OVIH 6 KOBNIH PROPUSTA JE NAPRAVIO CENTAR ZA SOCIJALNI RAD U VRŠCU: Strašna istina je konačno isplivala na videlo!
Ubijena devojčica, Foto: Nenad Kostić

tuga

OVIH 6 KOBNIH PROPUSTA JE NAPRAVIO CENTAR ZA SOCIJALNI RAD U VRŠCU: Strašna istina je konačno isplivala na videlo!

Sekretar Vuletić istakao je i da se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici, da su i deca ili dete uvek potencijalne žrtve

Objavljeno: 14:17h

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku u skladu sa nadležnošću sproveo je nadzor nad postupanjem Centra za socijalni rad u Vršcu u slučaju ubistva trogodišnje Petre B., koju je 4. oktobra udavio otac Marko B. (35), pa presudio sebi.

Majka devojčice, Suzana B., prema podacima koje je Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić predočio na konferenciji koja je jutros održana u Novom Sadu, prijavila je supruga za nasilje 30. aprila ove godine, o čemu je CzSR bio obavešten. Međutim, nadzor koji je sproveden nad Centrom u periodu od 5. do 7. oktobra, nakon što se jezivo ubistvo dogodilo, pokazao je da je bilo propusta u radu ove institucije, piše Kurir.

- U nadzoru Pokrajinskog sekretarijata konstatovano je da zaštita nije u potpunosti organizovana i ostvarena u skladu sa propisima i propisanim standardima stručnog rada u oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite u smislu pružanja zaštite detetu. Centar za socijalni rad Vršac u proces zaštite od nasilja je prioritet usmerio na obezbeđivanje zaštite i bezbednost majke-žrtve nasilja, dok je izostala procena položaja (rizika, bezbednosti) deteta, kao i preduzimanja mera zaštite deteta - navedeno je na konferenciji:

- Na žalost, centar za socijalni rad Vršac u toku stručnog postupka nije utvrdio da je bezbednost deteta ugrožena, nije imao elemenata, odnosno dokaznih sredstava koji bi ukazivali da je bezbednost deteta ugrožena, a samim tim ni zakonskih ovlašćenja za pokretanje nadležnih postupaka.

Kako je navedeno, CzSR , oslanjajući se na zabranu prilaska i meru udaljenja počinioca i na to da je žrtva sa detetom kod svojih roditelja i da nema zabeleženih podataka ni saznanja da je detetova bezbednost ugrožena, nije preduzeo mere zaštite deteta.

1 / 5 Foto: Printscreen/facebook

- Oslanjajući se na to da dete nije bilo prisutno tokom vršenja nasilja nad majkom-žrtvom, niti je otac bio nasilan prema detetu, dete nije tretirano kao žrtva nasilja niti obuhvaćeno stručnim postupkom - naveli su i pojasnili da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2019. dalo nalog da se deca prisutna porodičnom ili partnerskom nasilju nad roditeljem bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja:

- Izostala je blagovremena i adekvatna razmena informacija na Grupi za kordinaciju i saradnju o navedenom slučaju između svih institucija uključenih u proces zaštite, a posebno u vezi sa tokom krivičnog postupka i radnjama koje su preduzimane. Centar nije obavešten niti se informisao o toku krivičnog postupka kao ni o postupku veštačenja u vezi zdravstvenog stanja počinioca. Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici propisano je da lica određena za vezu svakodnevno razmenjuju obaveštenja i podatke bitne za sprečavanje nasilja u porodici, otkrivanje, gonjenje i suđenje za krivična dela određena ovim zakonom i za pružanje zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela određenih pomenutim zakonom.

Sekretar Vuletić istakao je i da se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici, da su i deca ili dete uvek potencijalne žrtve, te da za to odgovornost preuzimaju sve relevantne institucije, što je navedeno i u opštem protokolu.

- Napominjemo da se ne sme prenebregnuti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste nakon pokretanja sudskih postupaka ili donošenja sudskih presuda te se u tim situacijama mora pojačati zaštita žrtve i potencijalnih žrtvi - dece, deteta.

Na konferenciji su taksativno predstavljene i mere koje je CzSR preuzimao u slučaju nasilja, a navedeno je i da je majka devojčice, Suzana B. rekla da devojčicin otac dete preuzima uglavnom posle posla, da mu ćerku odvodi njena majka, te da je uredno vraća. Ona je, na predlog da pokrene postupak za sudski razvod braka, jer trenutno nije spremna da pokreće još jedan sudski postupak, te da će razvod pokrenuti kada za to bude spremna.

- Ona je tada navela da otac nije bio nasilan prema ćerki, kao i da dete nije bilo prisutno kada je nasilje vršio nad njom i da ne želi da ocu uskraćuje viđanje sa detetom jer je dete jedva čekalo da otac dođe sa posla - rečeno je na konferenciji, uz napomenu da je majka obaveštena da o ishodu suđenja treba da obavesti CzSR.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.