ZA OVE ZVERI DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA NE VAŽI: Ovo su monstrumi koji će se uskoro naći na slobodi
Ubice dece iza rešetaka, Foto: Privatna arhiva, Printscreen/Društvene mreže

NEMA PRAVDE

ZA OVE ZVERI DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA NE VAŽI: Ovo su monstrumi koji će se uskoro naći na slobodi

Na današnjem zasedanju usvojen je predlog fondacije Tijane Jurić, koja nosi ime po petanestogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela bez uslovnog otpusta.

Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić.

- Obećao sam da ću uspeti i uspeli smo. Hvala svima koji ste podržali inicijativu - napisao je Jurić na Twiteru.

I uspeo je. U januaru ove godine, nakon što je 31. decembra 2018. ministarka pravde Nela Kuburović oformila radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika, predsednik Aleksandar Vučić je najavio uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Nakon prvomajskih praznika ovaj zakon iznet je pred poslanike u Skupštini.

Pre nego što je izglasan ovaj zakon spekulisalo se kako će Srbija ovim merama imati velikih problema prilikom pregovora o članstvu u EU, jer navodno one nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ali ni sa poveljom UN.

Dakle, na današnjem zasedanju usvojen je predlog fondacije Tijane Jurić, koja nosi ime po petanestogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena.

Ko će otići na doživotnu bez uslovnog otpusta?

Oni koji će po novom zakonu dobiti doživotnu kaznu zatvora jesu oni koji su počinili krivična dela sa najstrožim zaprećenim kaznama za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem sa smrtnih ishodom , što je u skladu s predlogom Fondacije Tijana Jurić koji je podržalo oko 160.000 građana..

Ko će otići na doživotnu uz otpusti nakon odležanih 27 godina zatvora?

Kazna doživotnog zatvora sa uslovnim otpustom predviđena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma

Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela. Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmena i dopuna krivičnog zakona "ne kači" one koji su za ubistva ili silovanje dece već osuđeni na kaznu zatvora od 30 ili 40 godina zatvora.

Tako će ubice Mališa Jevtović, Vladica Rajković, Dragan Đurić i Dragan Nikolić Čombe biti na slobodi nakon 30 ili 40 godina zatvora.

Podsećamo, Dragan Đurić, ubica Tijane Jurić (15) nalazi se u “Novoj skeli”, u najbezbednijem zatvoru u Srbiji, gde bi trebalo da boravi narednih 40 godina na koliko je osuđen.

Komšije su mu i najgori osuđenici, kao na primer Mališa Jeftović, ubica Katarine Janković (3), i Dragan Nikolić Čombe, ubica Tamare Ivanović (13).

Vladica Rajković koji je silovao i ubio troipogodišnju Anđelinu Stefanović u selu Vratarnica kod Zaječara, ostaće zabeleženo u srpskoj istoriji kao jedan od najmonstruoznijih zločina koji se neće nikada zaboraviti.

Vladica, koji je bio komšija devojčice, tada je s dečjeg rođendana uzeo za ručicu nevinu devojčicu i odveo je pravo u jezivu smrt. Odveo je Anđelinu u obližnju šumu, svukao i počeo da je napastvuje. Prilikom silovanja devojčici je rasporio međunožje, tako da su joj ispali unutrašnji organi.

On je takođe prema starom zakoniku, osuđen na 40 godina zatvora.

Kako je saopšteno nedavno iz Advokatske komore, izmene kojima se pooštravaju krivične sankcije i ukida mogućnost uslovnog otpusta “neće uticati na smanjenje broja krivičnih dela, ali će se zato radikalizovati odnosi u društvu”.

Ova reakcija advokatske komore je pretpostavlja se reakcija na činjenicu da je do relativno nedavno u Srbiji postojala smrtna kazna pa ovakvi zločini nisu bili iskorenjeni.

A da li će zaista potencijalni počinioci ovih zverstava dva puta razmisliti pre nego što ubiju i siluju neku devojčicu?

Kakvo je vaše mišjenje? Pišite nam!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.