VEŠTAK IZNEO JEZIVE DETALJE SA OBDUKCIJE ŽRTVE IKONOPISCA! Ubica mu postavio 1 pitanje, nastao je MUK
Žrtva i Vladan Grahovac, Foto: Printscreen/facebook

HOROR SCENA

VEŠTAK IZNEO JEZIVE DETALJE SA OBDUKCIJE ŽRTVE IKONOPISCA! Ubica mu postavio 1 pitanje, nastao je MUK

Na pitanje Grahovčevog branioca po službenoj dužnosti advokata Jelene Arsić, da li su povrede glave koje je žrtva zadobila mogle dovesti do gubitka svesti, Karadžić je potvrdno odgovorio

Objavljeno:

Specijalista sudske medicine dr Radovan Karadžić koji je radio obdukciju tela Verice Tartarovski (82) ubijene 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića, danas je pred Višim sudom u Nišu izneo jezivo svedočanstvo o njenim poslednjim trenucima.

Veštak je objasnio da je Vladan Grahovac (28) iz Raške, optužen za teško ubistvo, nemoćnu staricu duže od 15 minuta jurio iz sobe u sobu, ubadao nožem, udarao kuhinjskim čekićem i pesnicama, te da je nastavio sa napadom i kada je žena bila u besvesnom stanju, ali i nakon njene smrti.

- Obdukcijom je ustanovljeno postojanje velikog broja povreda nanetih različitim oruđima, mehanizmima u različitim položajima žrtve i napadača i u različitim delovima njenog stana. Konstatovane su povrede glave, prelom lobanje i krvarenje u mozgu koje su bile po život opasne. Utvrđena je povreda vrata u smislu iščašenja u nivou četvrtog i petog vratnog pršljenja koja je nastala stezanjem vrata šakama a što je bilo praćeno i istezanjem unazad - objasnio je Karadžić.

- Ustanovljen je i veći broj odbrambenih povreda koje ukazuju da je u vreme njihovog nanošenja žrtva bila živa zbog čega je trpela veliki strah od smrti, ali i intenzivne bolove. Povreda koja je dovela do smrtnog ishoda je ubod u grudni koš koji je doveo do presecanja plućne aorte i arterije i nastupanja smrti u roku od nekoliko minuta. Međutim, ta rana je naneta među poslednjima - dodao je.

Na pitanje Grahovčevog branioca po službenoj dužnosti advokata Jelene Arsić, da li su povrede glave koje je žrtva zadobila mogle dovesti do gubitka svesti, Karadžić je potvrdno odgovorio.

- Međutim, pre gubitka svesti, oštećena je zadobila veliki broj povreda u dužem periodu, branila se nastojeći da zaštiti vitalne delove tela - objasnio je veštak.

Advokat je insistirala na utvrđivanju redosleda zadobijenih povreda ali je Karadžić kazao da je to nemoguće precizno utvrditi.

- Tokom napada pokojna Jelica je bila u različitim položajima, uočeni su i tragovi njenog vučenja sa jednog na drugo mesto. Postoji veliki broj lakših povreda u vidu nagnječenja, sekotina, uboda i krvnih podliva koji su nastupili pre povreda glave. Ustanovljena je ubodna rana na prednjoj strani grudnog koša, ali i rane u predelu ramena od kojih je bar jedna nastala posle smrti - objasnio je obducent.

Karadžić je danas saslušavan na predlog Grahovčeve odbrane da bi se dokazalo da uračunljiva osoba ne bi mogla na ovakav način da napadne nemoćnu staricu. Jedno od poslednjih pitanja advokata Jelene Arsić se direktno odnosilo na ovu činjenicu jer je ona zatražila od Karadžića da odgovori da li se iz broja povreda i načina njihovog nanošenja može suditi o psihičkom stanju napadača. Međutim, sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković nije dozvolio da veštak na njega odgovori.

- Dr Radovan Karadžić je sudsko medicinski veštak, a ne psihijatar niti psiholog koji su već dali svoj nalaz i mišljenje o psihičkom stanju optuženog – kazao je Drašković, nakon čega je odbio predlog Grahovčeve odbrane da se još jednom veštači njegova uračunljivost.

Pravo da postavi pitanje veštaku iskoristio je i Grahovac koji ga je upitao da li je svoj nalaz “dramatizovao”.

- Govorio sam sa aspekta struke i nisam ništa dramatizovao – odgovorio je Karadžić.

Glavni pretres pratila je i sestričina ubijene starice koja je dok je Karadžić opisivao Jeličino masakriranje, plakala i kršila ruke.

Grahovac od početka suđenja pokušava da se prikaže neuračunljivim ističući da je žrtva seksualnog zlostavljanja i odbacivanja porodice jer je homoseksualac. On je priznao zločin, ali nije objasnio zbog čega je iz Raške došao u Niš i ubio staricu koja mu je bila komšinica dok je studirao u ovom gradu.

Nakon okončanja današnjeg glavnog pretresa Grahovac se zaleteo na gelender stepeništa ispred sudnice, navodno pokušavajući da se ubije.

Za ovaj zločin preti maksimalna kazna doživotne robije s obzirom na to da mu se sudi za teško ubistvo. Iznošenje završne reči zakazano je za 19. mart.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.