PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VOJKANA KRSTIĆA: Biznismen se tereti za 4 krivična dela, OJADIO BUDŽET SRBIJE
Vojkan Krstić, Foto: Printscreen/Instagram/vojkan.krstic

SAOPŠTENO JE

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VOJKANA KRSTIĆA: Biznismen se tereti za 4 krivična dela, OJADIO BUDŽET SRBIJE

Optužnicom, koja je predata Višem sudu na potvđivanje, predloženo je produženje pritvora prema Krstiću da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom pediodu

Objavljeno:

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika firme "Elita gradnja" d.o.o. Beograd Vojkana Krstića!

Optužnica protiv poznatog biznismena podignuta je zbog sumnje da je oštetio budžete tri beogradske opštine za ukupno 10.3 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist, na ime uvećanih iznosa za usluge odnošenja smeća i šuta sa teritorija ovih opština.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu na potvđivanje, predloženo je produženje pritvora prema Krstiću da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom pediodu, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Vojkan Krstić
Vojkan Krstićfoto: Printscreen/Instagram/vojkan.krstic

Kostić se, kako se saznaje, optužnicom tereti za četiri krivična dela: Zloupotreba položaja odgovornog lica, od kojih je jedno u produženom trajanju, kao i za krivično delo Falsifikovanje službene isprave.

Istom optužnicom obuhvaćeno je još četvoro okrivljenih, zaposlenih u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara, koji se brane sa slobode.

- Violeta J. se tereti za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, Dragan T, Nebojša P. i Miroslav Ć, i Dragan O, za po jedno krivično delo Zloupotreba službenog položaja, a D.O i za krivično delo delo Falsifikovanje služebene isprave. Sumnja se da je izvršitelj opštine Čukarica Dragan T. po prethodnom dogovoru sa Krstićem sačinio dva Zapisnika o izvršenju preko drugog lica u koje je uneo neistinite podatke, tako što je uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada, a što obavlja Krstićeva firma - saopštilo je tužilaštvo.

Krstić je potom na osnovu Zapisnika sačinio račune na iznose od 1.785.600 dinara i 1.008.000 dinara i dostavio ih opštini Čukarica, pa su mu isplaćeni 19. septembra i 12. decembra 2019. godine. Na taj način je, kako se sumnja, "Elita gradnja" isplaćen veći iznos u odnosu na vrednost stvarno izvršenog posla.

- To je omogućila tadašnji član veća GO Čukarica i predsednik Komisije za tu javnu nabavku Violeta J. koja je račune prihvatila kao verodostojne isprave i overila ih svojim potpisom, iako je znala da nisu predhodno potpisom prihvaćeni od strane službenog lica odredjenog za praćenje realizacije javne nabavke i da nije dostavljena potvrda o odvozu i smeštaju otpada na gradsku deponiju, a što je bio jedan od uslova ove javne nabavke i zaključenog ugovora sa privrednim društvom "Elita gradnja" doo. Na ovaj načn su Krstić, Violeta J. I Dragan T. pribavili protivpravnu imovinsku korist PD “Elita gradnja“ d.o.o. Beograd od 2.793.600 dinara, u kom iznosu je GO Čukarica naneta šteta - kažu u VJT.

Vojkan Krstić
foto: Profimedia, Instagram, Dado Đilas

Dve godine kasnije, drugi izvršitelj GO Čukarica Miroslav Ć. sastavio je Zapisnik o u postupku upravnog izvršenja preko drugog lica u koji je, kako se sumnja, uneo neistinite podatke i uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada.

- Krstićevoj firmi je tako isplaćeno 4.451.160 dinara 24. maja 2021. godine, nakon što je račun svojim potpisom overila Violeta J. - navode u saopštenju.

Takođe, sumnja se, u toku 2021. godine načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti u GO Zvezdara Nebojša P. sačinio je tri naloga za čišćenje terena od šuta i drugog otpadnog materijala sa tri lokacije, u koje nije uneo količinu postojećeg i uklonjenog otpada, kao ni vreme kada je realizovano, pri čemu za te tri lokacije nije predhodno ni preduzeo službene radnje utvrdjivanja količine šuta i drugog otpadnog smeća.

Na osnovu ovih naloga Krstić je sačinio račune naplatio 2.993.760 dinara, koje je svojim potpisom overio Nebojša P. čime su kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist za “Elita gradnju” u iznosu od 2.993.760 dinara, a u kom iznosu je GO Zvezdara naneta šteta.

Opština Vračar je na sličan način oštećena za iznos od 79.440 dinara, za koji iznos je pribavljena korist PD "Elita gradnja", a Krstiću je u tome, kako se sumnja, pomogao zaposleni u opštini Dragan O.

Prema navodima optužnice, Dragan O. je sastavio zapisnike neistinite sadržine o preduzimanju radnji u postupku izvršenja – uklanjanja reklama sa javnih površina u ulicama Bulevar oslobodjenja i Kičevska, pošto su svoje reklame uklonili sami "Delhaize Serbia" d.o.o. i pd "Morfeus direckt communications" d.o.o.

- Krstić je takođe, kako se sumnja, uz savet Ostojića, sačinio račun na iznos od 51.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o radnim satima, navodno angažovanih radnika i mehanizacije, kako bi račun prihvatilo Odeljenje za finansije opštine Vračar i islatilo ga. Račun je isplaćen pošto ga je svojim potpisom i pečatom overio Dragan O. - navodi se u saopštenju VJT:

Viši sud u Beogradu u celosti je pre nekoliko dana usvojio zahtev Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za privremeno oduzimanje imovine od Krstića. Te je rešenjem sudije za prethodni postupak Krstiću je privremeno oduzeto 12 nepokretnosti, medju kojima su poljoprivredna zemljišta u Beogradu i okolini, stan u Beogradu i stambeni objekat takodje u Beogradu, zatim 5 luksuznih automobila, motocikl i tri priključna vozila, kao i novčana sredstva sa bankovnog računa u iznosu od preko milion dinara.

Bonus video:

01:08

Hapšenje zelenaša

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.