SVI DETALJI DEPORTACIJE LUKE BOJOVIĆA IZ ŠPANIJE U SRBIJU: Bivši obaveštajac za Espreso otkrio CELU PROCEDURU
Luka Bojović, Foto: Profimedia, Marina Lopičić, Nebojša Mandić

SAZNAJEMO

SVI DETALJI DEPORTACIJE LUKE BOJOVIĆA IZ ŠPANIJE U SRBIJU: Bivši obaveštajac za Espreso otkrio CELU PROCEDURU

Bojović je lice koje je pušteno iz zatvora u Španiji, u Srbiji se protiv njega ne vodi ni jedan krivični postupak

Objavljeno:

Luka Bojović, koji je od februara 2012. bio u zatvoru u Španiji, danas bi trebalo da se posle 10 godina vrati u Srbiju. On će u Srbiji biti slobodan čovek jer se protiv njega ne vodi ni jedan krivični postupak.

Detalji deportacije Bojovića u Srbiju, čuvaju se u najstrožoj tajnosti, ali je Boža Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, za Espreso otkrio deo procedure koju će Bojović proći na putu od Madrida do Beograd.

Boža Spasić
Boža Spasićfoto: Marina Lopicic

"Po njega su u Madrid otišli jedan inspektor beogradske policije i inspektor Interpola koji će ga pratiti u avionu sve do beogradskog aerodroma. Nakon što stigne u Srbiju, Luku će sprovesti u policijsku stanicu na aerodromu gde će obaviti informativni razgovor sa njim, najviše zbog toga što on nema dokumenta kod sebe. Nakon toga Bojović može biti odveden u prostorije beogradske policije gde će mu verovatno biti predočena određena saznanja o tome da pojedine kriminalne grupe očekuju ovde njegov dokazak u smislu obračuna ili osvete, pa da povede računa o svojoj bezbednosti", otktiva Spasić za naš portal.

Bojović apsolutno neće imati nikakve mere od strane države i MUP-a Srbije. On je lice koje je pušteno iz zatvora u Španiji, u Srbiji se protiv njega ne vodi ni jedan krivični postupak.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

Za sada zvanično nije saopšteno da li mu je uz meru proterivanja izrečena i mera zabrane ulaska na teritoriju Španije ili Evropske unije. Inače, Bojoviću u Španiji živi porodica, supruga i njihova deca. U Srbiji su mu ostale sestra i majka.

Iza brutalnog rata kriminalnih grupa koji već deceniju potresa Srbiju i Crnu Goru i u kom su glave izgubile brojne žrtve, krije se primitivni i od davnina poznat sistem krvne osvete, na ime kog su dve zaraćene porodice preuzele ulogu kriminalnih grupa.

Nestao kum porodice Šaranović

Reč je, naravno, o dobro poznatim porodicama, Šaranović iz Crne Gore i Bojović iz Srbije, a sve je počelo otmicom, za koju tada verovatno niko nije mogao ni da nasluti da će deset godina kasnije u crno zaviti veliki broj porodica, popuniti zatvorske ćelije i optuženičke klupe.

Krajem jula 2009. godine nestao je Slobodan Radonjić, kum Slobodana i Branislava Šaranovića. Poslednja poznata informacija o njemu je da je ušao u automobil Luke Radonjića, koji je inače važio za produženu ruku klana Luke Bojovića u Crnoj Gori, i od tada mu se gubi svaki trag. Iako njegovo telo nikada nije pronađeno, smatra se da je ubijen.

Zašto je Radonjić kidnapovan, pa kako se veruje, kasnije i ubijen, nikada do kraja nije rasvetljeno, ali su postojala govorkanja da je reč o dugu koji je Radonjić imao prema Filipu Koraću, Bojovićevoj desnoj ruci.

Brat za brata - ubijen Nikola Bojović. Ubica - Saša Cvetanović

Nagrada nikada nije uručena, ali je Slobodan Šaranović za ubistvo okrivio Luku Bojovića i njemu bliske ljude. Kako je Bojović bio nedostupan, a zatim pao u šake istražitelja u Španiji, gde je kasnije i osuđen, metak je "pao" na Nikolu, Lukinog rođenog brata, po sistemu "glava za glavu", odnosno brat za brata.

Nikola Bojović
Nikola Bojovićfoto: Kurir privatna arhiva

Nikola Bojović ubijen je u aprilu 2013. godine, a likvidirao ga je Saša Cvetanović zvani Pit Bul. Za tu likvidaciju Šaranović mu je navodno platio 30.000 evra.

Egzekutori Šaranovića - krvni srodnici; Bojovića - delikventi sa ratišta

Na listi za odstrel nekadašnjeg kralja kocke Šaranovića našli su se i drugi ljudi bliski Luki, ali je njegov plan osujećen kada su članovi njegove ekipe uhapšeni. Zanimljivo je da je Slobodan Šaranović za najprljavija dela korstio isključivo krvne srodnike, poput sestrića Miloša Delibašića, dok su u Bojovićevom slučaju to bili delikventi koje je upoznao u ratu i podzemlju.

Osveta za ubistvo Nikole Bojovića - ubijen brat Cvetanovića

U prilog teoriji da je glavni motiv krvavog rata dve porodice krvno ubistvo, govori i likvidacija brata Saše Cvetanovića, Jugoslava, koji je nedaleko od zgrade u kojoj je živeo u Vranju izrešetan krajem 2017. godine. Cvetanović, kome se u trom trenutku sudilo, urlao je u sudnici i ponavljao kako je ranije upozoravao da će do ovoga doći jer je ubio Nikolu Bojovića.

Ubijen Miloš Vidaković - sukob oko žene

Tokom priprema ubistava, početkom jula 2013. godine, Delibašić je saopštio da se odlaže ubistvo Đurovića i da treba da se ubije Miloš Vidaković.

Miloš i Vladimir Vidaković
Miloš i Vladimir Vidakovićfoto: Public

Vojnović je na suđenju rekao da Vidaković nije imao nikakve veze sa klanom Luke Bojovića i da je to bio je jedan od razloga zašto je odlučio da tužilaštvu otkrije istinu.

- Poslat sam da uradim nešto za nekog ko nije moj drug, nije moj prijatelj. Mislim na Vidakovića koji čovek nema veze sa tim što je nastalo sa ubistvom Nikole. On nije imao veze sa klanom Luke Bojovića, niti je bio u tome - kazao je Vojnović. Motiv ove likvidacije do kraja nikada nije rasvetljen, ali se sumnja da je reč o sukobu koji su Delibašić i Vidaković imali oko žene.

Ljubi te brat, bravo!

Vidaković je ubijen u Starom gradu u Budvi, a fatalne hice ispalio je upravo Vojnović. Nakon završetka, Delibašić ga je, po njegovom svedočenju, poljubio u obraz i rekao: "Ljubi te brat, bravo. Frka je."

Rade Rakonjac i Luka Bojović - prijateljstvo iz dobrovoljačke garde

Ne treba zaboraviti ni da je aprila 2014. godine, dok je sedeo u jednom beogradskom kafiću, likvidiran i Rade Rakonjac, bliski prijatelj Luke Bojovića. Prijateljstvo Rakonjca i Luke počelo je u Lukinoj mladosti, kada su obojica bili u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, kojom je rukovodio Željko Ražnatović Arkan.

Rade Rakonjac
Rade Rakonjacfoto: Youtubescreen

Da je Rakonjac još jedna žrtva u ratu Bojović - Šaranović, posumnjalo se jer je likvidiran nekoliko dana posle pokušaja ubistva Gorana Bojanića, člana suparničke ekipe.

Ubijen i Slobodan Šaranović

Deset godina kasnije, članovi Šaranovićeve grupe osuđeni su na ukupno 140 godina robije zbog ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Suđenje je počelo krajem 2016. godine a naredne godine ubijen je i Slobodan Šaranović, zbog čega je postupak protiv njega obustavljen.

Slobodan Šaranović
Slobodan Šaranovićfoto: KURIR

Slučaj se našao pred Apelacionim sudom zbog više uloženih žalbi. Zanimljivo je da je i sam tužilac Milenko Mandić, tražeći od Apelacionog suda da promeni prvostebenu presudu i osuđene za ova dva ubistva ali i pripremu još četiri likvidacije osudi na maksimalne zatvorske kazne. U svom obraćanju istakao je tvrdnje navedene iznad.

- Postoji sumnja da je veliki broj likvidacija koje su proistekle kao rezultat sukoba suprotstavljenih klanova Šaranović-Bojović, odnosno da su ubistva Nikole Bojovića, advokata Dragoslava Ognjanovića, Dragoslava Miloradovića, Siniše Milića, Branislava Šaranovića, Slobodana Šaranovića, Jugoslava Cvetanovića, Vladimira Zreleca i Dalibora Despotovića zapravo posledica ovog sukoba - istakao je tužilac.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.