UBICA IZ VRŠCA IMAO ČAK 2 DIJAGNOZE: Stručnjaci otkrili njegovu NAJMRAČNIJU TAJNU, RADI SE O TEŠKOM POREMEĆAJU
Ilustracija, Foto: Facebook, Profimedia

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

UBICA IZ VRŠCA IMAO ČAK 2 DIJAGNOZE: Stručnjaci otkrili njegovu NAJMRAČNIJU TAJNU, RADI SE O TEŠKOM POREMEĆAJU

Centar za socijani rad u Vršcu: Nismo vršili postupak starateljstva deteta niti model viđanja sa detetom, jer postupak za razvod nije bio ni pokrenut

Objavljeno: 21:07h

Marko B. (35) iz Vršca, koji je 4. oktobra zadavio ćerku Petru B. (2), a zatim izvršio samoubistvo, imao je težak poremećaj ličnosti koji je zapravo prouzrokovao zločin - kažu stručnjaci analizurajući njegove dijagnoze.

Podsetimo, od stravičnog zločina danima se postavlja pitanje da li je tragedija mogla biti sprečena i da li su instutucije zakazale. Marko B. imao je dve dijagnoze koje su ustanovljene u vreme kada je veštačen od strane stručnih timova zbog nasilja nad suprugom Suzanom B. kada mu je određena zabrana prilaska njoj i kući.

- Prema presudi, u vremenskom periodu od 2017. i zaključno sa 29. aprilom 2022. usled mešovitnog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog poremećaja, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje svoje supruge tako što ju je u dužem vremenskom periodu fizički i psihički zlostavljao - stoji u presudi, gde se navodi, da je kontrolisao svaki njen korak, šta radi i s kim se viđa, kao i da je dobijala šamare za svaku sitnicu.

Vršac
foto: Printscreen/Facebook

Mešovit poremećaj ličnosti

Psihijatar Ivica Mladenović kaže da mešoviti poremećaj ličnosti zapravo prouzrokovao zločin, jer je on dosta komplikovaniji oblik od anksioznog depresivnog.

- Mešoviti poremećaj ličnosti je zapravo dosta kompleksniji i u njemu imamo nekoliko oblika - zavisnog, anskisoznog, opsesivnog, antisocijalnog, narcisoidnog, disocijalnog i upravo zbog svih poremećaja stanje tog čoveka je ozbiljnije - kaže Mladenović i nastavlja:

- Kod ovog višegodišnjem zlostavljanja supruge, čovek je emotivno nestabilan i veoma impulsivan. Ovaj oblik mešovitog poremećaja je veoma teško izlečiti i zbog njega ispaštaju svi ljudi koji okružuju takvu osobu.

Sagovornik kaže i da su takve osobe često nezadovoljne životom.

- Nanose ozbiljnu štetu bližnjima i u pitanju je hroničan problem. Anksiozni poremećaj ličnosti je najblaži oblik poremećaja i mi ga zovemo "uslužna dijagnoza" - objašnjava Mladenović.

Istog mišljenja je i psiholog Snežana Repac, koja kaže da čovek koji je spreman da presudi svom detetu pa sebi nestabilna osoba.

- Pod mešovitim pojmom znači da su veštaci procenili i uočili nekoliko psihičkih promena kod njega. U ovu podgrupu spada narcisodnost, koja je sigurno doprinela tragediji, ali ne mora uvek da bude praćena super-egom, koliko ume sam karakter da odredi ličnost - tvrdi Repac.

Emotivni nedostaci

Ona kaže da drugi poremećaj - anksiozno depresivni poremećaj, stanje nervnog sistema.

- Ono na šta treba obratiti pažnju kod ovog tipa poremećaja jeste emotivni poremaćaj. Uz depresiju koja ga je obuzela, ima i emotivne nedostatke kojih ne može da se oslobodi. Njegova duša je prazna i "mora" da se hrani tuđom, u ovom slučaju ženinom - kaže Repac.

Psiholog objašnjava da je teško pomoći takvim osobama.

- Mislim da je ovde u pitanju narcisodna osoba u depresiji i to je sigurno jedan od najtežih slučajeva ličnosti. Kada shvati da je ostavljen i da nema izvor energije koji je stalno iscrpljivao, postaje besan, ljubomoran i tada dolazi do krvoprolića.

Vršac
foto: Printscreen/facebook

Prebacivanje odgovornosti

* Ministarstvo za brigu o porodicu: Nadležan je Pokrajinski sekretrijat za socijalnu politiku

* Pokrajinski centar za socijalnu politiku: Odgovornost Centra za socijani rad je u tome što slučaj ove porodice nije praćen ranije, o detetu se nije bi razmatralo, a trebalo je

* Centar za socijani rad u Vršcu: Nismo vršili postupak starateljstva deteta niti model viđanja sa detetom, jer postupak za razvod nije bio ni pokrenut

* Osnovni sud u Vršcu: Doneli smo presudu za nasilje u porodici, slučaj starateljstva nad detetom nije u našoj nadležnosti

* Više javno tužilaštvo: Pokrenut predmet radi utvrđivanja da li je bilo propusta u Centru za socijalni rad

Epilog

* Suzana B., majka ubijene Petre: Rekla sam svima da će ubiti moju ćerku, niko me nije slušao

Hronologija

29. aprila 2022. - Suzana B. prijavila muža za nasillje u porodici

3. jun - Osnovni sud u Vršcu zabranio Marku prilazak Suzani na udaljenosti od najmanje 300 metara, na godinu dana

27. septembar - Marko osuđen u sudu u Vršcu uslovno na godinu dana zbog nasilja nad suprugom Suzanom

4. oktobra - Marko ubio u njegovom stanu ćerku Petru (3) pa se obesio

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.