MALOLETNICI ČINILI JEZIVE ZLOČINE, DVOJICA PROŠLE GODINE UHAPŠENA ZBOG UBISTVA: Ima i optuženih za SILOVANJE
Uhapšeni maloletnik, Foto: Tamara Trajković

STRAŠNA STATISTIKA

MALOLETNICI ČINILI JEZIVE ZLOČINE, DVOJICA PROŠLE GODINE UHAPŠENA ZBOG UBISTVA: Ima i optuženih za SILOVANJE

Statistika o deci koja su počinioci krivičnih dela nije nimalo ohrabrujuća, a K. K. nije jedini maloletni ubica u Srbiji

Objavljeno:

Trinaestogodišnji dečak počinio je masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i ugasio 10 života, dok je njegov vršnjak u selu nadomak Zrenjanina sekirom teško povredio prijatelja (17) i njegovu majku, koji se bore za život. Oni nisu jedina deca koja su u Srbiji počinila tako strašna krivična dela.

Kako je navedeno u podacima Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, protiv skoro 1.000 maloletnika i dece je tokom 2022. godine podneto 754 prijave. Maloletna lica procesuirana su čak i za otmice, zlostavljanje, mučenje, prinude i ugrožavanja sigurnosti, a kako je Telegraf.rs pisao, stravični zločini obeležili su i 2021. godinu, u kojoj su tri maloletna lica počinila ubistvo.

Statistika o deci koja su počinioci krivičnih dela nije nimalo ohrabrujuća, a K. K. nije jedini maloletni ubica u Srbiji.

Mladenovac, Policija
foto: Nemanja Nikolić

Prema podacima Odeljenja za maloletnike, tokom 2022. godine podnete su ukupno 754 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno 927 maloletnika i dece.

Prošle godine su dva maloletnika su izvršila ubistvo, dok su 24 oštećenima nanela teške povrede. Sedmorica maloletnika učestvovala u tučama, a njih 23 dobilo je krivičnu prijavu za nanošenje lakih telesnih povreda. Maloletnici su 2022. godine procesuirani i zbog otmica, zlostavljanja, mučenja, prinuda i ugrožavanja sigurnosti. Protiv 10 maloletnika podnete su krivične prijave za krivično delo protivpravnog lišenja slobode.

Činili čak i obljubu nad decom

Jedan maloletnik se tereti za otmicu, dok čak 17 delinkvenata ima prijavu za prinudu. Za zlostavljanje i mučenje teretilo se 12 maloletnika.

Petorica maloletnika ima na teretu silovanje, dok njih šest ima obljubu nad detetom. Trinaest maloletnika se tereti za nedozvoljene polne radnje, a pet za polno uznemiravanje.

Maloletni prestupnici ubedljivo su najbrojniji kada je reč o krađama, gde ih ima čak 185, a za teške krađe krivičnu prijavu dobilo je 125 dece.

Mladenovac, Policija
foto: Nemanja Nikolić

Kada je u pitanju nedozvoljena proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za to delo se tereti 37 maloletnika, a za neovlašćeno držanje prijavu je dobilo 173 maloletnika. S druge strane, 18 maloletnika je dobilo prijavu jer su uživaoci opojnih droga

Viši sud u Beogradu tokom 2022. doneo je šest rešenja o izrečenim merama prema maloletnim prestupnicima.

Rešenje o izrečenim merama upozorenja sudski ukor doneto je prema 54 maloletnika, a posebne obaveze prema 98 maloletnika. Kada je reč o rešenju pojačanog nadzora od strane roditelja ili staratelja, rešenje je doneto prema 20 maloletnika, a od strane organa staratelja prema 44 prestupnika, navedeno je u statistici.

Viši sud u Beogradu tokom 2022. doneo je šest rešenja o izrečenim merama prema maloletnim prestupnicima.

U vaspitno-popravni dom upućeno je dva maloletnika, dok je rešenje od određenju pritvora doneto za 39 maloletnih delinkvenata. Rešenje o obustavi postupka kad nije celishodno izreći maloletniku kaznu ili vaspitnu meru doneto je prema 49 prestupnika.

Sedmoro delinkvenata dobilo je prijavu za napad i sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Statistika pokazuje i da čak 71 maloletnik ima prijavu za nasilničko ponašanje, dok samo jedan od njih na sportskim priredbama ili javnom skupu. Čak pet maloletnika je kod sebe imalo oružje i eksplozivne materijale.

Bonus video:

01:12

Pucnjava u školi na Vračaru

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.