ZEMUNAC KOJI JE OSUĐEN ZA UBISTVO PREMIJERA ĐINĐIĆA DANAS IZLAZI IZ ZATVORA: Evo kako je izgledalo hapšenje! VIDEO
Hapšenje braće Krsmanović, Foto: Printscreen/Youtube/Rudar7

jezivo

ZEMUNAC KOJI JE OSUĐEN ZA UBISTVO PREMIJERA ĐINĐIĆA DANAS IZLAZI IZ ZATVORA: Evo kako je izgledalo hapšenje! VIDEO

Braća Krsmanović su pripadala "zemunskom klanu" i bili su u sektoru kojim je rukovodio Milan Jurišić Jure

Objavljeno:

Kako su preneli domaći mediji, danas je iz zatvora na slobodu pušten Dušan Krsmanović, bivši pripadnik zemunskog klana, koji je jedan od osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Dušan i Đorđe Krsmanović uhapšeni su 2. aprila 2003. godine na Novom Beogradu, u stanu u Bulevaru Avnoja. Oni su se u tom stanu krili poslednja tri, četiri dana od ubistva premijera, a poznato je i da su se pre toga skrivali na nekoliko novobeogradskih lokacija, po iznajmljenim stanovima.

Braća Krsmanović su pripadala "zemunskom klanu" i bili su u sektoru kojim je rukovodio Milan Jurišić Jure. Oni su bili, zapravo, njegovi pomoćnici, a "ispod sebe" su imali grupu dilera narkoticima, koji su obavljali posao na terenu.

Đorđu Krsmanoviću sudilo se u odvojenom postupku, ali kako je posle izricanja presude pušten na slobodu, odbijao je da ode na odsluženje kazne. Đorđe je uhapšen 2007. u Specijalnom sudu kad je došao da čuje presudu rođenom bratu Dušanu.

Evo kako je izgledalo hapšenje braće Krsmanović:

Srbija isplatila Đorđu Krsmanoviću 8.200 evra

Evropski sud za ljudska prava presudio je da država Srbija treba da isplati 8.200 evra Đorđu Krsmanoviću, rođenom bratu osuđenog pripadnika "zemunskog klana" Dušana, jer nikada nije do kraja istraženo da li je i kakva tortura vršena nad njim u policiji za vreme akcije "Sablja".

Osuđen je na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog iznude i trgovine drogom. Odavno je na slobodi, a presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu isplaćena mu je ta odšteta od 8.200 evra.

U svojoj presudi od 19. decembra 2017. godine, koja je objavljena na sajtu tog suda, Evropski sud je precizirao da 4.000 evra država Krsmanoviću u roku od tri meseca treba da isplati na ime naknade nematerijalne štete, sa obrazloženjem da nije okončala istragu zbog nečovečnog i ponižavajućeg ponašanja policije prema njemu.

Braća Krsmanović
foto: Printscreen/Youtube/Rudar7

Ostatak dosuđene sume od 4.200 evra Krsmanoviću je dosuđeno na ime troškova postupak pred sudom u Strazburu. On je svojom predstavkom od suda u Strazburu tražio 20.000 evra, pošto je u Srbiji bezuspešno iscpreo sva pravna sredstva, pa i žalbu Ustavnom sudu. Krsmanović je bio uhapšen 1. aprila 2003. godine u akciji "sablja", sprovedenoj nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, tokom koje je bilo uvedeno vanredno stanje u državi.

Rođeni brat Dušana Krsmanovića je u predstavci Evropskom sudu opisao torturu i čak seksulno zlostavljanje, koje su, kako tvrdi, nad njim izvršili policijaci koristeći bejzbol palice i pajsere. Nakon 12 dana provedenih u policijskoj stanci, 12. aprila je bio prebačen u Okružni zatvor u Beogradu gde je proveo godinu i dva meseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.