LOGOPED UDARAO I VREĐAO AUTISTIČNO DETE: Evo na koliko je osuđen u Beogradu
Foto: Pixabay

neoprostivo

LOGOPED UDARAO I VREĐAO AUTISTIČNO DETE: Evo na koliko je osuđen u Beogradu

Sud je prvostepeno osudio Ranka Vukovića iz Beograda zbog zlostavljanja i mučenja maloletnika. Prema presudi, lupao ga je po rukama, vukao za kosu, psovao, pa izbacio napolje. Optuženi negira krivicu i najavljuje žalbu
Objavljeno:

Udruženja logopeda, ističe da se Udruženje protivi zlostavljanju dece:

- Ne bismo voleli da neko poistoveti celu profesiju sa ovim slučajem, jer među logopedima ima divnih ljudi koji su mnogima pomogli. Godinama apelujemo da se donese zakon o našoj delatnosti, koji bi uredio i licenciranje. Umesto toga, spremljene su izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima nam se uskraćuje pripravnički staž i državni ispit, pa logopede više neće zapošljavati domovi zdravlja. Plaćaće ih oni koji imaju para.

- Danima je bio potišten, a u početku je odbijao i da jede - rekao je S. S. - Noću se budio i plakao.

Odmah su ga pregledali stručnjaci Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i utvrdili da je vidno uznemiren, da ima otoke i crvenilo na licu, oko ušiju i na prstima. Nije želeo kontakt sa lekarom i dadiljom, nije prihvatao igračku i nije se smirivao na poznate pesmice i igre.

Njegovo stanje veštačili su i stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje. Konstatovali su da ima usporen psihomotorni razvoj, a da su neadekvatni tretmani, koji nisu pratili njegove mogućnosti, pospešili uznemirenost, razdražljivost i otpor. Naveli su i da pokret odrasle osobe kao kad se udari čvrga ili bilo kakvo fizičko kažnjavanje deteta, spada u zlostavljanje uz napomenu da su deca ometena u razvoju naročito osetljiva na loša postupanja.

foto: Shutterstock

- Javna je tajna da ovo nije prvi slučaj zlostavljanja dece sa autizmom i smetnjama u razvoju koje je uradio Vuković, ali jeste prvi koji se našao pred sudom - kaže S. S. - Da bi se sakrio od javnosti, on je posle prvostepene presude promenio naziv ordinacije “Kabinet za glas, govor i sluh” u “Samoglasnici”, gde tretman od 45 minuta naplaćuje 20 evra, a deca na terapije idu svakodnevno.

Ranko Vuković demantuje da je tukao dečaka i kaže da je mališanov otac moćan, pa je pokrenuo hajku protiv njega preko organizacije “Mi, razočarani, izdani i gladni Srbije”, kako bi mu naneli štetu:

- Oni su prosledili različite informacije o meni preko “Fejsbuka” mojim prijateljima, poslali dopise svim domovima zdravlja, direktorima dečjih ustanova. U drugostepenom postupku dokazaću da sve to nije istina i da nisam zlostavljao nijedno dete. Sudija je odredila meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, iako ona nije tražena u optužnom predlogu, pa sam siguran da će biti oborena.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.