KRALJ KOCKE UBIJEN JE NA KUĆNOM PRAGU! Slobodan je od NAJBOLJEG STUDENTA JUGE postao akter NAJKRVAVIJEG KRIMI RATA
Slobodan Šaranović, Foto: KURIR

ZNALI SU SE ULIČNI KODEKSI

KRALJ KOCKE UBIJEN JE NA KUĆNOM PRAGU! Slobodan je od NAJBOLJEG STUDENTA JUGE postao akter NAJKRVAVIJEG KRIMI RATA

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio je da je Crna Gora povredila "pravo na slobodu i bezbednost" Slobodanu Šaranoviću (79).

Objavljeno:

Godine 2017. godine likvidiran je biznismen Slobodan Šaranović u trenutku kada se nalazio u svojoj redovnoj šetnji, gotovo na kućnom pragu, u budvanskom naselju Dubovica, a dve godine kasnije za organizaciju kriminalne grupe koja ga je likvidirala optužen je Alan Kožar, koji se još uvek nalazi u bekstvu. Pored njega, na optužnici se našao i srpski državljanin Milan Dinić koji je, prema optužnici, dobio zadatak da likvidira nekadašnjeg "kralja kocke" poznatog po dugom sukobu i ratu sa Lukom Bojovićem.

Alan Kožar, koji je osumnjičen za planiranje likvidacije Šaranovića, inače smatra se čovekom od poverenja Luke Bojovića, a u policiji je označen kao vođa jednog od kriminalnih klanova iz Bara.

Likvidacija Šaranovića, kako se sumnja, naručena je upravo od Luke Bojovića kao osveta za ubistvo njegovog brata Nikole.

Ko je bio Slobodan Šaranović, nekadašnji "kralj kocke" i čovek sa kojim je Bojović ratovao godinama. U njihovom sukobu koji je trajao godinama, života je lišeno više od 10 ljudi.

Kralj kocke i ulični kodeksi

Kako bi se što vernije prikazalo ko je bio Slobodan Šaranović i čime se sve bavio, potrebno je vratiti se nekoliko decenija unazad, do njegovih studentskih dana.

Prezime Šaranović spominjalo je još sedamdesetih godina prošlog veka u na ulicama glavnog grada, a u biznis sa kockom prvo je ušao njegov mlađi brat Brano, dok je Slobodan, za to vreme, završavao medicinski fakultet na kom je diplomirao kao jedan od najboljih studenata u Jugoslaviji.

Ipak, doktorskim pozivom se nikada nije bavio, a iz perioda studija ostao mu je samo nadimak kojim su ga oslovljavali i nakon smrti - Doktor.

- Šaranovići su početkom osamdesetih bili u rangu Željka Ražnatovića Arkana i Ljube Zemunca i ostalih žestokih momaka, ali se za razliku od njih nisu medijski eksponirali. Oni su već tada ušli u posao sa kazinima. Živeli su u Diseldorfu, ali su vrlo često dolazili u Beograd - kazao je ranije za "Blic" Božidar Spasić, nekadašnji operativac savezne Službe državne bezbednosti.

Na ulici u Beogradu se svakako znalo da su Šaranovići zadržali kodekse iz starih vremena. Tako su u njihovim kazinima postojala i ograničenja svota koje mogu da izgube ljudi koji imaju porodice, nakon kojih bi ih izbacili iz objekta. A kazine su posedovali širom sveta - u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, ali i Kinšasi, glavnom gradu afričke države Kongo.

Jedan od njihovih najpoznatijih kazina svakako je onaj na Slaviji koji je nakon ubistva Branislava praktično pušten niz vodu. U žižu javnosti je ponovo dospeo nakon ubistva novog vlasnika, Vladimira Popovića Popa (41). Vlada Pop se, inače, povezuje sa klanom Luke Bojovića, a obaveštajnim krugovima kruže priče da je kockarnica omiljeno stecište pripadnika Bojoviću bliskog škaljarskog klana.

Braća Šaranović su bila vlasnici i menjačnica, ali i drugih poslova u kojima je bio veliki protok keša. Ipak, nikada se nisu bavili drogom.

Kako je počeo rat između Šaranovića i Bojovića?

Krvavi obračun klana Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića (koji nikada nije imao klan ali je za kriminalne poslove angažovao članove porodice) počeo je nestankom i likvidacijom Slobodana Radonjića (30), koji je, prema bezbednosnim informacijama, ostao dužan novac za kilogram droge Filipu Koraću, Bojovićevoj desnoj ruci.

foto: Profimedia

Radonjić, kumče Šaranovića, nestao je jula 2009. i od tada bukti rat između dve, do krvi zavađene ekipe. U potragu za sinom posle nekoliko dana uključio se njegov otac Danilo. Nestanak jedinca, kao i sumnje da je otet, prijavio je beogradskoj policiji.

Ubistvo brata Branislava

Oktobra 2009, dva i po meseca posle nestanka Slobodana Radonjića, ubijen je Branislav Šaranović. Dok je svojim vozilom prilazio kući na Dedinju iznenada su mu se na skuteru približila dvojica momaka sa kapuljačama.

Sačekali su da parkira auto i izađe, a potom, dok je prelazio ulicu, zapucali uz psovku: "Majku li ti j...", začulo se iz usta zločinca dok su odjekivali rafali iz "heklera", od kojih je čak 17 pogodilo Šaranovića.

Smrt Brane Šaranovića bio je udarac od koga njegov brat Slobodan nije mogao da se oporavi. Nekoliko meseci kasnije, krajem 2009. godine javno je raspisao nagradu od milion evra za informacije o zločinu, a takvim plakatima bio je oblepljen ceo grad.

- Neću krvnu osvetu! Neću ubice, već nalogodavce smrti moga brata Branislava. Ogorčen sam na istragu koja tapka u mestu i zato nudim novčanu nagradu za informaciju o organizatorima - rekao je tada Slobodan.

Hapšenje zbog ubistva Bojovićevog brata

Slobodan Šaranović uhapšen je 2014. godine u Crnog Gori zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića (Beograd, 2013.) kao osvetu za ubistvo svog brata Branislava. Iako je Srbija gotovo istovremeno vodila istragu zbog istog ubistva, Crna Gora ga nije izručila našoj državi, a on je u pritvoru proveo više od dve godine.

Istraga koja se protiv njega vodila je obustavljena nakon likvidacije u Budvi, a prvi na optužnici beogradskog tužilaštva našao se njegov rođak Miloš Delibašić.

"Glok", 15 metaka i naređenje da se ubije Slobodan Šaranović

Prema informacijama crnogorskih bezbednosnih službi, pokušaj ubistva Slobodana Šaranovića 2016. godine organizovao je Alan Kožar po, kako se sumnja, nalogu Luke Bojovića koji se nalazi na robiji u Španiji.

Kožar je za taj zadarak unajmio profesionalca, Nišliju Milana Dinića, sa kojim se decembra 2016. godine sastao u Baru i predao mu pištolj marke "glok", 15 metaka, mobilni telefon marke "blekberi" i naređenje da ubije sada pokojnog Slobodana Šaranovića. Međutim, ispostavilo se kasnije, Nišlija nije bio prava osoba za taj zadatak.

On je, naime, krajem 2016. godine prišao Šaranoviću, uperio pištolj u njega, a nekoliko sekundi kasnije mu priznao da ima nalog da ga ubije. Nakon tog priznanja predao mu je oružje, a Šaranović je direktno otišao u policiju da to prijavi.

- Šaranović je tada inspektorima budvanske policije ispričao da mu je na ulici prišao mladić i uperio pištolj u njega i rekao da ima zadatak da ga ubije. Nakon toga, predao mu je pištolj i mobilni telefon i pobegao - pisali su tada crnogorski mediji.

Iako je pakleni plan Alana Kožara tada propao, u martu 2017. godine Slobodan Šaranović je ubijen ispred svoje kuće. U medijima su se pojavili navodi da je ovo ubistvo plaćeno 400.000 evra.

Dopisivanje sa majkom Milana Dinića

Pre mesec dana crnogorski mediji su objavili da je Gordana Šaranović, supruga ubijenog Slobodana Šaranovića, predala specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević poruku napisanu na papiru u kojoj je stajalo: "Čuvajte se Kana. Momak iz Budve živi negde u brdu... ne znam tačno gde, negde preko puta Perle".

Ispostavilo se da je reč o zapisniku koji su navodno vodili Zorica, majka Milana Dinića i Slobodan Šaranović lično. Dopisivanje Slobodana i Zorice navodno je počelo nakon što je 2016. godine Dinić priznao Šaranoviću da ima nalog da ga ubije, predao mu pištolj i pobegao. Veštačenjem u Forenzičkom centru utvrđeno je da je Dinićeva pisala odgovore, crtala skicu kuće Kožara i potpisala zapisnik!

Nakon seta pitanja na koja je navodno pisano odgovorila Šaranoviću, Dinićeva ga je upozorila i da obrati pažnju na "njegovog čoveka sa bradom". Navodno, ona je sumnjala da taj čovek odaje informacije o njegovom kretanju.

"Jer čim njega Milan vidi, njemu stigne poruka o Vašem kretanju: da li ste izašli, ušli, pošli. Ovo je samo sumnja, jer se dešavalo", piše na tom papiru.

Šaranović, kako piše, pita da li je njen sin dobio neke pare unapred za njegovo ubistvo i ako jeste koliko, a Dinićeva mu je odgovorila: "Dao je 2.000, ali ne zbog vas, već kao pomoć za moju kćerku koja mora na još jednu operaciju. A cena je stan u Srbiji, a nama pomoć i troškovi, advokate i zatvor ako ga uhvati".

Međutim i ova priča ima drugu stranu.

Dinićeva majka je u januaru ove godine na saslušanju iznela tvrdnju da je Dinić radio u obezbeđenju Šaranovića i da mu je sam Šaranović dao pištolj kojim mu je kasnije pretio na budvanskom šetalištu.

Prema iskazu majke, sin i ona živeli su preko puta Šaranovića. Jedne noći našla je pištolj i pitala sina odakle mu i tada je saznala da je oružje dobio od Šaranovića kod koga radi kao obezbeđenje. Insistirala je da vrati pištolj i da da otkaz, što je on i učinio.

- Kada mu je Milan rekao da više ne može da radi za njega i pokušao da mu vrati pištolj, Šaranović je odgovorio da njemu niko ne može da da otkaz, da je on taj koji donosi odluke kada će neko prestati da radi za njega. U suprotnom neće biti živ - ispričala je u tužilaštvu majka Milana Dinića. Šaranović je navodno tvrdio da mu je Dinić drag i da će ga poštedeti ako preda pištolj policiji i kaže da je njime trebalo da ga ubije.

Posthumno dobio Crnu Goru na sudu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio je da je Crna Gora povredila "pravo na slobodu i bezbednost" Slobodanu Šaranoviću (79).

U presudi, koja je objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je taj sud jednoglasno utvrdio da je Crna Gora prekršila pravo Šaranoviću, jer nije blagovremeno ispitala razloge za njegov boravak u pritvoru, nakon što je 2014. godine uhapšen pod sumnjom da je naručio ubistvo Bojovića.

Njegovoj supruzi presudom nije dosuđena nikakva naknada štete, jer Evropski sud smatra da je utvrđenje povrede Konvencije o ljudskim pravima dovoljna satisfakcija.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.