EVO ŠTA SE DEŠAVA SA "SLUČAJEM DŽONIĆ": Pojavili su se NEKI NOVI MOMENTI!
Goran Džonić, Foto: Printscreen/Facebook

tragedija

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA "SLUČAJEM DŽONIĆ": Pojavili su se NEKI NOVI MOMENTI!

Iz Višeg javnog tužilaštva su potvrdili da je dopuna istrage u toku, ali kako kažu, u interesu istrage nije da se iznose detalji dopune

Objavljeno:

Dopuna istrage protiv Gorana Džonić iz sela Moravac koji je optužen za teško ubistvo, ali i protiv njegovog sina S.Dž. koji se tereti za isto krivično delo kao i za pomaganje, trebalo bi uskoro da bude kompletirana, nezvanično saznaje Euronews Srbija. Dopuna se odnosi na veštačenje tragova, a prema našim saznanjima, novo optuženje protiv dvojice osumnjičenih, koji su mesecima u pritvoru, očekuju se u predstojećim nedeljama.

Ova dopuna zapravo se odnosi na naredbu Višeg suda u Nišu koje je u junu po drugi put vratilo optužnicu Višem javnom tužilaštvu uz naredbu da tužilac naredi dopunu istrage o ubistvu tročlane porodice Đokić u koje se desilo krajem prošle godine. Prvi put, sud je optužnicu niškom tužilaštvu vratio u aprilu, a ona je nakon toga ponovo predata sudu 9. maja na potvrđivanje koje se nije desilo.

Sudija i portparol Višeg suda u Nišu Miško Radivojević je za Euronews Srbija potvrdio da je nova optužnica i dalje u tužilaštvu navodeći da će čim se završi sa istragom, o njenim rezultatima i sud će biti zvanično obavešten.

"U postupku preispitivanja Viši sud je optužnicu vratio na dopunu istrage Višem javnom tužilaštvu. Optužnica se za sada još uvek nalazi tamo, a oni će, nakon što završe svoj deo posla, vratiti optužnicu Višem sudu na odlučivanje o njenom potvrđivanju", rekao je Radivojević.

1 / 36 Foto: Printscreen/youtube/ObjektivTV

Iz Višeg javnog tužilaštva su potvrdili da je dopuna istrage u toku, ali kako kažu, u interesu istrage nije da se iznose detalji dopune.

"Nakon sprovođenja svih dokaznih radnji u okviru dopune istrage, optužnica će biti dostavljena Višem sudu na odluku. Ono što možemo da potvrdimo je da istraga u toku", naveli su iz tužilaštva za Euronews Srbija.

Sa druge strane, branilac S.Dž., Filip Domazet, kaže za Euronews Srbija da je on prošle nedelje dobio obaveštenje o tome da su određen rezultati veštačenja stigli u tužilaštvo, kao i da se tiču njegovog klijenta.

"Otako je optužnica vraćena na dopunu, rađeno je samo jedno veštačenje koje sada završeno, tačnije prošle nedelje. Sada se očekuje ponovno optuženje obojice osumnjičenih, i pored toga što to veštačenje, po onome što sam video, isključuje mog branjenika. U svakom slučaju, nadam se vesti o novom i brzom optuženju", navodi Domazet.

Podsetimo, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u niškom Višem sudu Goran Džonić se optužnicom tereti za krivična dela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok se njegov sin S.Dž. tereti za krivična dela teško ubistvo u pomaganju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Istraga u ovom slučaju bila je sprovedena i protiv braće A.M. i K.M. koji su u pritvoru proveli oko pet meseci i koji su pušteni na slobodu 1. mrata, jer se pokazalo u dotadašnjoj istrazi nema dokaza o tome da su povezani sa zločinom. Ubrzo nakon toga, pritvor je ukinut i jednom od dvojice sinova Gorana Džonića, dok drugi, zajedno sa svojim ocem ostao u pritvoru gde čeka novi optužni predlog, a nakon toga i odorenje Višeg suda da se optužnica realizuje.

Šta se do sada zna o slučaju?

Od 2. oktobra, kada su pronađena tela tročlane porodice Đokić u javnosti je bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva. Jedino što se u tom trenutku moglo čuti od policijskih zvaničnika je da je najverovatniji motiv bio koristoljublje i da je moguće da je ubica pobegao u inostranstvo pošto je imao vremena.

Dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu. Tada je uhapšen Goran Džonić, rođak porodice Đokić, odnosno brat ubijenog Gorana Đokića. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno. Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva.

U jednom momentu je policija napustila tu lokaciju i nastavila iskopavanje na drugoj lokaciji, u dvorištu gde je, prema nezvaničnim informacijama, ranije pronađen novac nakon hapšenja Džonića. Nije poznato šta su tog dana tražili i da li su nešto našli. Ono što je saopšteno je da je prilikom hapšenja Džonića pronađena određena svota novca, ali nije precizirano o kojoj sumi se radi. Prema pisanju Blica, nađeno je 43.000 evra.

Meštani sela Moravac bili su u šoku zbog hapšenja njihovog komšije Gorana Džonića. Neki od njih su tada u razgovoru sa reporterkom Euronews Srbija rekli da su osumnjičeni i Đokići bili u dobrim odnosima. Čak su naveli i da je navodno Džonić često radio oko Đokićevog automobila. Naročito je ostao upečatljiv detalj da je Džonić bio i na sahrani porodice Đokić i da je izgledao da mu je njihova smrt teško pala.

1 / 10 Foto: Printscreen/Facebook

"Bio je i na sahrani, a njegova žena bila je tu odmah, čim se to desilo. Nisam ga video ovih dana, ne znam kako se ponašao", rekao je meštanin Ljubiša Stojičić za Euronews Srbija dan posle hapšenja Džonića.

I dok je pažnja javnosti bila usmerena na Džonića i na policijsku pretragu u Moravcu, pojavile su se vesti o novim hapšenjima u vezi sa slučajem.

Prvo je Viši sud u Nišu, na predlog tužilaštva odredilo pritvor do 30 dana Goranu Džoniću i njegovim sinovima S. Dž. i M. Dž. Zatim, je tužilaštvo saopštilo da je istraga proširena na još dva lica, i po istom scenariju je određen pritvor dvojici braće K.M. i A. M. koji su takođe uhapšeni u Moravcu.

Pritvor im je određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. To znači da su je u okviru ovog slučaja u pritvoru bilo najviđe pet osoba, sada je taj broj spao na dva.

Kako su ubijeni Đokići?

Poslednji put tročlana porodica je viđena 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena.

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu.

(Espreso / EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.