POČELO SUĐENJE RATKU KOLJENŠIĆU: Planirali da ubiju Filipa Koraća, na listi za likvidaciju se našlo još imena!
Filip Korać, Foto: Zorana Jevtić

kriminalno udruživanje

POČELO SUĐENJE RATKU KOLJENŠIĆU: Planirali da ubiju Filipa Koraća, na listi za likvidaciju se našlo još imena!

Prema optužnici, Koljenšić je bio sa Sašom Cvetanovićem kada je on, prema tvrdnjama istražitelja, pucao u Bojovića

Objavljeno:

U Višem sudu u Podgorici juče je počelo suđenje Nikšićaninu Ratku Koljenšiću, optuženom za kriminalno udruživanje i pomaganje u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu 29. aprila 2013. godine u Beogradu.

Kako pišu Dnevne novine u Crnoj Gori, Koljenšić je pred sudom negirao dela za koje se tereti i krivicu za ista, ističući da je sve montirano.

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se da je Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013. do 16. jula 2013. godine na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije sa umišljajem postao član organizovane kriminalne grupe, a koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, i čiji su članovi postali Miloš Vojnović, Slaviša Novaković i Goran Maletić (rođen Bojanić).

Slobodan Šaranović
foto: KURIR

Prema optužnici, Koljenšić je bio sa Sašom Cvetanovićem kada je on, prema tvrdnjama istražitelja, pucao u Bojovića.

- Sa Delibašićem sam u rodbinskoj vezi, Cvetanovića znam preko nekih prijatelja, a sa Šaranovićem sam se zbližio poslije ubistva njegovog brata - naveo je Koljenšić.

Pojasnio je da je u Beogradu iznajmio stan za njega, ali i za potrebe Šaranovića, međutim, kako je istakao, stan nije iznajmljen za neke kriminalne radnje.

- Kada sam ga iznajmio stanodavcu sam rekao da će tu dolaziti stariji čovek sa mlađom ženskom osobom. Šaranović je radi njegove sigurnosti boravio u tom stanu - ispričao je Koljenšić u odbrani pred sudom.

Kako je dodao, Delibašića je video 2013. godine u Budvi, posle dužeg vremena. Naime, našli su se u jednom hotelu u Budvi gde je Delibašić bio smešten i tu su se ispričali.

- Nije tačno da sam se sa Delibašićem i Vojinovićem video u Srbiji - istakao je Koljenšić.

Branilac okrivljenog Koljenšića, advokat Boris Marinović, zatražio je prekid saslušanja njegovog branjenika, navodeći da "nije upoznat sa iskazima ostalih optuženih".

- Postoje zapisnici sa saslušanja koja su bila zamolnim putem, ali ja te zapisnike nisam dobio, niti me ko obavestio o tome, pa zbog toga tražim da se pretres odloži - kazao je Marinović.

Zbog toga je ročište prekinuto, a nastavak je zakazan za 22. februar.

Filip korać
foto: Zorana Jevtić

U optužnici se navodi da su članovi ove kriminalne organizacije planirali da liše života Vladimira Jovanovića iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara, pripadnike njegovog obezbeđenja i Filipa Koraća iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke organizovane kriminalne grupe Luke Bojovaića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića koje je izvršeno 8.10.2009. u Beogradu.

Dalje se navodi da je Koljenšić sa umišljajem pomogao drugima u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo.

Dodaje se da je sada pokojni Šaranović S. podstrekao Sašu Cvetanovića i okrivljenog Koljenšića, tako što im je obećao novčanu naknadu u iznosu od po 30.000 evra da zajedno liše života Nikolu Bojovića iz Beograda, rođenog brata Luke Bojovića.- Kolješić je u izvršenju navedenog krivičnog dela pomogao Cvetanović Saši na način što je 11. aprila 2013. iznajmio stan u Ulici Vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kako bi zajedno više dana pre izvršenja krivičnog dela pratili kretanje i ustaljene navike oštećenog... Nakon čega su 29. aprila 2013. u ranim jutarnjim časovima zajedno došli u Ulicu carice Milice, pa je okrivljeni Koljenšić pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mesto na kome je najpogodnije da se sakrije i sačeka oštećenog i liši ga života… gde je Cvetanović sačekao dolazak oštećenog oko 7.00 sati, krenuo mu u susret i iz automatskog pištolja rafalno ispalio 15 projektila u glavu i telo oštećenog, sada pokojnog Bojović Nikole - navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da su Delibašić i sada pokojni Šaranović stvorili plan, preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja poslije izvršenih krivičnih dela, obezbedili novac za pripremu i izvršenje krivičnih dela, oružje i municiju (automatske pištolje i 500 komada municije), organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja u mestu Lijeva Rijeka, a sve to radi vršenja krivičnog dela ubistvo.

Ostali članovi grupe su, kako stoji u optužnici, nabavljali prevozna sredstva namijenjena za vršenje krivičnih dela, zapaljiva sredstava za uništavanje vozila, organizovali smeštaj i iznajmljivali stanove u Beogradu, Budvi i Baru za boravak i skrivanje pripadnika grupe, obezbedili 150.000 evra za ostavarenje plana i isplatu naknade pripadnicima grupe, te pratili kretanje lica koja su planirali da liše života.

Ratko Koljenšić pred srpskim organima osuđen je na 30 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi. Ovde mu se sudilo u odsustvu.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media