POSLEDNJIH 7 DANA SRBIJA JE KRVARILA: Četiri žene i jedna devojčica (3) ubijene su na najsvirepiji način (FOTO)
4 žene i jedna devojčica (3) ubijene su na najsvirepiji način!, Foto: Printscreen

ZLOČINI SE NIŽU JEDAN ZA DRUGIM

POSLEDNJIH 7 DANA SRBIJA JE KRVARILA: Četiri žene i jedna devojčica (3) ubijene su na najsvirepiji način (FOTO)

Žrtve nasilja u Srbiji su često nevidljive, a incidenti obično eskaliraju u ubistvo

Objavljeno: 21:50h
Milica Božinović
Suzana Trajković

Po svemu sudeći, Srbija je zemlja gde je nasilje postalo svakodnevna pojava.

Jutros je građane zatekla vest da je još jedna žena ubijena. Naime, u ulici Desanke Maksimović 19 na Vračaru Boško Spasić (44) je nožem ubo suprugu Jelenu Spasić (52) u vrat, pa sebi presekao vene.

Policija je pronašla beživotno telo nesrećne žene, a pored nje je ležao njen suprug Boško i on je davao znake života. Pored njegovog tela bio je nož. Hitna pomoć ga je prevezla i on nije životno ugrožen. Ono što je još monstruoznije je to što je zločin počinio dok su u drugoj sobi bila njihova dva maloletna sina (13 i 11 godina).

foto: Vladimir Šporčić

Nažaslost, ova crna statistika pokazuje da je nasilje nad ženama sve češće. Naime, u prehodnih sedam dan ubijene su četiri žene i jedna devojčica!

Mirjana Janković (32) ubijena je 24. maja, oko 8 sati u svojoj porodičnoj kući u Novom Sadu.

Ubijena Mirjana Janković
Ubijena Mirjana Janković foto: Facebook

Zajedno sa njom stradali su i njen otac Branislav i majka Nada, a ubistvo je počinio zet porodice Pajić, Mirjanin muž, Goran Janković (37) i to naočigled svoja dva maloletna sina, od tri i deset godina. Janković je uhapšen nakon trodnevne potrage kod novosadskog Brodogradilišta.

Svoju suprugu i njene roditelje ubio je macolom.

Nada Pajić
Nada Pajić foto: Facebook printscreen

Krvavih sedam dana počelo je ovim zločinom u Novom Sadu.

Samo dan kasnije, dogodio se još jedno ubistvo, a žrtva je ponovo bila žena. Naime, Karolj Ludman (58) iz Mola, polio je i zapalio benzinom svoju suprugu Slavicu Ludman (47).

Ubica je tom prilikom i sam zadobio opekotine, ali nije životno ugrožen i oporavlja se u bolnici u Senti.

Slavica Ludman koju je suprug zapalio
Slavica Ludman koju je suprug zapalio foto: Printscreen/Facebook

Prema poslednjiim informacijama, glavni motiv surovog zločina je ljubomora. Naime, Karolj se navodno naljutio na suprugu Slavicu, jer mu nije pomogla oko insulina, a zamerao joj je i što je izlazila sa prijateljicama. Kobnog dna, otišao je do automobila i iz njega izvadio kanistar sa benzinom, a zatim polio ženu. Vatra je buknula i telo nesrećne žene zatečeno je u ugljenisanom stanju. Ubica i preminula Slavica imaju jednog sina.

U selu Prahovo kod Negotina 27. maja, ubijena je dvoipogodišnja devojčica.

Zoran Albić iz ovog sela uhapšen je zbog teškog ubistva ćerke svoje nevenčane supruge, dok je majka prošla poligraf, nije učestvovala u ubistvu, ali je sve gledala.

Zoran Albić koji je ubio ćerkicu svoje nevenčane supruge
Zoran Albić koji je ubio ćerkicu svoje nevenčane supruge foto: Facebook

Naime, malena L. F. koja je u ponedeljak ujutru pronađena mrtva nije pala sa terase, kako su prvobitno lekarima ispričali njena majka Vesna i očuh Zoran. Oni su u Hitnu službu u Negotinu doveli dete bez znakova života, a obdukcijom je utvrđeno da L. F. nije zadobila povrede na način na koji su njih dvoje to tvrdili. Ispostavilo se da je devojčica usmrćena udarcima.

Posle petočasovnog saslušanja u negotinskom Javnom tužilaštvu, očuh je priznao da je devojčicu ubio uz pomoć njene majke. Prvobitno je negirao zločin tvrdivši da je dete palo sa terase, ali je kasnije, pritisnut dokazima i rezultatima obdukcije, priznao zločin. I očuhu i majci određen je pritvor do 30 dana.

Sve češće nasilje nad ženama uznemirilo je javnost, te je donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je na snazi od juna 2017. godine. Međutim, kako i sam naziv ovog zakona kaže, u pitanju je zakon koji treba da prevenira nasilje. Iako su mnogi mislili da će rešiti femicid, nije tako. On ne sprečava nasilje i ubistva.

Od stupanja na snagu ovog zakona, usvojenog 2016. a primenjenog 2017. godine, sud je do maja razmotrio 90.000 slučajeva i izrečeno je 31.438 produženja hitne mere.

Do sada se pokazalo da žrtve iz straha ne prijavljuju nasilnike, pa često ostaju nevidljive sistemu. Ipak, neretki su slučajevi kada žene prijave nasilje, ali nadležni ne prepoznaju da je reč o ozbiljnom probelmu i opasnosti, te sve eskalira ubistvom.

Praksa je pokazala da ubijene žene najčešće stradaju od ruke sinova, unuka ili supruga, partnera ili bivših partnera.

Podsetimo, nakon niza ubistava prethodnih dana, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pozvala je sve nadležne da dosledno primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a građane da prijavljuju nasilje. Ona je istakla i da se pravi prva Strategija o pravima žrtava i da ta radna grupa radi na izradi Akcionog plana te Strategije.

(M.B. / S.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.