24 GODINE OD UBISTVA DADE VUJASINOVIĆ: Novinarka je usmrćena u svom stanu, a ubica još uvek nije pronađen! Predistražni postupak i dalje u toku (FOTO)
Dada Vujasinović, Foto: Printscreen/Youtube

godišnjica tragedije

24 GODINE OD UBISTVA DADE VUJASINOVIĆ: Novinarka je usmrćena u svom stanu, a ubica još uvek nije pronađen! Predistražni postupak i dalje u toku (FOTO)

Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali

Objavljeno: 10:22h

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Na današnji dan navršava se 24 godine od ubistva. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti novinarke "Duge".

To udruženje zahteva i da nadležni utvrde i saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009.Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajći veštačenje balističara Vlade Kostić koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Da podsetimo, Dada Vujasinović je kao novinarka magazina "Duga" izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i veza između podzemlja i politike.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u "Dugi".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.