"NEMA ŠANSE DA GA IZVUČEMO..." Telo muškarca koji je kolima sleteo u Lim danima će ležati na DNU REKE
Brzina vode isuviše jaka, Foto: RINA

LOCIRAN NA DUBINI OD 11 METARA

"NEMA ŠANSE DA GA IZVUČEMO..." Telo muškarca koji je kolima sleteo u Lim danima će ležati na DNU REKE

Na mestu gde se dogodila tragedija Lim počinje naglo da se širi i formira Potpećko jezero

Objavljeno:

Tek kada se nabujali Lim primiri, odnosno ne opadne nivo vode, ronioci Žandarmerije otpočeće izvlačenje automobila koji je sa vozačem Z. Ž. (53) iz Prijepolja prekjuče sleteo u ovu reku u mestu Bistrica, a koji je juče lociran na dubini od 11 metara.

U ponedeljak oko 8:40 nesrećni muškarac naišao je svojim „renoom“ iz pravca Prijepolja i izašavši iz jedne krivine u Bistrici prešao preko leve kolovozne trake i sleteo u Lim! Na mestu gde se dogodila tragedija Lim počinje naglo da se širi i formira Potpećko jezero. Istog dana u Bistricu pristigla je Ronilačka jedinica Žandarmerije koja je odmah odradila deo posla, a potragu nastavila u utorak.

"Brzina vode je isuviše jaka..."

Nedugo zatim, tokom površinskog pregleda vode, žandarmi su iz čamca uz pomoć sonara locirali vozilo na kamenitom dnu reke, 11 metara ispod površine a nekoliko stotina metara nizvodno od mesta gde je sleteo u Lim. Da se ne bi ugrozila bezbednost ronilaca, po dogovoru sa Opštinskom javnim tužilaštvom u Prijepolju, odlučeno je da se vađenje automobila odloži dok uslovi za akciju ne budu bolji.

A trenutno su takvi, kaže za „Blic“ potpukovnik policije Goran Grčić, komandir Ronilačke jedinice Žandarmerije, da je nemoguće bilo šta preduzeti.

- Brzina vode je isuviše jaka, pet metara u sekundi, a ekstremnim uslovima se smatra kada je ona oko tri metra u sekundi. Teorijska mogućnost da se spustimo na dno ne postoji - objašnjava Grčić.

Struja "reno" odnela nekoliko stotina metara dalje

Koliko je vodena struja jaka govori podatak da je Lim odneo „reno“ nekoliko stotina metara od Džurovskog mosta gde je upao u reku, a prehtodno ga, kako je ispričao jedan očevidac, tridesetak sekudni kovitlao ka sredini toka gde je vozilo u trenutku potonulo. Od ponedeljka matica rekom ponovo valja velike količine otpada, među kome ima i velikog granja.

Temperatura vode u Limu kroz Bistricu je svega tri stepena, a vidljivost u reci nulta. Ipak, ni jedno ni drugo ne bi bilo smetnja roniocima da je vodena struja slabija.

- Sve i da uspemo da zakačimo vozilo, nema šanse da bi uspeli da ga izvučemo jer je pritisak ogroman. Kada struja oslabi, a ne očekujem u narednih sedam dana, moći ćemo da radimo - objašnjava Grčić.

Kada nivo reke oslabi, kaže on, najpre će ronioci odraditi izviđanje na osnovu koga će se odrediti način kako će se izvlačiti automobil...

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.