PUCAO 45 PUTA ZA MANJE OD JEDNOG MINUTA, KRICI GA UMIRIVALI: Potresni detalji optužnice protiv oca dečaka ubice
Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

JEZIVO

PUCAO 45 PUTA ZA MANJE OD JEDNOG MINUTA, KRICI GA UMIRIVALI: Potresni detalji optužnice protiv oca dečaka ubice

Vladimir K. je optužen za krivično delo teško protiv opšte sigurnosti

Objavljeno:

Optužnica koja je podignuta protiv Vladimira K., oca dečaka K. k. koji je 3. maja izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", obuhvata i krivična dela za koja se sumnjiče majka dečaka Miljana K., kao i predsednik streljačkog kluba Ratko I. kao i instruktor u streljani Nemanja M.

Podignuta optužnica napisana je na 267 strana, dok samo uvodni deo, u kom su opisana krivična dela koja su izvršena, ima 14 strana.

Vladimir K. je optužen za krivično delo teško protiv opšte sigurnosti. On je u periodu od godinu dana pre masakra u školi obučavao sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i pripadajućom municijom i omogućio je sinu da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir i kako da stoji i diše prilikom korišćenja oružja.

Dečak ubica, Vračar, Vladimir Kecmanović
foto: Privatna arhiva/Kurir, Nemanja Nikolić

Pojavila se i fotografija na kojoj se vidi dečak kako pozira u streljani sa vazdušnom puškom marke "diana", model "460 magnum" kalibra 4,5 milimetra, sa montiranim optičkim nišanom.

Ova slika bi istovremeno mogla da bude krunski dokaz i protiv vlasnika streljane u kojoj se dečak obučavao, a koji je prema optužnici dao lažan iskaz, ali i protiv drugih zaposlenih u tom objektu.

Kecmanović je takođe čuvao oružje na nepropisan način - pištolje sa šest okvira i municijom držao je u dva plastična kofera za prenošenje oružja umesto u metalnom sefu sa ključem.

Kofer u kom je bilo oružje i okvir je imao katanac sa šifrom, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija. Omogućio je detetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Ta obuka trajala je godinu dana, te ne treba da čudi da je trinaestogodišnji dečak bio tako dobar strelac.

On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting", i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu.

Vladimir K. je svog sina najpre godinu dana pre 3. maja 2023. godine, u pomenutom Streljačkom klubu obučavao da rukuje vazdušnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja - pištolja marke "Glok".

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir K. je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke "Češka zbrojevka", da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove

Vračar
foto: Petar Aleksić/Kurir/Privatna arhiva

.

Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje.

Njegov sin je 24. aprila pronašao pomenuto vatreno oružje u koferima koji su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Tužilaštvo je tražilo da Vladimiru K. bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

DNK majke pronađen na čauri

DNK tragovi majke dečaka Miljane K. pronađeni su na jednoj od čaura. Ona je u nekom momentu držala metak koji je kasnije ispaljen u školi.

Miljana Kecmanović je neposredno optužena jer je neovlašćeno držala municiju. Na metku "Češke zbrojevke" pronađen je njen neosporni DNK trag, a čaura na kojoj se nalazio pronađena je kod vrata u kabinetu istorije u školi, u koji je K. K. ušao kako kako bi pucao u svoje drugove i drugarice iz razreda.

Tužilaštvo je zatražilo da majka dečaka bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Ona je takođe dobila meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa sinom i upozorena je da može da joj bude određena teža mera ukoliko prekrši zabranu.

Optuženi radnici streljane

Predsednik streljačkog kluba Ratko I. je neposredno optužen zbog sumnje da je dao lažan iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje.

Takođe je tvrdio da nikada nije upoznao dete niti da je bio sa njim na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koji su prikupljeni.

Nemanja M. je takođe neposredno optužen zbog sumnje da je dao lažan iskaz pred tužilaštvom u istrazi, jer je tvrdio da mu nije poznato da li je Kecmanović na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrenog oružja, jer on to nije video, jer da jeste, sigurno bi ga sankcionisao, te da mu nije poznato da je Kecmanović sa nekim dolazio u streljanu da puca, a koji iskaz je suprotan prikupljenim dokazima.

Tužilaštvo je za obojicu tražilo po tri godine zatvora.

Umirivali ga krici

Dečak je, kako se sumnja, u posed pištolja došao već 1. maja. Napunio je šest pripadajućih okvira pištolja "Češka zbrojevka" i "Ruger" sa ukupno 92 metka i sakrio ih, a njegovi roditelji nisu primetili da oružja i municije nema. Tako je on kobnog 3. maja oruže i municiju prebacio u ranac i poneo sa sobom u školu.

Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre ispalio 16 projektila koji su pogodili radnika obezbeđenja škole, a zatim dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i u još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira.

Potom je nastavio hodnikom ka kabinetu istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije T. S, student istorije na praksi D. P, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila u vremenskom razmaku od 55 sekundi, a od te količine metaka je samo 11 promašilo.

Tu je lišio života petoro dece i ranio šestoro dece, kao i nastavnicu istorije. Jedno od ranjene dece naknadno je preminulo u bolnici.

On je, kako je navedeno, "vitlao oružje, ali je učionica mala, te je broj žrtava veliki.

Dečak je izjavio da se ne seća koga je sve ubio, kao ni krvi, ni likova žrtava. Na pitanje kako se osećao dok je pucao u drugare iz odeljenja, odgovorio je da mu je bilo nelagodno što je tog dana prvi put pucao bez slušalica koje ublažuju jačinu zvuka. Rekao je da su ga "umirivali njihovi krici i vriska".

Na radnom stolu dečaka ubice policija je na dan ubistva pronašla repliku pištolja, pištolj za airsoft bez okvira, nefunkcionalan, kao i nacrt bombe. Dečak je na internetu pretraživao kako da kupi bombu, ali je odustao kada je shvatio da je to teško izvodljivo. Takođe je na papiru pravio nacrt eksplozivne naprave.

Svi očenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom suđenja.

Dečak koji u trenutku izvršenja masovnog ubistva nije bio krivično odgovora, u daljem sudskom postupku učestvovaće kao svedok.

Bonus video: Vozila policije i hitne pomoći ispred škole na Vračaru u kojoj je bila pucnjava

00:38

Vozila policije i hitne pomoći ispred škole na Vračaru u kojoj je bila pucnjava

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.