RAZBIJENA NAJVEĆA KRIMINALNA ONLINE PLATFORMA: U više od 100 pretresa uhapšeno 6 osoba
Haker, Foto: Profimedia

sajber kriminal

RAZBIJENA NAJVEĆA KRIMINALNA ONLINE PLATFORMA: U više od 100 pretresa uhapšeno 6 osoba

Nemačka policija razbila je najveću kriminalnu onlajn platformu

Objavljeno:

Nemačka policija razbila je najveću kriminalnu onlajn platformu na nemačkom govornom području sa više od 180.000 korisnika i uhapsila šest osoba.

Reč je o platformi "Crimemarket" (Krajmmarket) koja se smatrala "nemačkim Amazonom za onlajn kriminal“, prenosi Dojče vele.

Izvedeno je vše od 100 pretresa i uhapšeno ukupno šest osoba, uključujući glavnog osumnjičenog, 23-godišnjeg muškarca iz Koršenbroiha, koji se nalazi nedaleko od Diseldorfa. Protiv njega se vodi istraga zbog pranja novca i kompjuterske prevare. Server ove kriminalne organizacije zaplenjen je na Islandu.

Težište racije bilo je u nemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gde je pretreseno ukupno 36 objekata. U njima su zaplenjeni brojni dokazi, poput mobilnih telefona i IT-uređaja, kao i droge te 600.000 evra u gotovini i pokretnim vrednostima.

Platforma je, kako su objasnili istražni organi, bila aktivna na regularnom internetu, a ne na Darknetu i bila je dostupna svima.

Nemački amazon
foto: Printscreen/RT

Prema tome, mnogi maloletnici su bili korisnici te platforme, rekla je Mirijam Brauns, iz policije u Diseldorfu. Zastrašujuće je, kako je pojasnila, koliko je bilo lako na internetu vršiti kriminalne radnje i to na svima dostupnim stranicama.

Na toj platformi bilo je registrovano više od 180.000 korisnika. Na njoj su bile nuđene kriminalne usluge, ali i detaljna uputstva za teška krvična dela, kao i droge.

Nakon uspešne policijske akcije, došlo je do značajnih promena na toj sceni. Svi podaci koji su se nalazili na platformi su u rukama policije. Administratori, moderatori i korisnici „Crimemarketa” sada moraju računati sa krivičnim merama.

-Korisnici od danas moraju očekivati da će im se policija ubrzo obratiti, rekla je Brauns.

-Danas je “Crimemarket” zatvoren", rekao je u svom obraćanju javnosti ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (CDU).

Time je policiji pošlo za rukom da zada veliki udarac protiv vrhunskih kibernetičkih kriminalaca. "Dakle, nismo imali posla s malim online trgovcem iz komšiluka, već s nemačkim Amazonom za kibernetički kriminal", rekao je Herbert Rojl.

Bonus video:

01:03

Jeftiniji internet u zemljama širom Evrope

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.