KO JE SLOBODAN HOMEN, OSUMNJIČEN ZA KRAĐU 43 HILJADE KOMADA ORDENJA: Legija ga tužio za KLEVETU, bio u OTPORU...
Slobodan Homen, Foto: Dragan Kadić

biografija

KO JE SLOBODAN HOMEN, OSUMNJIČEN ZA KRAĐU 43 HILJADE KOMADA ORDENJA: Legija ga tužio za KLEVETU, bio u OTPORU...

Slobodan Homen je bio državni sekretar Ministarstva pravde

Objavljeno:

Slobodan Homen (52), jedan od desetoro osumnjičenih za pljačku 43.000 komada državnog ordenja u Palati "Srbija", bivši je državni sekretar Ministarstva pravde i advokat koji je dugo bio i narodni poslanik kao član DS a kasnije i SDS Borisa Tadića. Bio je jedan od lidera pokreta "Otpor", a zanimljivo Milorad Ulemek Legija, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, tužio ga je za klevetu.

Homen je završio Pravno-birotehničku školu, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu. Na Harvardu je 2001. godine završio John F. Kennedy School of Government Executive Network Program i položio pravosudni ispit.

Krajem devedesetih bio je aktivan u Studentskoj inicijativi, organizaciji koja je proizašla iz Studentskog protesta 1996/1997. Osnivanjem Otpora, čiji je cilj bio rušenje Slobodana Miloševića, Homen postaje jedan od lidera tog pokreta. Tu je bio zadužen za finansije.

U Vladi Mirka Cvetkovića postavljen je na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde, a njegovo ime bilo je i na spisku članova Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.

Deda mu branio Dražu Mihailovića

Njegov deda Slobodan Subotić osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je njegova sestra. Deda mu je bio branilac na suđenju Draži Mihajloviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru. Na sednici Vlade Srbije u martu 2011. godine Vlada Srbije je imenovala Homena za koordinaciju odnosa sa javnošću.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Novi mandat mu je potvrđen u junu 2014. godine ispred Socijaldemokratske stranke.

Legija ga tužio za klevetu

Milorad Ulemek Legija
foto: Profimedia

U aprilu 2010. godine bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji služi višedecenijsku kaznu zatvora tužio je Slobodana Homena za klevetu.

To je sam Homen potvrdio srpskim medijima i tom prilikom napomenuo da se, kao i svaki drugi građanin odazvao pozivu suda za saslušanje i dao iskaz istražnom sudiji. Naime, Ulemek ga je tužio jer je smatrao da ga je oklevetao kada je na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u junu 2009. godine, rekao da je "kuću na Ceraku kupio parama od otkupa od otmice Vuka Bajruševića koju je izvršio zemunski klan“.

Homen je tada izjavio da mu nije jasno kako je moguće da "neko povredi čast osobi koja je već pravosnažno osuđena za višestruka ubistva i kome je sudskom odlukom, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, oduzeta imovina".

Bonus video:

03:36

KRAGUJEVAČKI KRIMINAL

(Espreso/Blic/Preneo: D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.