"OSTALI SMO BEZ OKA I SAD NIŠTA NE VREDI": Bolne reči majke PREMINULE PORODILJE, još uvek čekaju nalaz obdukcije
Porodilja, Foto: Printscreen/ Facebook

tuga

"OSTALI SMO BEZ OKA I SAD NIŠTA NE VREDI": Bolne reči majke PREMINULE PORODILJE, još uvek čekaju nalaz obdukcije

Majka preminule porodilje iz Vlasotinca očajna i u šoku

Objavljeno:

Ja sam izgubila ono što sam imala. Ostali smo bez oka, i sad ništa ne vredi. Nikakve izjave nećemo da dajemo. Još nemamo ni sve informacije o tome šta se dogodilo. Ni obdukcija nije gotova. Piše se svašta, ali može da se priča tek kad saznamo zašto smo i kako izgubili dete. Pa ni tad.

Ovo je juče rekla majka D. L. (31) iz Vlasotinca, koja je u četvrtak ujutru preminula na ginekologiji u Nišu, dva dana nakon što je carskim rezom u Opštoj bolnici u Leskovcu rodila zdravog dečaka. Porodica nesrećne žene je u šoku. Ne mogu da veruju šta ih je snašlo, posle velike sreće u septembra prošle godine, kada su proslavili njeno venčanje.

Dok se u obe zdravstvene ustanove sprovode unutrašnje kontrole i vanredni nadzor, u porodičnom okruženju preminule porodilje pričaju da je njena trudnoća protekla bez problema, "osim što je pri kraju imala malo povišen krvni pritisak".

Kako se saznaje, u bolnicu je primljena zbog sumnje na preeklampsiju, ozbiljno stanje koje može da ugrozi život trudnice i bebe, pa je zbog mogućih komplikacija doneta odluka da joj se preventivno uradi carski rez. U leskovačkoj Opštoj bolnici juče je, po nalogu Ministarstva zdravlja, bila četvoročlana stručna komisija čiji je zadatak da sprovede spoljašni stručni nadzor.

Ista komisija, sa istim zadatkom je potom bila i UKC Niš. Vlasotinčnka je u leskovačkoj Opštoj bolnici u utorak, carskim rezom, rodila zdravog dečaka, ali je posle porođaja počela obilno da krvari zbog čega je, u sredu, upućena u niški UKC, gde je u četvrtak u ranim jutarnjim satima, uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo da je spasu, preminula. Ekspertska komisija u Opštoj bolnici u Leskovcu je pregledala dokumentaciju i preduzela neophodne korake i mere kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u lečenju.

- Ljudi su uradili svoj posao. Bili smo tu da im pružimo sve informacije koje su im potrebne - kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačke Opšte bolnice. On je u sredu uveče najavio ovu eksternu proveru kvaliteta rada, pored unutrašnje provere koja se obavlja po njegovom nalogu.

Stručna komisija, koju je formirao, je takođe odmah počela sa radom.

- Pregledana je kompletna dokumentacija vođena tokom trudnoće, tokom porođaja, kao i nakon carskog reza. Razgovaralo se sa ginekologom koji je obavio carski rez, ali i sa ostalim osobljem koje je bilo u sali tokom porođaja. Proveriće se postupanje od prijema pacijentkinje u našu bolnicu sve dok nije upućena u niški Klinički centar - istakao je dr Dimitrijević, i dodao da će ti rezultati biti dostavljeni eksternoj komisiji koja će objediniti dokumentaciju.

KC Niš
KC Nišfoto: Beta/Saša Đorđević

U prvo vreme, posle operacije, porodilja se osećala dobro, ali je njeno stanje kasnije počelo da se komplikuje. Imala je nizak nivo trombocita, a stanje joj se nije popravljalo ni nakon neophodne terapije.

U Niš je stigla, kako je saopšteno, u veoma teškom stanju. Prema prvim informacijama dr Dimitrijevića, od kolega iz Niša, porodilja je imala diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju (DIK), odnosno krvarila je iz svih organa, a u takvim slučajevima lekari malo toga mogu da učine.

Zaštitnik: Rok za rezultate 15 dana

Zoran Pašalić
Zoran Pašalićfoto: Beta/Milan Obradović

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada leskovačke Opšte bolnice i Ministarstva zdravlja posle smrti porodilje D. L. Od bolnice u Leskovcu se traži da, u roku od 15 dana, dostavi rezultate unutrašnje provere i informacije o sprovedenim merama, a od Ministarstva zdravlja podaci o nadzoru zdravstvenih ustanova u Leskovcu, Nišu i Domu zdravlja u Vlasotincu, u kojem je vođena trudnoća.

Bonus video:

02:41

KONAČNO IZJEDNAČEN POLOŽAJ PORODILJA: Izmena Zakona se najviše odnosi na žene koje su imale problem da napune 18 meseci staža

(Espreso / Novosti / Igor Mitić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.