"VELIKI DEO ĐAKA UČESTVUJE U DILOVANJU DROGE": Kriminolog Radovanović za Espreso otkrio kako OVOME stati na PUT!
Foto: Profimedia, Beta

DILERI MASOVNO "PADAJU" U ŠKOLSKIM DVORIŠTIMA

"VELIKI DEO ĐAKA UČESTVUJE U DILOVANJU DROGE": Kriminolog Radovanović za Espreso otkrio kako OVOME stati na PUT!

Da su droge sve prisutnije u školskom okruženju, kao i preprodaja među vršnjacima potvrđuje i naš sagovornik kriminolog Radovanović koji ističe da ovaj problem treba rešavati prevencijom u okviru škola

Objavljeno: 19:27h

Od početka ove godine u mnogobrojnim akcijama policije hapšene su osobe koje su u trenututku privođenja kod sebe imale veću količinu narkotika i nalazile su se školskim dvorištima.

Da je dilovanje droge baš na ovim lokacijama rasprostranjeno, govori i slučaj od pre dva dana kada su u dvorištu Srednje zanatske škole na Kanarevom brdu uhapšena dvojica dilera starosti oko 21 godinu.

Među mladima i adolescentima dilovanje i konzumiranje narkotika postaje sve veći problem, a kako kažu podaci iz istraživanja Evropskog istraživačkog projekta o alkoholu i drogama, skoro 15 odsto dece je već u prvom razredu srednje škole probalo neku vrstu droge.

Droga sve rasprostranjenija među mladima
Droga sve rasprostranjenija među mladimafoto: Profimedia

Na početku srednje škole mladi se najčešće prvi put susreću sa narkoticima, dok je značajno manji procenat onih koji narkotike probaju još u osnovnoj školi. Period adolescencije je "plodno tlo" za isprobavanje raznih stvari, pa tako i narkotika.

To su najnezgodnije godina jer deca tragaju za svojim identitetom i "pronalaze se". Kada se na to sve dodaju i problemi u porodici ili okruženju, na drogu mogu početi da gledaju kao na izlaz i rešenje a ne problem. Takođe, u dilovanju mogu videti lak i brz način zarade.

Mladi, osim ekstazija i marihuane, sve više koriste snus (droga koja se prodaje kao duvan za žvakanje), navedeno je u istraživanju.

Da su droge sve prisutnije u školskom okruženju, kao i preprodaja među vršnjacima potvrđuje i naš sagovornik kriminolog Dobrivoje Radovanović koji ističe da ovaj problem treba rešavati prevencijom u okviru škola.

Napominje i da je dilovanje teško iskoreniti u potpunosti i da će ovakvih slučajeva uvek biti.

- Koliko god hapsili te ljude, to je toliko isplativ posao da će toga uvek biti. Jedan od načina da se smanji dilovanje droge i konzumacija iste od strane dece jeste sprovođenje pametnih projekata prevencije, od adolescencije pa nadalje, napominje kriminolog Radovanović za Espreso.

Dobrivoje Radovanović
Dobrivoje Radovanovićfoto: Beta

Prodaja narkotika se dobrim delom odvija na onim mestima gde se nalaze mladi koji su dilerima najčešća ciljna grupa, ali i najlakši plen. Zato su dilerima atraktivne lokacije poput kafića, kockarnica i, naravno, školskih dvorišta.

- Školska dvorišta su često i značajno mesto za dilovanje, jer veliki deo školske populacije učestvuje u dilovanju droge. Oni su zadnja karika u tom lancu i zato su školska dvorišta centri za dilovanje, kaže kriminolog.

Školsko dvorište
Školsko dvorištefoto: Marina Lopičić

Zabrinjavajući podaci

Da mladi do narkotika danas lako dolaze, potvrđuje i rad Ivane Radovanović, docentkinje na Kriminalističko-policijskom univerzitetu. Njeno istraživanje "Zloupotreba droge – adolescenti u Beogradu" pokazuje da, od ispitanih 1.287 učenika koji su anonimno odgovarali na pitanja, njih 17,7 odsto je reklo da koristi, a 14,1 odsto distribuira narkotike.

Takođe, u istraživanju se došlo i do zabrinjavajućeg podatka da svaki sedmi beogradski srednjoškolac rastura narkotike.

- Istraživanja se sprovode kako bi se došlo do podataka dostupnosti droge adolescentima. Tako je, prema istraživanju iz 2010. godine, bilo 10 odso srednjoškolaca koji su imali susret sa narkoticima, a samo sedam godina kasnije zabeležen je "skok" na 17 odsto. Ali, kada se vidi da 2,8 odsto učenika trguje drogom, imamo ukupan broj od 20,05 odsto školske dece koja prodaju i koriste narkotike. To je veliki broj, čak petina đaka, napominje naš sagovornik.

Droga
Drogafoto: MUP Srbije

Školski policajac kao jedini bedem u odbrani od dilera?

Posao školskog policajca je pre svega da deca u školi budu bezbedna. Radovanović ističe da je patroliranje policije oko škola, kao i prisustvo školskih policajaca jedna od mera koja može pomoći u smanjenju distribucije narkotika u školskom okruženju.

- Postojanje školskog policajca je vrlo jaka preventivna mera u sprečavanju dilovanja droge u školskim dvorištima, počev od osnovnih škola pa do srednjih. Škola treba imati školskog policajca kako bi se sprečilo dilovanje, istakao je kriminolog.

Policajac
Policajacfoto: Sonja Spasić

(Espreso / M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.