DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA NIKADA NEĆE BITI PUŠTEN NA SLOBODU! Takvim neosnovanim glasinama se širi panika
Dečak ubica, Foto: Privatna arhiva/Kurir, Nemanja Nikolić

monstrum ostaje na psihijatriji

DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA NIKADA NEĆE BITI PUŠTEN NA SLOBODU! Takvim neosnovanim glasinama se širi panika

Dečak ubica koji je ubio devetoro dece i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar" ostaće na psihijatrijskoj ustanovi, verovatno do kraja svog života

Objavljeno:

Nakon tragedija koje su se dogodile u Srbiji početkom maja, kada je u dve pucnjave - u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca - ubijeno 19 osoba, pristupilo se analizi zakona i propisa koji uređuju oblast mentalnog zdravlja, a tokom leta vođena je i javna rasprava o predloženim izmenama Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Dopune ovog zakona predložilo je Ministarstvo zdravlja nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kom je dečak od 13 godina ubio devetoro dece i čuvara, a za koga nema preciznog rešenja šta s njim raditi budući da nije krivično odgovoran, a smešten je u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Iako je javna rasprava o izmenama ovog zakona završena, u javnosti su se pojavila pogrešna tumačenja predloženih izmena Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama da zahvaljujući njima dečak ubica iz "Ribnikara" može bite pušten na slobodu. Budući da je reč o opasnoj zabludu koja može da uznemiri i širi paniku u javnosti, iz vrha vlasti za Kurir demantuju takva neosnovana tumačenja.

- Šanse da dečak bude pušten na slobodu su nula. Mi do sada nismo imali ovakav slučaj u Srbiji i morali smo pravno da se time bavimo, ali izmene Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama odnose se više na uspostavljanje ustanova za smeštaj takvih lica, a ne da oni budu pušteni na slobodu - navodi izvor Kurira iz Vlade Srbije.

Podvlači i da je izuzetno opasno pogrešnim tumačenjem izmena zakona širiti paniku u javnosti.

U Palati pravde

Porodice žrtava traže odštetu

U Palati pravde 20. oktobra počelo je suđenje roditeljima dečaka ubice po privatnim tužbama 27 članova porodice žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar". U pitanju je parnični postupak po prijavi koju su porodice podnele, a u kojoj su istakle imovinsko pravni zahtev zbog pretrpljenog duševnog bola usled smrti bliskog lica, kao i zbog straha.

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Podsetimo, protiv majke dečaka ubice je već podneta jedna tužba - nju su tužila četiri člana porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

Kako je Kurir ranije pisao, nacrt dopuna Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama predviđa da deca mlađa od 14 godina koja počine zločine, a koja inače po zakonu ne mogu krivično odgovarati, ubuduće bi trebalo da budu smeštena u posebnim odeljenjima psihijatrijskih ustanova s obezbeđenjem, a tu mogu biti i bez saglasnosti roditelji ili staratelja, s kojima može biti zabranjen i svaki kontakt.

Tužilaštvo traži zatvorske kazne

Optužnice protiv roditelja

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove. Otac dečaka ubice se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

Protiv majke dečaka ubice se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja, budući da je na jednoj čauri u kabinetu istorije pronađen njen DNK. Tužilaštvo je zatražilo da otac bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, a za majku je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora. Otac dečaka ubice uhapšen je 3. maja i od tada je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode, ali joj je zabranjeno da prilazi, sastaje se i komunicira sa sinom, jer je on predložen kao svedok u optužnici.

- Psihijatrijska eksploracija, odnosno dijagnostika toka, praćenja bolesti i lečenje, čije se trajanje ne može unapred predvideti, dece koja nisu krivično odgovorna u vreme izvršenja krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina, a koja zbog ispoljenih mentalnih smetnji predstavljaju ozbiljnu opasnost za druga lica, sprovodi se u posebnom organizacionom delu psihijatrijske ustanove, zatvorenog tipa i sa posebnim obezbeđenjem - stoji u nacrtu dopuna zakona u kom se dodaje da o tome uvek odlučuje sud.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.