"JEDNO DETE U ŠKOLI IMA DOSIJE, MISLIM DA JE DONOSILO I NOŽ": Predsednik Saveta roditelja o novim merama u "Drinki"
OŠ "Drinka Pavlović", Foto: Nebojša Mandić

STRAŠNO

"JEDNO DETE U ŠKOLI IMA DOSIJE, MISLIM DA JE DONOSILO I NOŽ": Predsednik Saveta roditelja o novim merama u "Drinki"

Kako ističe, "Drinka" je sada bezbedno mesto, ali to nije uvek bilo tako.

Objavljeno:

Ivan Ristić, predsednik Saveta roditelja OŠ "Drinka Pavlović", ističe da su se tek sada stvorili uslovi da se bave unutrašnjim problemima u školi. Kako je istakao, za sada se zna samo za jednog učenika koji ima dosije, ali i da jedan odsto dece ima problema sa vršnjačkim nasiljem.

- Neke stvari su promakle, za sada znam samo jednog koji ima dosije. Policija koja sedi ispred škole ima pravo da pretresa to dete i da mu pogleda šta ima u torbi. Mislim da je dete koje je bilo problematično i bilo je nečega, mislim da je donosilo nož i tako nešto. Škola odmah reaguje, zove policiju, i dosije je odatle krenuo... Mi smo dosta vremena izgubili na sređivanju spoljašnjih stvari, sad smo krenuli na unutrašnje - kaže Ristić.

"Drinka" je sada bezbedno mesto

Kako ističe, "Drinka" je sada bezbedno mesto, ali to nije uvek bilo tako.

- "Drinka" je sada baš bezbedno mesto. Kada mi je moj prvi sin došao u tu školu pre osam godina bilo je malo haotično. Ispred puše tetkice i nastavnici, iza puše đaci. Sada smo eksplicitno rekli da moraju da budu dežurstva, na svakom spratu dežurni nastavnik, tetkice isto su poželjne da budu tu... Svi su saglasni. To nisu stroge mere. Na svakom spratu vi imate dežurnog nastavnika, dežurnog policajca i privatno obezbeđenje. Problem su hodnici, sve na šta se žale deca koja doživljavaju vršnjačko nasilje dešava se za vreme odmora - kaže Ristić.

Ristić: "Jedan odsto dece je problem"

Prema njegovim navodima, najbolje rešenje za decu koja trpe nasilje je da se premeste u drugo odeljenje ili školu.

- 99 odsto dece je dobro, jedan odsto je problem. To je desetoro na 1.000 i to nije mali broj. Otprilike četvoro trpi nasilje, a ostali vrše. Njima treba pomoći. Sada smo krenuli da razgovaramo sa roditeljima iz odeljenja gde deca trpe i ja im kažem da je dete najvažnije i da se treba odlučiti šta će se raditi sa detetom. Ako mu to odeljenje ne odgovara, neka se prebaci u drugo ili neka promeni školu. Mislim na ovo što se oseća ugroženo. Ali to je po meni najbolje rešenje - kaže Ristić.

On je istakao da se na Savetu roditelja priča o svakom odeljenju, a da su tragična dešavanja u OŠ "Vladislav Ribnikar" samo ubrzala proces da se donesu nove mere.

- Mi pričamo o svakom odeljenju gde ima problem. Ali ova situacija koja se desila je sve ubrzala. Mi smo mere usvojili bez Milice Kon, ali posle onoga što se desilo u "Ribnikaru" - kaže Ivan Ristić za "K1" TV.

(Espreso/K1 TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.