OTKRILI SU GA, BEŽITE, SPALJUJTE SVE! Ove dve ŽENE ključne su karike grupe FALSIFIKATORA koja je radila pasoše
Pomagale u falsifikovanju dokumenata za srpske kriminalce, Foto: Printscreen/Facebook/Privatna arhiva

ZA SRPSKE KRIMOSE

OTKRILI SU GA, BEŽITE, SPALJUJTE SVE! Ove dve ŽENE ključne su karike grupe FALSIFIKATORA koja je radila pasoše

Inspektori su prisluškivali telefone potencijalnih sumnjičenih, organizovana je i fizička tajna pratnja

Objavljeno:

Policijski inspektori iz Hrvatske u saradnji s USKOK-om mesecima su tajno nadzirali dve organizovane grupe falsifikatora, koji su izdavali lažne hrvatske lične karte, pasoše i vozačke dozvole uglavnom pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja. Među njima su ključne uloge igrale i dve žene.

Kao organizatora jedne 19-člane grupe osumnjičili su Nusreta Seferovića (49), dugogodišnjeg predsednika Unije Roma Hrvatske, a šefovska pozicija u drugoj grupi pripisana je 46-godišnjem Nikoli Veinu, koji je 2006. u Zadru uhapšen pod optužbom za terorizam, ali je na kraju oslobođen, navodi Jutarnji.

Inspektori su prisluškivali telefone potencijalnih sumnjičenih, organizovana je i fizička tajna pratnja, a ujedno su korišćeni i svi dostupni materijali o njihovim kontaktima i postupcima, poput liste telefonskih kontakata, snimaka videonadzora s raznih lokacija, kao i informacije o njihovu kretanju po baznim stanicama u čijem su se dometu našli njihovi mobilni uređaji.

Istražitelji su tako otkrili da su te dve grupe samo u proteklih godinu, dve omogućile izavanje najmanje 137 hrvatskih ličnih karata i pasoša. U svim slučajevima otkriveni su dokumenti s lažnim identitetima, a delimično i identiteti samih naručilaca koji su koristili te falsifikovane dokumente.

Inspektori su detektovali da je Seferoviću i njegovoj ekipi aktivno pomagalo petoro osumnjičenih koji su radili u MUP-u RH, dvoje policijskih službenika i troje upravnih referenata zaposlenih na šalterima za izdavanje dokumenta.

Radi se o Senki Staroveški (51), službenici za odnose s javnošću PU karlovačke, Krešimiru Kalaici, policijskom službeniku VI policijske postataje PU zagrebačke, te referentima, u međuvremenu penzionisanom Željku Kovačeviću (65), koji je radio u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, Ivanki Bojničić (59), koja je radila u PP-u Sesvete, i Dubravki Nikolić (48) iz PP-a Vojnić.

Senka Staroveški tereti se da je za Seferovića, uz posredovanje osumnjičenih Romea i Ankice Demirović, obavljala provere u Informacionom programu MUP-a za ciljane osobe te da je tu “uslugu” naplaćivala najmanje 200 evra po proveri. Navodno je takve provere obavljala uz pomoć kolega u PU karlovačkoj, pravdajući im to potrebama njenih redovnih zadataka u svojstvu službenice za odnose s javnošću Ureda načelnika PU karlovačke.

Senka Staroveški
Senka Staroveški foto: Printscreen/Facebook/Privatna arhiva

Staroveški je, prema optužbi, bila važna karika i u postupku izdavanja lažnih dokumenata, preuzevši brigu da ne dođe do komplikacija, zajedno sa spomenutom referenticom u PP-u Vojnić. Za nadzor nad procesom odobrenja zahteva predatih u policijsku stanicu, Seferović je zadužio referentkinju Bojničić, koju je takođe, kako se tereti, novčano nagrađivao, a glavna je karika u “centrali” u Petrinjskoj ulici u Zagrebu do odlaska u penziju bio Željko Kovačević.

Kovačević je, prema tvrdnjama inspektora, išao na ruku Seferovićevim klijentima do te mere da je umesto njih ispunjavao potrebne obrasce, potpisivao se, pa čak i stavljao spostvene otiske prstiju. Kako saznaje Jutarnji, inspektori raspolažu i snimcima izdavanja određenih spornih zahteva za izdavanje ličnih karata na kojima se jasno vidi kako referent Kovačević umesto naručilaca lažnih dokumenata stavlja otiske svojih prstiju na traženo mesto. Inspektori su takođe zabeležili kako Kovačević izrađene lične karte za neke klijente lično predaje Seferoviću i sumnjičenom Marku Perkoviću u blizini policije.

Policajac Krešimir Kalaica posebna je priča. On je, prema kaznenoj prijavi, za Seferovića odrađivao provere podataka o raznim osobama u Informacionom programu MUP-a, ali je i neposredno sudelovao u ilegalnom prebacivanju određenih "klijenata" preko granice. "Profesor", kako su ga nazivali članovi ove grupe, usluge proveravanja podataka naplaćivao je 500 kuna po proveri skoro 8.000 dinara (500 kuna) , a sigurno prebacivanje preko državne granice klijenti su plaćali 1.400 evra. Seferović je naručiocima lažnih dokumenata naplaćivao 3.500 evra po kompletu.

"Puna usluga"

Kalaica je za sigurno prebacivanje osoba preko granice, bez ikakve kontrole, koristio i svoju tadašnju funkciju patrolnog policajca i uvek unapred tražio svoje podređene kolege, uglavnom na malograničnom prelazu Novo Selo Žumberačko u Samoboru, da ne kontrolišu ni njega ni osobe koje će s njim, odnosno u vozilu iza njega doći na granični prelaz.

Angie Demirović
Angie Demirovićfoto: Printscreen/Facebook/Privatna arhiva

Tako je, na primer, Crnogorac Krsto Vujić zvani Terminator, koji je preživeo niz mafijaških pokušaja likvidacija, poslednji put u septembru prošle godine dobio "punu uslugu". Seferović i njegova ekipa organizovali su u aprilu ove godine njegov neometani ulazak u Hrvatsku preko prelaza Novo Selo Žumberačko, potom su ga smestili u jedan zagrebački hotel, a izdali su mu lične dokumente na ime Gordan Kelebude u PP-u Vojnić uz pomoć suosumnjičenih službenika i službenika policije.

U samoj akciji razbijanja ove dve kriminalne grupe sudelovalo je ukupno 150 policajaca, saopštio je MUP Hrvatske, pri čemu je u sredu, od ukupno 30 obuhvaćenih osoba, uhapšeno 23 osumnjičenih.

Komične scene

Za razliku od grupe kojoj je bio na čelu Nusret Seferović, policajci su grupu kojoj je na čelu bio Vein identifikovali i počeli tajno da snimaju tek u avgustu ove godine. Policajci su tako uspeli snimiti i neke komične epizode. Naime, u septembru ove godine policija je snimila kako su Veinovi suradnici Mile Rađenović i Milan Stjepanović pokušali u policiji u Požegi da izdaju pasoš za nepoznatog muškarca u Srbiji na ime Radenko Vrljanović. Međutim, Stjepanović, koji se predstavljao kao Vrljanović, doneo je lošu fotografiju. Službenica ih je vratila nazad, rekavši im da je fotografija neodgovarajuća jer nije slikana na beloj pozadini. Rađenović je zatim nazvao Veina, koji je svojoj saradnici rekao da osobi koju zovu "Zetilj" napiše poruku da fotografija mora imati belu pozadinu, odnosno biti svetlija.

Zetilj mailom šalje novu fotografiju i ponovno pokušavaju da daji sliku. Međutim, nastaju novi problemi. Policijska službenica ovaj put prigovara da Stjepanović, koji za sebe tvrdi da je Vrljanović, a donosi sliku nepoznate osobe, ne liči osobi s fotografije. Nastaje panika, a Stjepanović se spasava tako da službenici u policiji kaže da su mu ostali dokumenti u autu te da ide po njih, pa doslovno beži iz zgrade PU požeško-slavonske. "Otkrili su ga", telefonom ubrzo javlja Rađenović, koji je Stjepanovića čekao ispred policije. Nakon toga ih naziva Vein, koji ih upućuje da napuste zemlju, odnosno odu u Srbiju, te da im je najbolje da granicu prijeđu na Erdutu, ali i da obavezno stanu negde u šumu i spale sve "papire i pasoš".

Mesec dana kasnije, ispred zgrade zagrebačke policije, umesto Veinova saradnika Marina Mrđena u policiju je po vlastiti pasoš ušao izvesni Hamza Cvetanov. U snimljenim razgovorima Vein se ljuti na Mrđena, jer je pustio "Turčina", kako su nazivali Cvetanova, da se sam izlaže riziku i lično podiže isprave. Mrđen je, pak, u telefonskim razgovorima spočitavao Veinu da ga požuruje i da ne može on sam odjednom doći u policiju i podići po pet setova dokumenata za različite osobe. Prema procenama policije i USKOK-a, ova je grupa mnogo bolje zarađivala od one Seferovićeve jer je dokumente naplaćivala i četiri puta skuplje - do 15.000 eura po pasošu. Sumnja se da su zaradili više od pola miliona evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.