"ŠIRE SE GLASINE DA ĆE GA UBITI NA GROBLJU": Boža Spasić za Espreso-Bojovićev dolazak izaziva TEKTONSKE POREMEĆAJE!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

DETALJI DEPORTACIJE SE ČUVAJU U TAJNOSTI

"ŠIRE SE GLASINE DA ĆE GA UBITI NA GROBLJU": Boža Spasić za Espreso-Bojovićev dolazak izaziva TEKTONSKE POREMEĆAJE!

Bojović apsolutno neće imati nikakve mere od strane države i MUP-a Srbije

Objavljeno: 19:58h

Luka Bojović, koji je od februara 2012. bio u zatvoru u Španiji, danas bi trebalo da se posle 10 godina vrati u Srbiju. On će u Srbiji biti slobodan čovek jer se protiv njega ne vodi ni jedan krivični postupak.

Detalji deportacije Bojovića u Srbiju čuvaju se u najstrožoj tajnosti, ali je Boža Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, za Espreso otkrio deo procedure koju će Bojović proći na putu od Madrida do Beograda.

"Po njega su u Madrid otišli jedan inspektor beogradske policije i inspektor Interpola koji će ga pratiti u avionu sve do beogradskog aerodroma. Nakon što stigne u Srbiju, Luku će sprovesti u policijsku stanicu na aerodromu i tu će obaviti informativni razgovor sa njim, najviše zbog toga što on nema dokumenta kod sebe. Nakon toga Bojović može biti odveden u prostorije beogradske policije gde će mu verovatno biti predočena određena saznanja o tome da pojedine kriminalne grupe očekuju ovde njegov dokazak u smislu obračuna ili osvete, pa da povede računa o svojoj bezbednosti", otktiva Spasić za naš portal.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

Bojović apsolutno neće imati nikakve mere od strane države i MUP-a Srbije. On je lice koje je pušteno iz zatvora u Španiji, u Srbiji se protiv njega ne vodi ni jedan krivični postupak, ali prema Spasićevim rečima Bojovićev izlazak na slobodu na našim prostorima izaziva "tektonske poremećaje".

"Luka Bojović nema nikakva prava na policijsku zaštitu jer policija nema nikakva konkretna saznanja da će Bojovića ubiti, ali ima opštih saznanja da njegov dolazak u Srbiju izaziva tektonske poremećaje i da je to kriminalna bomba na našem području. Po gradu se šire glasine da će ga ubiti na groblju, na ulici, to podzemlje širi dezinformacije kako bi se stvorila panika. On može da se kreće slobodno i moja pretpostavka je da će napustiti Srbiju i otići u zemlje gde su ti njegovi "pajtaši", a to bi mogla da bude Grčka, Turska ili neke okolne zemlje", kaže Spasić.

Boža Spasić
Boža Spasićfoto: Marina Lopicic

Prema mišljenju našeg sagovornika, Luka Bojović sigurno već ima planove što se tiče lične bezbednosti, s obzrom da on važi za pripadnika "škaljarskog klana".

"Luka Bojović je sigurno već angažovao svoje pristalice i članove klana, ne smemo da zaboravimo da je on u neku ruku pripadnik "škaljarskog klana", ima i svojih prijatelja. Moguće da će on po ubrzanom postupku dobiti dokumenta i najbolji savet što se mene tiče je da se odmah skloni iz ovih područja. On sigurno ima i kuću i stan već obezbeđen od prijatelja i saradnika. Vrlo verovatno će biti pod prismotrom naše policije, a to znači da će ga pratiti kuda ide i moguće čak da će mu reći da se najavi ukoliko negde putuje", kaže sagovornik za Espreso.

Pričalo se da je Bojović još iz zatvora vukao konce među kriminalcima u Srbiji, a kako kaže naš sagovornik, sasvim je sigurno da će on nastaviti sa kriminalnim radnjama i vođstvom nad njegovim klanom.

"Mi policajci kažemo da se tipovi njegovog karaktera nikad ne menjaju i da nikad ne mogu da prestanu da se bave kriminalom. Bojović se još kao klinac opredelio za kriminal, nasilje, da bude vođa grupe, pa kakva god da je ta grupa. Nažalost, to mu se ispunilo i on se sve vreme nalazi na vrhu kriminalnog miljea. Pričalo se da je učestvovao u nekim kriminalnim radnjama u Beogradu, ali se to nikada nije dokazalo. Ako je tačno da je davao neke naloge čak i iz zatvora u Španiji, da je komandovao, pa sasvim je sigurno da će nastaviti. Prosto, pripada kriminalnom miljeu i on će vrlo brzo da okupi snage oko sebe i da nastavi da rukovodi klanom. To ćemo vrlo brzo videti", izjavio je Spasić.

Za sada zvanično nije saopšteno da li mu je uz meru proterivanja izrečena i mera zabrane ulaska na teritoriju Španije ili Evropske unije. Inače, Bojoviću u Španiji živi porodica, supruga i njihova deca. U Srbiji su mu ostale sestra i majka.

Rat porodica Bojović - Šaranović, da li će se nastaviti?

"To je bio jedan od najpoznatijih slučajeva krvne osvete, važno je da kažemo da to nije klanska nego baš krvna osveta i to je notorna činjenica. Pitanje je da li će taj obračun da se nastavi jer čini mi se, klan Šaranovića je uništen ubistvom oba brata, ali se postavlja pitanje da li Bojović može da oprosti ubistvo svog brata Nikole. Ne treba isključiti uopšte iz razmatranja da Luku napolju, mislim po Srbiji i Beogradu, traže i oni koji ga sumnjiče da je učestvovao u nekim kriminalnim radnjama. Od strane pravosuđa je on slobodan čovek, ali kriminalno podzemlje ima svoje zakone kojih se drži", kazao je Boža Spasić za Espreso.

Podsetimo, 2009. godine u Beogradu, na Dedinju, u trenutku kada je prilazio svojoj kući, dvojica momaka sa kapuljačama su na motoru prišla Branislavu Šaranoviću. Sačekali su da parkira auto i izađe, a potom su, dok je prelazio ulicu, zapucali uz psovku: "Majku li ti j..." Čak 17 hitaca iz heklera pogodilo je Šaranovića koji je na mestu ostao mrtav.

Branislav Šaranović
Branislav Šaranovićfoto: Printscreen/Youtube

Smrt Branislava bio je veliki udarac od kog njegov stariji brat Slobodan nije mogao da se oporavi.

Kada je Branislav ubijen, Slobodan je na izlog svoje menjačnice u Beogradu postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije naručioce ubistva.

„Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povjere tačnu i provjerljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili?“, pisalo je u poruci na menjačnici.

Filip Korać
Filip Koraćfoto: Adriamedia

Sve je počelo nestankom Slobodana Radonjića (30). Prema nekim informacijama, Radonjić je ostao dužan novac za kilogram droge Filipu Koraću, desnoj ruki Luke Bojovića. Ujedno, Radonjić je bio i kumče porodice Šaranović. Nakon što je nestanak jedinca prijavio policiji, u potragu se uključio i njegov otac Danilo. A zatim, dva meseca kasnije dolazi do ubistva Brana na Dedinju.

Nagrada za informaciju o ubici

Svakome ko Slobodanu donese bilo kakvu informaciju o ubistvu njegovog brata Brana, obećao je nagradu od milion evra. To je bilo ispisano na plakatima koji su bili oblepljeni širom prestonice. Ipak, vrtoglavni novčani iznos nikada nikome nije uručen, ali je Slobodan za ubistvo brata okrivio Koraćevog prijatelja, Luku Bojovića i njemu bliske ljude.

Hapšenje Slobodana zbog ubistva Bojovićevog brata

Hapšenje Slobodana Šaranovića
Hapšenje Slobodana Šaranovićafoto: KURIR

Slobodan Šaranović uhapšen je 2014. godine u Crnog Gori zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića kao osvetu za ubistvo svog brata Branislava. Iako je Srbija gotovo istovremeno vodila istragu zbog istog ubistva, Crna Gora ga nije izručila našoj državi, a on je u pritvoru proveo više od dve godine.

Ubistvo naočigled prolaznika

Nikola Bojović ubijen je 29. aprila u 7.05 sati u Ulici carice Milice u Beogradu.

Sahrana Nikole Bojovića
Sahrana Nikole Bojovićafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Ceo zločin snimile su kamere obližnje kopirnice. Na snimku se vidi dolazak dvojice muškaraca, jednog visokog, obučenog u tamno odelo i drugog, dosta nižeg i punijeg, sa belim kačketom i u maslinasto sivoj jakni.

Prvi muškarac išao je nekoliko koraka ispred drugog, koji se zadržao gotovo ispred same kamere, a zatim se sakrio u ulaz zgrade. Posle nekoliko minuta ulicom je naišao Nikola Bojović.

Mesto ubistva Nikole Bojovića
Mesto ubistva Nikole Bojovićafoto: Zorana Jevtić

Muškarac sa kačketom je tada izašao, izvadio oružje i počeo da puca u njega. Ispalio je najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći u krug oko njega. Na trotoaru pucao u grudi i stomak. Kada je pao, ubica je nastavio da puca u ranjenog čoveka na zemlji. Zatim se udaljio brzim hodom.

Istraga koja se protiv Slobodana Šaranovića vodila je obustavljena nakon što su ga 2017. godine ubili u Budvi, a prvi na optužnici beogradskog tužilaštva našao se njegov rođak Miloš Delibašić, što nije bilo iznenađujuće za krimi-porodicu za koju prvljave poslove odrađuju samo krvni srodnici i kumovi.

Slobodan Šaranović ubijen je u trenutku kada se nalazio u svojoj redovnoj šetnji, gotovo na kućnom pragu, u budvanskom naselju Dubovica.

U međuvremenu, 2011. godine ubijen je i Danilo Radonjić, otac nestalog Slobodana Radonjića sa kojim je sve krenulo. Kao naručilac njegovog ubistva naveden je, razume se, Luka Bojović, a izrešetan je u profesionalnoj sačekuši u Zemunu u Ulici cara Dušana.

Januara 2020. godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Sašu Cvetanovića na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića, dok je Miloš Delibašić osuđen na 30 godina kao organizatora grupe koja je ubila Bojovića.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.