RITUALNA SMRT SRBIJE U MARTU: Evo zašto bismo svi IZBRISALI ovaj mesec iz kalendara ZAUVEK!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Wikipedia, Prinstcreen

DOGAĐAJI KOJI SU NAS OBELEŽILI ZA ŽIVOTA

RITUALNA SMRT SRBIJE U MARTU: Evo zašto bismo svi IZBRISALI ovaj mesec iz kalendara ZAUVEK!

Treći mesec u godini za Srbe je najsudbonosniji jer su se u njemu kroz istoriju dogodile mnogi značajni događaji koji su određivali sudbinu Srbij

Objavljeno: 15:10h

Mesec mart, period na prelazu zime u proleće, ljubiteljima istorije i Starog Rima, ali i svima onima koji su upoznati sa mračnim prilikama u našoj zemlji koje su se dogodile baš u vreme oko Martovskih ida, stvara nelagodu, strah i crv sumnje da ništa nije slučajno.

Treći mesec u godini, može se slobodno nazvati sudbonosnim za Srbiju, jer su se baš u martu izdešavale mnoge krupne istorijske stvari, te smo tako u ovom mesecu imali prvi masovni protest građana posle pada komunizma u Beogradu, ubijen je premijer, izvršen državni udar, potpisan pakt sa Hitlerom, Srbija je bombardovana od strane NATO pakta.

* 9. mart (1991) - PRVE MASOVNE DEMONSTRACIJE NA ČELU SA VUKOM DRAŠKOVIĆEM!

Od prvih masovnih demonstracija koje su uzdrmale režim Slobodana Miloševića i zbog kojih je on izveo tenkove na beogradske ulice 9. marta 1991. godine, prošlo je tačno 24 godine. Taj datum je istovremeno bio i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije, tada nazvane “snagama haosa i bezumlja”, koja je 2000. godine rezultirala smenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji.

Devetomartovski protest u Beogradu organizovao je i predvodio Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promenu sistema i pozivala se na demokratizaciju i nacionalnu obnovu države. U sukobima koji su se sa Trga republike, gde je skup održavan, proširili na nekoliko ulica u centru Beograda, život su izgubile dve osobe, učesnik protesta Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54). U sukobima demonstranata i policije povređeno je 114 osoba – 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi.

* 11. mart (2006) - SLOBODAN MILOŠEVIĆ, UMRO U HAŠKOM TRIBUNALU!

Ove godine navršilo se 16 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića, a i dalje vlada oprečno mišljenje o tome da li je lider SPS-a umro prirodnom smrću ili je ubijen lekom protiv lepre!

Slobodan Milošević
Slobodan Miloševićfoto: Profimedia, Printscreen/youtube

Prema zvaničnoj verziji iz Haškog tribunala Slobodan Milošević je umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini. Prema navodima istrage, Miloševićevo srce stalo je zato što se on nije pridržavao propisane lekarske terapije, nego je pribegavao samoinicijativnom uzimanju lekova.

* 12. mart (2003) - SRBIJA JE OSTALA BEZ VIZIONARA - UBIJEN JE ZORAN ĐINĐIĆ!

12. marta 2003. godine tačno u 12:30h pucnji ispred Vlade Srbije šokirali su sve, blindirani automobil premijera Srbije izjurio je pod rotacijom iz dvorišta vlade uputivši se ka Urgentnom centru. Zatim je usledila vest koja je šokirala sve u Srbiji – UBIJEN JE ZORAN ĐINĐIĆ!

Zoran Đinđić
Zoran Đinđićfoto: Printscreen Youtube, Profimedia

Atentatu na premijera prethodio je neuspeli pokušaj atentata 21. februara 2003, na autoputu Beograd – Zagreb, kod hale Arena, što je takođe obuhvaćeno presudom atentatorima, pripadnicima “zemunskog klana”.

* 13. mart (1946) - OZNA UHAPSILA ČETNIČKOG VOĐU DRAGOLJUBA DRAŽU MIHAILOVIĆA!

Pre 69 godina pripadnici OZNA-e uhapsili su vođu četnika Dragoljuba Dražu Mihailovića u okolini Višegrada, a doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, navodno je tada na Brionima rekao francuskim novinarima “da su to Srbi opet uhapsili nekog njihovog teroristu”.

Dragoljub Draža Mihailović
Dragoljub Draža Mihailovićfoto: Wikipedia

Čiča Draža je bio armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata. Uhapšen je u okolini Višegrada 13. marta 1946. godine, a suđenje se održavalo od 10. juna do 15. jula iste godine.

* 17 - 19. mart (2004) - POGROM SRBA SA KOSOVA I ALBANSKI ZLOČINI!

U etničkom nasilju između 17. i 18. marta, ubijeno je 15 Albanaca i 12 Srba. Ozbiljno je povređeno oko 170 Srba, od toga 150 batinanjem u njihovim kućama, dok je njih 20 povređeno u napadima na putevima. Oko 800 srpskih, 90 aškalijskih i dve albanske kuće su potpuno uništene ili ozbiljno oštećene. Potpuno je demolirano i spaljeno 36 pravoslavnih, verskih objekata.

Prema podacima UN-a u martovskom nasilju povređeno je 954 lica, među kojima 65 međunarodnih policajaca, 58 pripadnika KPS i 61 pripadnik međunarodnih mirovnih snaga, aproterano je preko 4000 Srba.

* 24. mart (1941) - JUGOSLAVIJA PRISTUPILA TROJNOM PAKTU!

24. marta 1941. godine Kraljevina Jugoslavija pristupila je Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana.

Trojni pakt
foto: Prinstcreen

Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković s jedne strane, a ministar spoljnih poslova Rajha fon Ribentrop, italijanski ministar spoljnih poslova grof Ćano i japanski ambasador general Ošima s druge strane.

* 24. mart (1999) - NATO POČEO S BOMBARDOVANJEM JUGOSLAVIJE!

Pre 23 godine počeli su vazdušni napadi NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) koji su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.

Bombardovanje
foto: Profimedia

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

* 27. mart (1945) - BOLJE RAT NEGO PAKT / VOJNI UDAR U JUGOSLAVIJI!

Pre 74. godine u Beogradu je održan najveći antifašistički miting u svetu, a rezultat toga je vojni udar kojim je svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na srpski presto doveden je maloletni kralj Petar II Karađorđević!

O ovom događaju, toliko godina posle i dalje kruže razne priče, jedna je da je ovaj herojski čin izvela KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, drugi tvrde da je protest organizovala tajna služba Velike Britanje, dok treći kažu da je ovo najtužniji događaj za Srbiju jer da se on nije dogodio Srbi bi danas živeli u zemlji bogatijoj od Švajcarske!

Naime, po rimskom kalendaru, 15. dan u mesecu martu ozvaničen je kao početak praznika u čast boga Marsa kada je održavana i vojna parada i kada su prinošene žrtve devetog dana od Martovskih ida. I sam Julije Cezar postao je žrtva članova senata, što mu je na dan atentata 15. marta 44. godine pne predvideo lokalni vidovnjak upozorenjem da mu preti ozbiljna opasnost.

- Martovske ide su došle! - pohvalio se Julije Cezar na putu za Pompejev teatar kada je video proroka, na šta je usledio odgovor "Da, ali još nisu prošle".

Nisu retke ni teorije zavere, a jedan od najglasnijih u njihovom iznošenju je novinar i publicista Milan Vidojević. On tvrdi da magovi novog svetskog poretka ne propuštaju važne datume, te da je ritualna smrt Srbije bio događaj u Rambujeu.

- Bilo je jasno da će 24. marta morati da padne krv, da budu prinete žrtve, kako bi magijski deo uništenja Srbije bio u pravoj funkciji i snazi - objasnio je on.

Bonus video:

00:20

Sudar automobila i tramvaja kod Sajma

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.