ON JE BIO POSLEDNJI ZEMUNAC POD KONTROLOM SPASOJEVIĆA! Njegovim hapšenjem označen je KRAJ zemunskog klana!
Prva postava zemunskog klana, Foto: Wikipedia

kriminal u srbiji

ON JE BIO POSLEDNJI ZEMUNAC POD KONTROLOM SPASOJEVIĆA! Njegovim hapšenjem označen je KRAJ zemunskog klana!

Posle devet godina skrivanja poslednji "zemunac" pod kontrolom Spasojevića, Milisavljević, "pao" je.

Objavljeno:

Kraj zemunaca Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, značio je početak i mafijaški uspon za Luku Bojovića koji nakon ubistva premijera i akcije Sablja zauzima tron sa svojim saradnicima, a svoju moć u zemunskom klanu učvrstio je posle hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Vođe "zemunskog klana" Spasojević i Luković likvidirani su 27. marta 2003. godine, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja u kući u Barajevu gde su se skrivali dve sedmice nakon ubistva premijera. Istog dana kada je ubijen Đinđić, 12. marta 2003, raspisana je poternica za pripadnicima "zemunskog klana", a većina njih je uhapšena tokom dvomesečne akcije "Sablja".

Ulemek se predao 9. maja 2004. u Beogradu, nakon 14 meseci skrivanja. Milenković je uhapšen u Solunu u julu 2004. godine, a početkom 2005. je izručen Srbiji, posle čega je postao svedok saradnik.

Miloš Simović se krio do 25. novembra 2006. kada je uhapšen u Beogradu. Njegovom bratu Aleksandru to je uspevalo, kao i Sretku Kaliniću, sedam i po godina. Kalinić je uhapšen 8. juna u Zagrebu pošto ga je Simović ranio u nogu, a Simović sutradan uveče na srpsko-hrvatskoj ranici.

Vukojević je ubijen u svojoj kući u Zemunu, a likvidirali su ga kako se sumnja upravo odbegli "zemunci" iz osvete za "cinkarenje".

Posle devet godina skrivanja poslednji "zemunac" pod kontrolom Spasojevića, Milisavljević, "pao" je u Valensiji 2012. godine.

Španska policija potvrdila je da su u Valensiji uhapšeni Luka Bojović, Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović. Uhapšeni su kod sebe imali litvanske pasoše, a akcija hapšenja sprovedena je na osnovu informacija srpskog Interpola.

Samo dva pripadnika tog klana, Milan Jurišić Jure i Ninoslav Konstantinović, bilu su bekstvu, a kasnije će Sretko kalinić na sudu u Španij svedočiti da je Jureta ubio Bojović, dok se o Konstantinoviću i dan danas ništa ne zna.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

"Pravi zemunci" su osim njih bili Dušan Krsmanović, Nikola Bajić, Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, Dejan Milenković Bagzi, braća Miloš i Aleksandar Simović. Zoran Vukojević Vuk, bio je šef obezbeđenja u vili u Šilerovoj koja je služila i kao sastajalište pripadnika klana.

Suvajdžić, Milenković i Vukojević pristali su da sarađuju sa pravosuđem i postali svedoci saradnici u procesima za ubistvo premijera Đinđića i krivična dela "zemunskog klana", što je Vukojevića 2005. koštalo glave, dok su svi ostali osuđeni na višedecenijske kazne zatvora i neće skoro na slobodu.

"Prošireni sastav" u kom je delovao klan dok su na njegovom čelu bili Spasojević i Luković činile su grupe iz raznih delova Beograda koje su za njih dilovale kokain, vršile likvidacije i činile druga krivična dela. Sretko Kalinić, bio je jedan od glavnih egzekutora zemunske grupe, a prema svedočenju pripadnika klana on je povremeno "angažovan" za kriminalne likvidacije i druge prljave akcije. Na dušu mu se stavlja više od 10 ubistava, otmica, kao i učesće u ubistvu premijera zbog čega je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora, dok je za krivična dela koja je izvršio za "zemunce" osuđen na 40 godina zatvora.

Luka Bojović

Španska policija je do Luke Bojovića stigla prateći njegovog kuma. Bojović je bio šef i jedan od najtraženijih begunaca više zemalja i Interpola. Povezuje se sa više od 20 ubistava u Srbiji, Holandiji i Španiji, a osuđen je na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. On je osuđen zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko uruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10 godina zatvora - pa mu je ukupna kazna 18 godina.

Vlada Budala
Vlada Budalafoto: Printscreen Youtube

Vlada Budala

Uhapšen Vladimir Milisavljević, bio je označen kao Bojovićev pomoćnik, kao i Siniša Petrić, plaćeni ubica mafijaškog klana i svi su oni bili članovi paravojne grupe "Arkanovi tigrovi".

Milisavljević, njegov pomoćnik, putovao je iz Las Palmasa u Madrid i na kraju je stigao u Valensiju gde se sastao sa šefom srpske mafije u restoranu u centru Valensije, u kome su potom uhapšeni.

Poznat pod nadimkom Vlada Budala osuđen na 22 godine, robija u najozloglašenijem zatvoru u Španiji, a cimeri su mu okoreli kriminalci, među kojima su i teroristi Islamističke države, a u njegovoj bigrafiji stoji i svedočenje Sretka Kalinića koji je tvrdio da su mu on i Bojović podvalili gulaš od Jurišićevog raskomadanog tela jer ih je mnog nervirao.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.