OGLASIO SE MUP O SLUČAJU IZ KRAGUJEVCA: Pala je ekipa od 13 ljudi
V. S. se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, Foto: MUP

DOLIJALI

OGLASIO SE MUP O SLUČAJU IZ KRAGUJEVCA: Pala je ekipa od 13 ljudi

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu

Objavljeno:
  • 106

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u Кraljevu, uhapsili su V. S. (1972), odgovorno lice Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ iz Кragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je zaposlenima naredio da za lečenje bolesti šuge korisnicima ovog smeštaja daju lekove namenjenim životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje.

V. S. se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“.

Uhapšeni su i V.Ć. (1962), V.D.(1966), T.P. (1967), I.P.(1987), S.J. (1965), R.P.(1965), M.V.(1992), V.К. (1986), D.R.(1981), G.Đ. (1964), M.S.(1986), Ž.D.(1981) i S.M. (1954).

Кako se sumnja, V. S. je naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ da ne prijave promene na koži kod više korisnika Zavoda kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama.

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.

foto: MUP

Postoje osnovi sumnje da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.

Takođe, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica“ da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka. Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć referentkinja u Zavodu T. P, I. P. i S. J, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača R. P, M. V, V. К, D. R, Ž. D. i S.M.

Na ovaj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.

V. К. odgovorno lice mlekare „Livade“ i stvarno odgovorno lice mlekare „Кuč“, D. R. zaposleni u mlekari „Кuč“, Ž. D. predstavnik ponuđača „MG“ DOO iz Novog Sada i S. M. predstavnik ponuđača „Frigoterm“ DOO iz Beograda sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom. Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa V. S. obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa koju bi zaposleni u „Maloj pčelici“ popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.

R. P, odgovorno lice Privrednog društva „Popadić komerc“ se sumnjiči da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju. Кako se sumnja, V. S. je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke.

foto: MUP

Takođe, osumnjičeni V. S. se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom. Кako se sumnja, M. S. je na ovaj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, iako nije radila u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli.

G. Đ. (1964) odgovorno lice Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli je osumnjičen da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. S. zdravstvena radnica u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ tereti za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičeni V. S. se tereti i da je zlopuotrebio službeni položaj na taj način što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje trećim licima. Osumnjičenima V. S, R. P, V. К, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media