ZAPADNI BALKAN POSEBNA RUTA ZA ŠVERC DROGE!
Balkanski karteli, Foto: MUP

podzemlje

ZAPADNI BALKAN POSEBNA RUTA ZA ŠVERC DROGE!

Kako navode izveštaji međunarodnih stručnih organizacija, s kokainom najčešće posluje mafija iz Crne Gore, Albanije i Srbije.

Objavljeno:

Narko-biznis balkanske mafije pre par godina probio je granice regiona. Tako je organizovane kriminalne grupe sa ovih prostora pozicionirao u sam vrh evropskog narko-tržišta. Među klanovima sa domaćih prostora posebno se izdvajaju kotorski "kavački" i "škaljarski" klan koji usko sarađuju sa mafijama iz susednih zemalja ali i onih sa međunarodnih adresa. Prema ranijim procenama, od pre dve godine, godišnje je tržište narkotika u EU vredno najmanje 30 milijardi evra.

Trgovci drogom iz Zapadnog Balkana su sve aktivniji u nabavci velikih količina kokaina na izvoru u Latinskoj Americi. To su podaci analize Interpola i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC) "Cocaine Insights". Kako bi olakšali ovaj posao, oni imaju stalne stanovnike u Latinskoj Americi, bilo u zemljama proizvodnje ili u zemljama koje se koriste kao glavna tranzitna i polazna mesta na putevima trgovine ljudima u Evropu. Prema ovom izveštaju, balkanska mafija je na "vodećem mestu" u rasturanju kokaina.

Kriminalne grupe iz regiona, prema dosadašnjim stručnim izveštajima, sve češće organizuju sopstveni transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na osnovu količine tovara i kartelima sa kojima se povezuje balkanska mafija, može se reći da postaju sve značajniji igrači u međunarodnom švercu droge.

Peruanski mediji prenose da su članovi balkanskog kartela otkriveni u toj zemlji i da su balkanske kriminalne organizacije umešane u međunarodnu trgovinu kokainom. Kako je saopštio general policije Raul del Kastiljo, proizvodnja droge u toj zemlji beleži rekordne cifre. Kako se tvrdi, tovari kokaina putuju lakim avionima i morskim kontejnerima najčešće iz Bolivije, a zatim odlatle u Argentinu, Brazil ili Urugvaj. Potom u Afriku i na kraju u Evropu.

Kao jedan od glavnih modela delovanja kriminalnih grupa, koje čine balkanski kartel, jeste to što nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički ulažu u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Glavne lokacije na kojima su fokusirani balkanski karteli u Evropi su Španija, Holandija, Nemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi. Međutim, kao što se navodi i u stručnim izveštajima, korupcija je važan "saveznik" ovog nedozvoljenog poslovanja.

Kako navode izveštaji međunarodnih stručnih organizacija, s kokainom najčešće posluje mafija iz Crne Gore, Albanije i Srbije. Stručnjaci od ranije upozoravaju da su proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigli istorijske vrhunce.

Zapadni Balkan se, u stručnim analizama koje su ranije objavljivali mediji, posebno navodi kao ruta za šverc droge.

1 / 3 Foto: MUP

Balkanski kartel globalna pretnja

Dokument naslovljen "Operativni plan 2022. protiv visokorizičnih kriminalnih mreža" sastavili su zvaničnici u Savetu EU i zasnovan je na informacijama Europola, a podeljen je zemljama članicama uoči razgovora o borbi protiv kriminala. Turska ostaje glavni tranzitni put za šverc droge u EU, i to kako balkanskom, tako i južnokavkaskom rutom. Istakli su i zajedničku akciju EU, SAD i Kolumbije protiv "globalne pretnje balkanskog kartela", sastavljenog uglavnom od "državljana Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije". Uvoz kokaina iz Južne Amerike u EU i zatim njegova dalja distribucija na evropskom narko-tržištu... osnovne su kriminalne aktivnosti te organizovane kriminalne mreže, kao i prateći oblici kriminala, kao što su ubistva i nasilje povezani sa ratom bandi, korupcija i pranje novca, navode u dokumkentu koji su ranije objavili mediji.

Da "podzemlje" ne miruje govore sve veće zaplene višemilionski vrednih pošiljki kokaina koje "padaju" uglavnom u lukama. Luka Bar (Crna Gora), luka Drač (Albanija), luka Amsterdam, luka Ploče (Hrvatska)... samo su neka od mesta gde su zaplenjene veće količine kokaina koji uglavnom dolazi iz Latinske Amerike, Kolumbije... Međunarodna saradnja nacionalnih policija i istražnih organizacija ostavila je utisak da je kriminal uzdrman.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je tovara koji je "prošao" i da li će zbog učestalih zaplena cena kokaina "skočiti"... Takođe, otvara se novi (stari) rizik, otvaranje novih švercerskih ruta i smišljanje novog načina krijumčarenja.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.