UBICA IZ MLADENOVCA BI MOGAO DA SE NAĐE NA SLOBODI? Za oca DEČAKA UBICE optužnica stigla u POSLEDNJI MINUT!
Uroš Blažić, V. K., Foto: Društvene mreže

ZABRINJAVAJUĆE

UBICA IZ MLADENOVCA BI MOGAO DA SE NAĐE NA SLOBODI? Za oca DEČAKA UBICE optužnica stigla u POSLEDNJI MINUT!

Viša javna tužilaštva u Beogradu i Smederevu ne mogu da okončaju istrage jer čekaju rezultate veštačenja, a ako oni ne stignu do kraja meseca može doći do nezamislivog scenarija

Objavljeno:
Dijana Spasov

Prošlo je više od pet meseci od nezapamćenih masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i mladenovačkim selima. Osumnjičeni za oba masakra su uhapšeni, s tim što dečak ubica sa Vračara ne može krivično da odgovara, te se od hapšenja nalazi u specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi, ali istog dana lisice su stavljene i na ruke njegovog oca.

Osumnjičeni za masovna ubistva u selima Dubona i Malo Orašje U. B. nalazi se u pritvoru već pet meseci, ali optužnica protiv njega još uvek nije podignuta!

Uroš Blažić
Uroš Blažićfoto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Društvene mreže

Viša javna tužilaštva u Beogradu i Smederevu ne mogu da okončaju istrage jer još uvek čekaju na veštačenje povreda ubijenih koje je trebalo da uradi Institut za sudsku medicinu.

Naime, veštačenja Instituta za sudsku medicinu bi trebalo da otkriju koje su povrede bile kobne, kao i iz kog oružja su žrtve ubijene.

Tu dolazi do problema jer osumnjičeni ne mogu da provedu duže od šest meseci u pritvoru ukoliko za to vreme ne bude podignuta optužnica. Urošu Blažiću mera pritvora ističe krajem oktobra i ukoliko tužilaštva do tada ne podignu optužnice - osumnjičeni će morati da se pusti!

Otac dečaka ubice
Otac dečaka ubicefoto: Kurir

Advokatica Tijana Vladisavljević iz Advokatske kancelarije Vladisavljević nam je pojasnila šta zakon kaže i potvrdila da zaista ako ne dođe do podizanja optužnice nakon šest meseci istrage, osumnjičeni i za najteža krivična dela mogu biti pušteni da se brane sa slobode.

"Pritvor predstavlja najtežu meru koja se može odrediti od strane suda u cilju obezbeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Shodno zakonu pritvor treba da traje najkraće potrebno vreme, te da se ukine čim prestanu razlozi po osnovu kojih je bio određen", objašnjava naša sagovornica.

S druge strane, kako nam je advokatica Vladisavljević objasnila, nakon podizanja optužnice ne postoji ograničenje trajanja pritvora, pa tako optuženi mogu biti u pritvoru sve do okončanja krivičnog postupka.

"U fazi istrage okrivljeni u pritvoru može provesti najduže šest meseci od dana lišenja slobode. Kada se ni nakon šest meseci ne podigne optužnica protiv lica koje se nalazi u pritvoru, pritvor ne može dalje trajati, a okrivljeni se mora pustiti na slobodu. Međutim u fazi nakon podizanja optužnice, ovakvo ograničenje trajanja pritvora ne postoji, pa pritvor može trajati sve do okončanja krivičnog postupka. I pored toga, sud i dalje mora redovno proveravati da li je pritvor i dalje potreban, a okrivljeni i njegov advokat mogu podnositi predloge za ukidanje pritvora", pojasnila je sagovornica.

Glavno pitanje jeste da li tužilaštvo može produžiti meru pritvora Urošu Blažiću i podignuti optužnicu bez nalaza veštaka, a kako kaže advokatica Tijana, u procesu dokazivanja ovakvih krivičnih dela veštačenje je gotovo ključno.

1 / 7 Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM 192_RS

"Veštačenje ima vrlo važnu ulogu u krivičnom postupku i u procesu dokazivanja izvršenja konkretnog oblika krivičnog dela. Kroz veštačenje sud ili javni tužilac dobijaju nalaz i mišljenje stručnog lica za pitanja koja su vanpravnog karaktera. U fazi istrage kod krivičnih dela sa smrtnim ishodom, najčešći vid veštačenja je obdukcija. Složena veštačenja u ovoj oblasti najčešće obavlja Institut za sudsku medicinu pri Medicinskom fakultetu, ali nekada se obavljanje veštačenja poveri i drugim ovlašćenim licima ili institucijama, nekada čak i iz inostranstva", kazala je ona.

Postoji li neko alternativno rešenje ukoliko Institut ne dostavi rezultate veštačenja do kraja meseca?

"Javni tužilac ima interes da optužnica koju podiže bude kvalitetno pripremljena i „potkovana“. Može se dogoditi da javni tužilac podigne optužnicu i koja nema sve potrebne elemente, ali u tom slučaju, u kasnijem delu postupka, takva optužnica verovatno neće proći fazu potvrđivanja optužnice, odnosno može biti odbačena", rekla je advokatica Vladisavljević.

Pitali smo i da li je zaista moguće da osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić koji je ubio devet ljudi izađe iz pritvora, ali odgovor je takav - zakon važi podjednako za sve!

"Kao što smo ranije napomenuli, ako optužnica ne bude podignuta ni po isteku roka od šest meseci od dana pritvaranja okrivljenog, zakon nalaže da on potom bude bude pušten", kazala nam je sagovornica.

Podsetimo, masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" dogodio se 3. maja ove godine kada je dečak ubica ušetao sa očevim pištoljem i ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Dečak ubica
Dečak ubicafoto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

U noći između 4. i 5. maja Uroš Blažić je hicima iz automatskog oružja usmrtio desetoro mladih, a ranio 12. Nakon bezumnog krvavog pira, oteo je taksi vozilo u kome je bila devojka Jelena Ajdinović, odvezao se do naselja Gorošnica kod Kragujevca, gde je i uhapšen dok se krio u šupi svog ujaka.

Zbog nelegalnog posedovanja arsenala oružja, uhapšen je otac U. B, ali i njegov ujak.

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas podiže optužnicu protiv oca dečaka (13) koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove.

- Želim da se u ime VJT zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP. Danas je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv oca dečaka. Okrivljeni je optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umesto u sefu - izjavio je Nenad Stefanović.

Bonus video: Hapšenje ubice iz Mladenovca

01:25

Mladenovac 1

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.