ČUME POZVAN DA SVEDOČI NA SUĐENJU ZEMUNCIMA: Radi se o jednoj otmici devedesetih, mladić se posle toga ubio
Ljubiša Buha Čume, Foto: Ana Paunković

šok

ČUME POZVAN DA SVEDOČI NA SUĐENJU ZEMUNCIMA: Radi se o jednoj otmici devedesetih, mladić se posle toga ubio

Buha je ranije ispitan u istrazi, ali se odbrana nije saglasila sa čitanjem njegovog iskaza već je tražila da svedoči neposredo pred sudom

Objavljeno:

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume pozvan je da svedoči na suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika"zemunskog klana" okrivljenih da su 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan student Novak Stevanić (22), koji se nakon toga ubio.

Viši sud u Beogradu je na kraju današnjeg suđenja za ovaj slučaj, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" u kojoj je učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, zakazao nastavak za 23. mart kada bi trebalo da svedoči Buha i još šest svedoka.

Buha je ranije ispitan u istrazi, ali se odbrana nije saglasila sa čitanjem njegovog iskaza već je tražila da svedoči neposredo pred sudom.

Prethodno je na današnjem suđenju sveočio nekadašnji šef Odseka za suzbijanje kriminaliteta u Zemunu Milan Mioljković, koji se takođe suočio sa prvooptuženim policajcem u penziji Milanom Radukićem.

Pored Radukića optuženi su i pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Mioljkovć je posvedočio da je Novakov otac prijateljski došao kod njega u kancelariju i žalio mu se da policija ne postupa po njegovim krivičnim prijavama za krađu vozila kao i da njegovog sina teraju na poligraf povodom prijave za pomenuto razbojništvo.

Službenu belešku o toj poseti nije sastavio jer je Zoran Stevanić, kako je rekao, došao prijateljski, a njegovim slučajevima su se bavile druge službe u polciiji.

Na pitanje tužioca Nenada Stefanovića da li je poligraf tih godina (1997/98) primenjivan za potvrdu iskaza oštećenih, nekadašnji policijac je odogovorio da u svojoj karijeri to nije doživeo.

Potom je izvršeno njegovo suočavanje sa Radukićem na okolnost ko je bio u njegovoj kancelariji.

Mioljković je tvrdio da je bio samo Novakov otac, Zoran Stevović, dok je Radukić tvrdio da je video i oca i sina.

Pored osptuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Espreso.co.rs/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.