POZNATO KOLIKO JE ORUŽJA I MUNICIJE PREDATO MUP-u: Veliki odziv građana
MUP, Foto: mod.gov.rs

saopšteno je

POZNATO KOLIKO JE ORUŽJA I MUNICIJE PREDATO MUP-u: Veliki odziv građana

Dodala je da ako neko ima smetnju da oružje preda u najbližu policijsku stanicu može zatražiti podršku policije, koja će doći na prijavljenu adresu i preuzeti oružje

Objavljeno:

Proteklih dana građani su MUP-u predali 9.401 komad oružja, oko 400.000 komada municije, kao i 884 komada minsko-eksplozivnih sredstava, izjavila je danas Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije i još jednom pozvala građane koji žele da se oslobode oružja koje imaju da ga predaju MUP-u.

Ona je za Tanjug rekla da je među građanima koji su predali oružje, dosta i onih koji su oružje legalno posedovali. Otović Pjanović je istakla da građani koji su nelegalno držali oružje a sada ga predaju neće odgovarati.

"Nakon svih mera koje je Vlada Srbije naložila resornim ministarstvima, pa i MUP-u i koje se odnose i na izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, ministar unutrašnjih poslova iskoristio je svoje legitimno zakonsko pravo da u cilju očuvanja bezbednosti i zaštite interesa gradjana i očuvanja javnog reda i mira može da donese naredbu za sprovodjenje postupka legalizacije. Sam pojam legalizacije kaže da svaki građanin može da se oslobodi oružja bez dokazivanja porekla i bez krivično-pravne i prekršajne odgovornosti", objasnila je ona.

Dodala je da ako neko ima smetnju da oružje preda u najbližu policijsku stanicu može zatražiti podršku policije, koja će doći na prijavljenu adresu i preuzeti oružje.

Odziv građana na predaju oružja MUP-u, stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović ocenio je kao veoma dobar i naveo da u prethodne četiri slične akcije 2015., 2016., 2017. i 2020. godine nije predato toliko oružja koliko je predato samo u prethodnih nekoliko dana.

Govoreći o poreklu oružja kod građana za čije držanje se i ne može dobiti dozvola, rekao je da je reč prvenstveno o vojnom odnosno automatskom oružju i da ono u 90 odsto slučajeva potiče iz ratnih područja devedesetih godina prošlog veka.

"To oružje je posebno opasno, i po one koji ga drže jer može doći u posed ljudi koji bi njime počinili krivično delo, što se u nedavnim slučajevima i desilo. Oružje je u tragediji koja se dogodila u Beogradu bilo lako dostupno i zato će biti pooštren i kontrolisan način čuvanja legalnog oružja. U drugom slučaju, u Mladenovcu, takođe je bilo lako dostupno oružje, i to nelegalno, odnosno automatska puška", rekao je Bjegović.

Na pitanje da li u ova dva tragična slučaja ima elemenata terorizma, odgovorio je da apsolutno ima i svoj stav obrazložio time da su i u jednom i u drugom slučaju u pitanju lake mete koje su nezaštićene, takođe i civili, nedužne zrtve.

"Na to ukazuje i masovnost u oba slučaja, koja je jedan od osnovnih elemenata terorizma, kao i produkt učinjenog, a to je širenje straha među građanima. Takođe je došlo i do publiciteta događaja jer su vesti o njima odjeknule ne samo na našim prostorima nego i u Evropi i svetu, a sve su to elementi terorizma", naglasio je Bjegović. Dodao je da se kod terorističkih događaja kao element gleda i pozadina, a nje je prema njegovim rečima bilo u oba tragična događaja u Srbiji, prvenstveno kod onog u Mladenovcu.

"Počinilac je ubistva izveo pod nekim određenim idejama. Da li su one bile nacističke, fašističke ili kako god ali su bile inicirane", rekao je sagovrnik Tanjuga.

Kada je reč o ubici dece i čuvara u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" naveo je da misli da i u ovom slučaju postoji pozadina, koja joj nije istražena, u smislu da je dečaka ubicu neko oblikovao i inicirao.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.