DETE U OBRENOVCU JE OSETILO IŽIVLJAVANJE NA SVOJOJ KOŽI I NIJE JEDINO! Psiholog za Espreso ispričao sve o TORTURI
Ilustracija, Foto: Printskrin/twitter/@Silvana71376830, Privatna arhiva, Profimedia

bitna tema

DETE U OBRENOVCU JE OSETILO IŽIVLJAVANJE NA SVOJOJ KOŽI I NIJE JEDINO! Psiholog za Espreso ispričao sve o TORTURI

"Zdravo dete treba da bude nemirno dete, aktivno, umazano dete, ono koje istražuje i ima slobodu", priča klinički psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović za portal Espreso

Objavljeno: 15:16h
Dijana Spasov

Jeziv snimak nasilja u porodici koji se pojavio na društevnim mrežama uznemirio je građane. Na snimku se vidi kako majka tuče dete staro oko tri godine.

Dok mališan leži na dušeku i plače majka ga divljački udara lopaticom za muve i urla na jadno dete. Kako se na snimku može čuti, detence se zacenulo od plača, a ceo užas dešavao se u Obrenovcu.

- Dosta, rekla sam dosta - u besu majka govori detetu koje se zacenilo od plača, a potom se kratko obraća osobi koja snima i izlazi iz sobe poručujući detetu: "Nemoj da si se makao".

Obrenovac, Majka, Dete
foto: Printskrin/twitter/@Silvana71376830

Kako mediji prenose, u pitanju je snimak koji je nastao pre 2 godine, a osvanuo je na društvenim mrežama juče jer ga je brat nasilnice objavio na svoj Fejsbuk nalog.

Tim ponovom kontaktirali smo Gradski centar za socijalni rad u Beogradu kako bismo utvrdili da li su upoznati sa slučajem koji je potresao javnost.

Iz pomenute ustanove su za Espreso potvrdili da su upoznati sa slučajem kao i da je Gradski centar reagovao u skladu sa zakonom, procenom i procedurom i preduzeo je neophodne mere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu i zbrinjavanje maloletnog deteta.

Tim stručnjaka GCSR će nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti deteta u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. Takođe, nastaviće se saradnja sa relevantnim institucijama i ustanovama iz sistema", naveli su.

NASILJE NAD DECOM OSTAVLJA OZBILJNE POSLEDICE

Nasilje nad decom često ostavlja ozbiljne posledice na dete koje je izloženo istom. Nasilnici su obično oni koji su isti tretman imali od strane njihovih roditelja i to je jedan vrtlog koji se bukvalno prenosi s kolena na koleno. Više na ovu temu za naš portal ispričala je klinički psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović.

Branislava Pavlović
Branislava Pavlovićfoto: Privatna arhiva

Apsolutni sam protivnik bilo kakvog vida kažnjavanja i nasilja nad decom. Živimo u društvu gde je svaki vid nasilja olako shvaćen, primera radi, čitala sam komentare gde ljudi pišu kako su i njih roditelji tukli pa im "danas ništa ne fali", to je jedan okvir amnestije nasilja nad decom. Samo oni koji su odrasli na batinama smatraju da dete ne mogu drugačije vaspitati pa se i sami kasnije isto ponašaju prema svojoj deci", počinje priču naša sagovornica i dodaje:

"Nasilje ostavlja ozbiljne posledice po dete jer ono u tim trenucima jako pati, ne samo zbog fizičkog bola koje trpi u tom ranom uzrastu već je ono potpuno zavisno od svog roditelja, dete biološki ne može da preživi bez tog roditelja i onda od nekoga od koga bi trebalo da dobije potpuno sigurnost dobija sve suprotno. Deca koja odrastaju uz roditelja koji se tako ophodi prema njima ili bilo kojim članom porodice, kasnije može da ima ozbiljne posledice", kaže Branislava Pavlović.

Nasilje, Nasilje nad decom
foto: Profimedia

Posledice se mogu osetiti i tokom detinjstva, ali i kasnije tokom života jer koren mnogih psiholoških, mentalnih problema je zlostavljanje i to fizičko i emotivno zanemarivanje.

Najveći broj dece koja su trpela nasilje razvija anksioznost, depresiju i neke različite poremećaje ponašanja i kasnije agresiju, a najčešće sebe smatraju kao model nekog zdravog tipa ličnosti i onda dolazi do toga da i sami postanu nasilni prema svojoj deci. Ako odrastate i dobijate stalno batine onda ćete zaključiti da se batinama sve i postiže", rekla je naša sagovornica.

Kako psiholog kaže, bitna stvar koju treba naglasiti je da ne postoji ništa što neko dete može da uradi da zaslužuje bilo kakve batine.

"Konkretno to dete ima 3 godine i ono je malo, ne postoji stvar koju može da uradi da bi dobilo batine, šta će iz toga da nauči, jedino što će naučiti da bliskost uvek donosi bol i biće frustrirano jer mu je roditelj u tom momentu najbliža osoba i osoba od koje zavisi. Roditelj koji smatra da na taj način treba vaspitati dete i koji u afektu udara dete sigurno nije dobar roditelj", priča Branislava Pavlović.

Da nešto sa detetom nije u redu i da eventualno trpi nasilje kod kuće može se utvrditi od ranog doba, a naročito kada dete krene u vrtić ili školu.

"Dete koje je agresivno recimo u školi od neke sedme, osme godine a inače se njihova agresivnost može primetiti u vrtićima i školama, pokazuje da je verovatno dobijalo i dobija batine kod kuće. Prva hipoteza kod psihologa bi bila da je i samo dete bilo ili je i dalje izloženo nasilju u porodici. Psiholozi prvo što ispituju kada se pojavi uslovno rečeno problematično dete jeste iz kakve porodice dolazi i u kakvom okruženju odrasta. Kada je dete od ranog doba agresivno ili previše povučeno, to može ukazati da postoji problem. S druge strane postoje i "otporna" deca koja žive u jako teškim okolnostima ali ne razvijaju to već pokušavaju nekako da prebrode, ali najveći broj slučajeva koji prođu kroz tu vrstu fizičkog kažnjavanja dete dovodi do niza poremećaja u ponašanju", pojasnila je naša sagovornica.

Nasilje, Nasilje nad decom
foto: Profimedia

Niz je određenih pokazatelja da dete trpi batine, a to nekad može dovesti i do ozbiljnijih prihičkih problema i bolesti.

"Kasnije se svi pitamo šta se to dešava sa decom a pre svega mi stariji treba da se pogledamo u ogledalo. Zdravo dete treba da bude nemirno dete, aktivno, umazano dete, ono koje istražuje i ima slobodu. Znači deca ne treba da budu poslušna, poslušna deca su ona koja su na neki način ubijena u pojam", zaključila je Branislava Pavlović za portal Espreso.

Bonus video:

00:28

OPŠTA TUČA NA CRNOGORSKOM AUTO-PUTU, NE ZNA SE KO KOGA BIJE: Ostavili kola pa izašli i počeli da se pesniče i šutiraju

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.