Američki specijalci uhapsili Srbina - vođu međunarodnog narko kartela! (FOTO)
Foto: Profimedia

čovek sa sto lica

Američki specijalci uhapsili Srbina - vođu međunarodnog narko kartela! (FOTO)

Peruanske vlasti u saradnji sa američkom DEA uhapsile su Zorana Jakšića (57), poreklom iz Zrenjanina, vođu međunarodne kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom drogom, a koja je u Srbiji, ali i čitavom svetu, poznata kao grupa „Amerika”
Objavljeno: 12:22h

Zorana Jakšića američka DEA sumnjiči da je vođa međunarodne kriminalne organizacije poznate kao „Grupa Amerika”, koja je osnovana u Beogradu u Srbiji 90-tih godina i sastavljena je od građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, država koje su nekada činile Jugoslaviju. Svedok iz podzemlja, pod pseudonimom Srećko, čije je raskomadano telo nađeno 2003. u Mađarskoj, policiji je u februaru 2001. dao kompletan spisak imena svih pripadnika grupe „Amerika“. Ispričao je da je klan „Amerika” osnovao Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je ubijen. Kao organizatora grupe naveo je Miletu Majka Miljanića (55), koji je 2010. uhapšen u Rimu. Zatim je nabrojao i imena njegovih najbližih saradnika. Na prvom mestu bio je Zoran Jakšić, a potom i Željko Maksimović Maka, Sloba Šolaja, Ivan Delić, Brano i Dule Mićunović.

foto: Romeo Ranoco

Za klan „Amerika” vezuje se više od dvadeset likvidacija na beogradskom asfaltu. Svedok „Srećko“ ih je optužio za ubistva policijskog inspektora Dragana Radišića, v. d. ministra policije Radovana Stojčića Badže, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, Bojana Petrovića, Miše Cvjetičanina, Milana Roganovića, Gorana Vukovića, Radeta Ćaldovića Ćente, novinarke Maje Pavić, Juse Bulića, Zorana Šijana i Zorana Todorovića Kundaka. Poslednji put ovaj klan se pod udarom srpske policije našao u novembru 2004, kada je u Beogradu uhapšen član grupe Krsto Stanišić, po poternici nemačkih vlasti. Policija je tada saopštila da je klan Milete Miljanića u Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ počinio više od dvadeset ubistava.

(Espreso.co.rs/ Alo.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.