DA LI POLICAJAC MORA DA OBAVESTI DA VAS SNIMA KAMEROM? Svi detalji o UREĐAJIMA koji će se koristiti od SEPTEMBRA
Foto: MUP

obratite pažnju!

DA LI POLICAJAC MORA DA OBAVESTI DA VAS SNIMA KAMEROM? Svi detalji o UREĐAJIMA koji će se koristiti od SEPTEMBRA

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije

Objavljeno:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uvelo je kamere za uniforme koje će biti korišćene u kontroli saobraćaja na teritoriji naše zemlje. Iz ministarstva su objasnili i zbog čega je to jako važno za bezbednost saobraćaja.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima.

- Kamere za uniforme su postavljene na vidljivom delu uniforme policijskog službenika saobraćajne policije koji, u skladu sa ovlašćenjima, obavlja poslove kontrole i regulisanja saobraćaja - navodi se u saopštenju MUP-a.

U kojim situacijama policajci nose kamere

Kako je saopšteno iz MUP-a, policijski službenik saobraćajne policije koristi kamere prilikom obavljanja policijskih poslova ili primene policijskih ovlašćenja.

- On je dužan da obavesti građanina ukoliko se službeno postupanje snima audio i vizuelno - dodaje se.

Kako se objašnjava, svrha upotrebe kamera za uniforme doprineće poboljšanju primene zakona i radnog učinka; utvrđivanju osnovanosti pritužbi građana; sprečavanju zloupotrebe korupcije; unapređenju policijskih poslova analize i obuka.

Ove kamere koristiće se ukoliko postoji prepreka ili pretnja javnoj bezbednosti i bezbednosti policijskog službenika, a oni koji će je koristiti biće presretači i policajci na deonici auto-puta na teritoriji Beograda.

Osim toga, u kasnijim fazama koristiće se u svim policijskim upravama na teritoriji Srbije.

- Uvođenje ovih kamera je važno zbog, bezbednosti službenika i učesnika u saobraćaju, veća transparentnost i poverenje u rad saobraćajne policije, manja mogućnosti zloupotrebe, sprečavanje ometanja, napada i drugih krivičnih dela. Pristup napravljenim snimcima imaće samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije. Ovaj sistem je, inače, u primeni u 13 evropskih zemalja - saopštio je MUP.

Bonus video: SAOBRAĆAJNA POLICIJA ORGANIZUJE AKCIJU, A OBELODANILI ŠTA JE PRIORITET: Statistika od 17 smrti nas je navela na ovo!

03:06

SAOBRAĆAJNA POLICIJA ORGANIZUJE AKCIJU, A OBELODANILI ŠTA JE PRIORITET: Statistika od 17 smrti nas je navela na ovo!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.