. Zbog toga će odluku suda, pa ministra pravde JAR u vezi sa njegovom predajom Republici Srbiji sačekati u pritvoru, zaključuje Daily Maverick.

Uz drugi zahtev za azil koji je podneo Gavić, dostavljena je i nova dokumentacija, kojom želi da potkrepi tvrdnje da mu je u Srbiji ugrožen život kao i da nije imao zakonito i pravično suđenje jer su kako tvrdi, mnogi dokazi su uništeni, a neki su bili nezakoniti.

On je ranije podnosio zahtev za azil južnoafričkim državnim organima, ali on nije bio usvojen.

Gavrića Srbija traži od JAR radi odsluženja kazne od 35 godina zatvora na koju je osuđen u oktobru 2006. zbog ubistva Ražnatovića.

Pobegao iz Srbije neposredno pred izricanje presude, a u Južnu Afriku je stigao 2007. preko Italije i Ekvadora, sa lažnim dokumentima na ime Saša Kovačević.

Uhapšen je u Kejptaunu nakon mafijškog obračuna u kojem je ranjen, sa sobom noseći dokumenta na ime Saša Kovačević, ali je brzo identifikovan kao Dobrosav Gavrić.

U Srbiji je osuđen je kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića, koje se dogodilo 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental, kada je i sam ranjen u nogu.

Pored njega na po 30 godina zatvora osuđeni su i Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi.

Djuričić je unijen 24. aprila 2018. godine u Kejptaunu, a u zatvoru je samo Nikolić.

Gavrić i Đuričić su uredno dolazili na suđenja sve do dana izricanja (druge prvostepene) presude Okružnog suda u Beogradu, kada su osuđeni na pomenute kazne i kada im je određen pritvor. Na izicanje presude nisu došli, kada im se, privremeno, gubi trag.

Arkan, koji je bio pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata u Bosni 1992-95, ubijen je 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental.

Pored Arkana, u "Interkontinentalu" su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP-a.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.