SUZE NA SUĐENJU, OTAC POGINULE ISIDORE (10) NAPAO ČOVEKA KOJI MU JE ZGRAZIO DETE: Folira se, uopšte se ne kaje
U završnoj reči zamenik OJT Jovan Perić istakao je da je dokazano da je Stojanović kriv i zatražio kaznu 3 godine zatvora, Foto: Kurir / M.S.

TRAGIČNO

SUZE NA SUĐENJU, OTAC POGINULE ISIDORE (10) NAPAO ČOVEKA KOJI MU JE ZGRAZIO DETE: Folira se, uopšte se ne kaje

Optužnica Osnovnog javnog tužilaštva, kojom se Stojanoviću stavlja na teret da prilikom izlaska iz vozila nije aktivirao parkirnu kočnicu, da nije zaključao vrata i preduzeo sve druge potrebne mere kojim bi sprečio da vozilo samo krene sa mesta na kojem je bilo parkirano

Objavljeno:

"Svaki čovek može da pogreši, a samo nečovek može da se ne kaje. Nijednom od početka suđenja nije rekao da mu je žao, oči su mu se punile suzama samo kada je sebe branio. U hodniku ispred sudnice sedi normalno, a kada uđe onda mu se trese glava, sve vreme se folira i laže".

Ovim rečima Ivan Vučković, otac nastradale učenice Isidore Vučković (12) obratio se u završnici suđenja Bobanu Stojanovići iz Leskovca (55) koji se tereti da je neproprisno parkirao kombi koji se pokrenuo na nizbrdici i usmrtio dete.

U završnoj reči zamenik OJT Jovan Perić istakao je da je dokazano da je Stojanović kriv i zatražio kaznu 3 godine zatvora.

- Ovo je velika tragedija pre svega za porodicu nastradale devojčice, pa i za ostale. Ne verujem da optuženi želeo posledice koje su nastupile, ali je poznata činjenica da vozila predstavljaju opšte opasnu stvar i da prilikom korišćenja treba posvetiti dosta pažnje i opreznosti. Optuženi nije preduzeo sve potrebne radnje za parkiranje. Izvedenim dokazima stekla su se i obeležja krivičnog dela za koje je optužen - rekao je Perić.

Advokat odbrane, Dragan Mladenović, istako je u završnom obraćanju sudu da smatra da se radi o zadesnom slučaju i da Stojanović nije kriv. On je i u svoje i u Stojanovićevo ime još jednom izrazio saučešće porodici nastradale devojčice, istakavši da je ovim događajem uništen i život njegovog branjenika i njegove porodice koji će morati da nastave da žive sa ovom tragedijom.

- Smatram da na osnovu svih provedenih dokaza nije dokazano da je Boban i nehatno učinio delo za koje je optužen, jer okolnosti događaja, veštačenja i drugi dokazi ukazuju na nešto drugo - rekao je Mladenović.

On je istakao da se iz nalaza veštaka, a što se vidi i na video snimku preduzeća u koje je Stojanović ušao, da postoji vremenska distanca od 15 do 36 sekundi od njegovog izlaska iz vozila do pokretanja vozila, što govori da je Boban ostavio vozilio u nekom od stepena prenosa ako nije podigao ručnu kočnicu, u suprotnom bi vozilo krenulo odmah po njegovom izlasku.

- Da li ima doprinosa u nastanku ovog zadesnog slučaja sada nastradale Isidore vrlo je teško govoriti i to ostavljamo sudu na ocenu, ali ćemo ukazati na činjenicu da je toga dana duvao jak vetar, što smo do sada više puta isticali. Logično je bilo da osoba koja ide u susret vetru te jačine okrene glavu ili se pomeri u stranu kako bi izbegla udare vetra što je nažalost učinila i mala Isidora, jer se u jednom trenutku, pre nekontrolisanog kretanja vozila koje ju je udarilo kretala unazad. U trenutku kada je se pokrenula ponovo i načinila par koraka, naišlo je vozilo i udarilo je - rekao je advokat Mladenović.

On je zatražio da, ako i sud utvrdi da je Stojanović kriv, da će se svrha kažnjavanja postići kaznom koja će biti u kućnim uslovima, ističući da mu je ovo prvi put da se za svojih 50 godina pojavljuje pred sudom.

- Svaka duga kazna bila bi suprotna svrsi izricanja sankcija, jer bi u suprotnom imali tragediju i u jednoj i u drugioj porodici - rekao je Mladenović i u završnici obraćanja još jednom sudu predložio da Stojanovića oslobodi krivice.

"Da sam video da je krenuo auto, ja bih bio ispod njega"

- Želim da izjavim duboko saučešće i u svoje i u ime porodice, a da li se kajem znam ja sam najbolje. Kada je u sudnici emitovan snimak nesreće pošle su mu suze . Da sam video da je krenuo auto, ja bih bio ispod tog automobila - rekao je optuženi Stojanović.

Optužnica Osnovnog javnog tužilaštva, kojom se Stojanoviću stavlja na teret da prilikom izlaska iz vozila nije aktivirao parkirnu kočnicu, da nije zaključao vrata i preduzeo sve druge potrebne mere kojim bi sprečio da vozilo samo krene sa mesta na kojem je bilo parkirano, nakon pristizanja veštačenja komisije veštaka mašinske struke precizirana je i dopunjena tako da se vozač tereti i da je ručicu menjača ostavio u neutralnom položaju te da nije okrenuo točkove u suprotnom smeru od nagiba "odnosno u smeru koji bi sprečio dalje kretanje u slučaju ukoliko bi došlo do samopokretanja vozila".

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.