Američki specijalci uhapsili Srbina - vođu međunarodnog narko kartela! (FOTO)
Foto: Profimedia

čovek sa sto lica

Američki specijalci uhapsili Srbina - vođu međunarodnog narko kartela! (FOTO)

Peruanske vlasti u saradnji sa američkom DEA uhapsile su Zorana Jakšića (57), poreklom iz Zrenjanina, vođu međunarodne kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom drogom, a koja je u Srbiji, ali i čitavom svetu, poznata kao grupa „Amerika”
Objavljeno: 12:22h

Jakšić je u Peruu već hapšen 1998. godine. Tada je osuđen na pet godina zatvora zbog šverca droge u zatvoru „Kastro Kastro“. Nakon robije nastavio je da se bavi trgovinom drogom. Zaglavio je i u Nemačkom zatvoru 2004. godine, kada mu je policija u automobilu pronašla devet kilograma droge.

Akcija koja je rezultirala sadašnjim hapšenjem započela je još 2007. godine, kada je Grčka policija obavestila vlasti u Argentini da se priprema velika pošiljka kokaina iz Buenos Ajresa u Evropu. Informacija je dobijena preko prikrivenog islednika. Utvrđeno je da je Jakšić vođa organizacije koja je koristila Peruance i Ekvadorce za šverc na dva načina - velikim pošiljkama preko mora koje bi skrivali na brodovima ili „mulama”, kada se ljudi koriste da švercuju drogu tako što bi je progutali.

foto: Romeo Ranoco

Grupa koju je predvodio Jakšić tereti se, između ostalog, i da je iz Buenos Ajresa morem prošvercovala ukupno 300 kilograma kokaina u Evropu. Droga je bila na dva broda, od kojih je jedan uplovio u luku u Holandiji, a drugi u Belgiju. Iako je izbegao hapšenje u Argentini, Interpol ga je uhapsio u Madridu i isporučio ga toj zemlji. Međutim, uspeo ja de umakne iz zatvora. Utvrđeno je da je on stajao iza tovara od 180 kilograma kokaina, koji je napustio luku u Buenos Ajresu, a potom presretnut u Holandiji 2008. godine. Takođe, unajmio je tri Srbina koji su brodom prošvercovali 120 kilograma kokaina u Belgiju prošlog septembra.

Zahvaljujući podacima koje su agenti prikupili krajem prošle godine, izvedena je 21 istovremena akcija u nekoliko zemalja. U Argentini je uhapšeno 19 ljudi, u Maleziji 11, a jedan u Grčkoj. Zoran je uspeo da umakne i do hapšenja ostane van domašaja policije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.