PORODICE UBIJENIH U "RIBNIKARU" PODNELE TUŽBU ZA DUŠEVNU BOL: Tuženi roditelji i DEČAK UBICA, a evo šta to znači
Roditelji dečaka ubice sa Vračara, Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

RAZJAŠNJENJE

PORODICE UBIJENIH U "RIBNIKARU" PODNELE TUŽBU ZA DUŠEVNU BOL: Tuženi roditelji i DEČAK UBICA, a evo šta to znači

U pitanju je parnični postupak po prijavi koju su porodice podnele

Objavljeno:

Dvadeset sedam članova porodice žrtava iz OŠ "Vladislav Ribnikar" tužili su roditelje dečaka ubice.

U pitanju je parnični postupak po prijavi koju su porodice podnele, a u kojoj su istakle imovinsko pravni zahtev zbog pretrpljenog duševnog bola usled smrti bliskog lica, kao i zbog straha.

Šta je to zapravo novčana naknada za duševni bol?

Pravo na naknadu nematerijalne štete zbog naruženosti pripada svakom licu, kod koga je nastupila naruženost, jer je prirodno da ono zbog toga trpi psihičke patnje. Od stepena naruženosti i mesta na kome se nalazi zavisi i stepen psihičkih patnji i njihova opravdanost.

Vračar
foto: Stefan Stojanović

Naruženost se manifestuje u obliku gibitka ili oštećenja nekog dela tela, zbog čega oštećeni trpi duševne bolove, za šta mu pripada pravo na novčanu naknadu.

Osnov na novčanu naknadu pri tom nije samo u tome, da li i u kojoj meri izmenjena spoljašnost oštećenog izaziva odbojnost-gađenje okoline, sažaljenje ili na drugi način skreće pažnju, već se uzimaju u obzir i subjektivna merila o uticaju svih elemenata.

Pri dosudi novčane naknade, merenja njene visine sud je svakako obavezan da vodi računa posebno o činjenici koji deo tela oštećenog je naružen. Promene na licu svakako predstavljaju naruženost jakog stepena, koja posebno s obzirom na lokalizaciju, zbog izloženosti okolini, prouzrokuje kod povređenog duševne bolove i stvara kompleks inferioornosti, za šta mu, kao za poseban vid nematerijalne štete, pripada pravo na pravičnu novčanu naknadu.

Naknada štete za pretpljeni duševni bol usled smrti bliskog lica

Radi se o jednom od osnova za naknadu nematerijalne štete koji predstavlja jedan vid zadovoljenja koje je odgovorno lice dužno da da oštećenom.

Visina ove naknade zavisi od relevantnih okolnosti, a pre svega od iznteziteta psihičkoh bola koji oštećeni trpi. Pri oceni inteziteta psihičkog bola uzima se u obzir kako stepen srodstva između oštećenog lica i poginulog, tako i druge strane u njihovom životnom i roditeljskom odnosu i emotivnoj povezanosti.

Tako na primer pravična novčana naknada za duševne bolove deteta zbog smrti roditelja predstavlja naknadu za bol izazvan samim saznanjem za smrt, tako i za sve kasnije bolove koje dete trpi zbog gubitka roditelja, ljubavi, nege, pažnje koju bi mu roditelj pruži. Dakle, uzimaju se u obzir i duševni bolovi koje će dete trpeti u toku razvoja.

Kako se saznaje, podneta je tužba u parničnom postupku u cilju opravdavanja privremenih mera koje su već određene, a koje se odnose na zabranu raspolaganja imovinom porodice dečaka ubice. Dakle, jednu tužbu su podnela ukupno 27 tužilaca, a u pitanju su članovi porodice ubijenih.

Tuženi su dečak ubica (14), njegova majka i otac.

Prema ocu su privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine već bile prethodno određene u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

Podsetimo, protiv majke dečaka ubice je već podneta jedna tužba. Nju su tužila četiri člana porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar". Oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" ranije usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da "obezbedi" sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Protiv majke dečaka ubice se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo da li je učinila krivično delo zlostavljanje i zapuštanje deteta.

Dečak ubica je 18. jula saslušan kao svedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. Tada je govorio o tome na koji način je došao do oružja, ali i zbog čega je počinio zločin.

Otac dečaka ubice se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

Bonus video: Vozila policije i hitne pomoći ispred škole na Vračaru u kojoj je bila pucnjava

00:38

Vozila policije i hitne pomoći ispred škole na Vračaru u kojoj je bila pucnjava

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.