ZVERI U LJUDSKOM OBLIKU OSKRNAVILE SPOMEN PARK JAJINCI! Orgijali su na GUBILIŠTU Srba, Jevreja i Roma!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google streetview

krivične prijave

ZVERI U LJUDSKOM OBLIKU OSKRNAVILE SPOMEN PARK JAJINCI! Orgijali su na GUBILIŠTU Srba, Jevreja i Roma!

Šteta će biti otklonjena u toku februara ili marta kada će travnjak biti vraćen u prvobitno stanje

Objavljeno:

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" podnelo je prijave protiv N. N. lica koja su uništila zelene površine Spomen-parka Jajinci.

Šteta će biti otklonjena u toku februara ili marta kada će travnjak biti vraćen u prvobitno stanje.

I nadležne ekipe "Zelenila" po prijavi su utvrdile da su oštećenja nastala kao rezultat vožnje motornih vozila.

- Konstatovali smo oštećenja ubrzo po njihovom nastanku i s obzirom na to da počinioci nisu zatečeni, sačinili smo prijavu protiv N. N. lica - navode u "Zelenilu". - Oštećenja po travnjaku je moguće sanirati i to će biti učinjeno čim nastupe povoljni vremenski uslovi.

Spomen-park Jajinci našao se proteklih dana na meti vandala koji su kvadovima prelazli preko humki. Šare od guma vidljive su oko spomenika, a krateri od vožnje napravljeni su duž i okolo zelene površine.

OSIM ruženja travnjaka Spomen-parka Jajinci, nesavesnm ponašanjem pojedinaca stradale su zelene površine širom prestonice. Šteta zbog uništavanja zelenila tokom prošle godine meri se sa skoro 12 miliona dinara.

Ovo nije prvi put da ovo mesto opsedaju nesavesni građani, koji, osim što im travnjak služi kao poligon za vožnju, neretko ovde prave i piknike. Nadležni su više puta upozoravali da spomen-park nije izletište, već stratište na kom su stradali Srbi, Romi i Jevreji u Drugom svetskom ratu.

- Napominjemo da se u Spomen-parku Jajinci često zatiču tragovi nesavesnog ponašanja ili vandalizma pojedinih građana - kažu u "Zelenilu". - Do sada smo uspevali to da suzbijemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Gradska komunalna inspekcija nije bila obaveštena o ovom slučaju, ali su obećali da će obaviti vanredni inspekcijski nadzor. U Opštini Voždovac takođe, uveravaju da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti da se ovo mesto više ne bi ružilo.

Spomen-park Jajinci nalazi se na listi Zavoda za zaštitu spomenika kulture od 1986. godine.

- U Jajincima su ubijani, iz genocidnih pobuda, Jevreji i Romi, te revolucionari i rodoljubi, pripadnici svih jugoslovenskih naroda. U naznačenom periodu ubijeno je oko 68.000 ljudi. Želeći da ukloni tragove zločina, Gestapo je od 8. novembra 1943. do 2. aprila 1944. vršio ekshumaciju i spaljivanje leševa.

Strelište u Jajincima, tokom rata pretvoreno je u stratište nevinog stanovništva, posle rata je uređeno kao spomen-park. Spomenik na ulazu u strelište, rad vajara Stevana Bodnarova i arhitekte Leona Kabilja, postavljen je 7. jula 1951. godine.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.